Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetsko prvenstvo

Ovo je recept koji je doveo Skandinavce do finala, hoće li ga Hrvati iskoristiti?

Mikkel Hansen
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.01.2019.
u 15:00

Mikkel Hansen ili Sander Sagosen? To će biti ključ pobjede. I jedan i drugi isti su tip igrača. I jedan i drugi imaju "bombu“ u rukama, obojica imaju velik broj asistencija po utakmici. I zamislite, obojica igraju u istom klubu – PSG-u...

Danska ili Norveška? Jedna od ove dvije skandinavske reprezentacije prvi put ponijet će naslov svjetskog rukometnog prvaka. I dok danski rukomet ima puno veću tradiciju, što se tiče muškog i ženskog rukometa, Norveška je do prije nekoliko godina bila puno poznatija po dosezima rukometašica koje u svojim vitrinama imaju deset europskih (šest zlata) i deset svjetskih (tri zlata) medalja, a na Olimpijskim igrama bile su dvaput prve, dvaput druge i dvaput treće.

Medalje su stigle čak i ranije

– Nema tu neke velike tajne zašto su skandinavske reprezentacije tako dobre u ovom trenutku. Puno se radi s mlađim dobnim skupinama. Mi smo napravili jednu selekciju igrača koja se počela pojavljivati na velikoj sceni 2012. godine. Dugoročan plan bio je da osvojimo zlato na Europskom prvenstvu 2020. godine, kada ćemo biti domaćini. No, rezultati su se počeli ostvarivati i nešto ranije. Tako smo na posljednja četiri natjecanja triput bili u polufinalu, dvaput u finalu. Prošle godine Hrvatska nas je zaustavila na putu do polufinala na Europskom prvenstvu, a Hrvatska nas je zaustavila i da ne odemo na Olimpijske igre u Rio 2016. godine – rekao je Željko Tomac, hrvatski trener koji na klupi norveške reprezentacije pomaže Christianu Bergeu.

U svim skandinavskim zemalja rukomet je jako popularan i puno se igra u osnovnim i srednjim školama. Ima puno trenera koji skautiraju po školskim natjecanjima i one kvalitetnije igrače selekcioniraju u klubove.

– Mislim da se svugdje radi slično. Evo, drago mi je da je i Hrvatska počela izbacivati dobre mlade igrače. Šipić i Mandić bit će sigurno veliki igrači. Mi smo nakon Europskog prvenstva u Srbiji 2012. počeli izbacivati dobre mlade, kvalitetne igrače. Među njima su bili Jondal, Bjornsen, O’Sullivan, Reinkind, Tonnesen, Hansen, a unatrag nekoliko godina pojavili su se Sagosen, Rod i Bergerud – naglasio je Tomac.

Skandinavija je poznata i po velikom broju odličnih trenera. Uostalom, Šveđanin Bengt Johansson trener je s najviše osvojenih medalja na klupi jedne reprezentacije. Na europskim, svjetskim prvenstvima te olimpijskim igrama osvojio je ukupno 13 medalja.

>> Pogledajte izjavu Line Červara nakon velike pobjede nad Francuskom

– Istina, iz ovog podneblja velik je broj trenera koji rade u jakim klubovima. Najviše ima Islanđana pa Danaca. Nacionalne lige u svim skandinavskim zemalja nisu tako jake kao što su u Njemačkoj ili Francuskoj, ali u ligama igra velik broj mladih igrača koji imaju veliku minutažu. Jasno, oni malo bolji odmah odlaze u Njemačku. Danas od naših 16 igrača u reprezentaciji deset njih igra u Bundesligi. Dvojica od njih su jako mladi, a već su velike zvijezde – u PSG-u Sagosen i u Flensburgu Rød. Pazite, Sagosen ima 23, a Rød 21 godinu.

Norvežani opet s domaćinom

Upravo je Rød bio najzaslužniji za prolazak u finale, no pitanje je hoće li zaigrati u velikom finalu, danas u Herningu (17.30 sati).

– Još je na pretragama. Izgleda da je problem zadnje lože – istaknuo je Tomac.

Može li Norveška uzvratiti Danskoj za poraz u skupini?

– Bit će jako teško. Jednog domaćina, Njemačku, pobijedili smo i utišali 13.000 navijača. Taj osjećaj bio je neopisiv. Finale će ponuditi sve ono po čemu je skandinavska rukometna škola poznata – puno trčanja i puno vanjskih šutova – zaključio je Tomac.

Mikkel Hansen ili Sander Sagosen? To će biti ključ pobjede. I jedan i drugi isti su tip igrača. I jedan i drugi imaju "bombu“ u rukama, obojica imaju velik broj asistencija po utakmici. I zamislite, obojica igraju u istom klubu – PSG-u...

>> Pogledajte što o nastupu rukometaša na SP-u kaže naš novinar Mladen Miletić

Komentara 2

DU
Deleted user
15:13 27.01.2019.

Sad će vas Červaru napasti jer on tvrdi da je on najtrofejniji trener.

5S
505.scrtom
16:11 27.01.2019.

Majstor Batić u zadnjoj sekundi pokarao Njemačku za kraj,jeeee..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije