Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠNI KOMENTAR

Evo što Hrvatskoj treba za zlato koje nemamo već 15 godina

Hrvatska Švedska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
28.01.2019.
u 13:00

Mamić, Mandalinić, Jaganjac ili netko četvrti, peti, šesti. Tu treba tražiti rješenje na lijevom vanjskom i to će biti prvi zadatak Červara do travanjskih kvalifikacija sa Srbijom

Rukometaši Hrvatske vratili su se jučer sa Svjetskog prvenstva u Njemačkoj i Danskoj gdje su osvojili šesto mjesto. To je tek drugi najlošiji plasman od 2002. godine kada smo na Europskom prvenstvu u Švedskoj osvojili posljednje, 16. mjesto. Dakle, u posljednjih 17 godina najlošiji smo bili šesti i to dvaput – u Dohi 2015. i ove godine u Njemačkoj i Danskoj, a oba puta riječ je o svjetskim prvenstvima.

Turnir smo završili sa šest pobjeda i tri poraza. Među šest pobjeda sigurno su najvrjednije one protiv europskih prvaka Španjolaca te svjetskih prvaka Francuza.

Igrali bolje nego na EP-u

Glavni cilj je ispunjen – plasman na kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre u Tokio. Bez obzira na to s kim ćemo igrati u kvalifikacijama, objektivno ćemo se naći u Japanu i tako nastaviti niz nastupa na velikim rukometnim natjecanjima. Uostalom, od 1994. godine, kada se Hrvatska prvi put pojavila na jednom velikom natjecanju, nismo propustili nijedno europsko i svjetsko prvenstvo, a „promašili“ smo samo nastup na Igrama 2000. godine u Sydneyu. Jasno, svi bi bili mnogo zadovoljniji kada bi se počelo s velikih natjecanja vraćati s medaljama. Zadnju smo osvojili prije tri godine, zadnje zlato prije 15 godina.

– Igrali smo bolje nego prošle godine na Europskom prvenstvu – rekao je na kraju balade Lino Červar, izbornik Hrvatske.

>> Pogledajte izjavu Line Červara nakon slavlja nad Francuskom

I u pravu je. Gledajući samo igru u obrani i napadu, bili smo bolji za 60 posto. Ali samo zbog dobre igre u obrani. Napad je bio slab i prošle godine, a i sada. Mi smo najslabija reprezentacija među deset najboljih na ovom SP-u po broju pogodaka s vanjske linije. Nama su najbolji strijelci krila što je, morate priznati, ipak malo čudno. Mi smo svjetski prvaci po broju kvalitetnih srednjih vanjskih (Duvnjak, Cindrić, Karačić, Pavlović...) ali nemamo šutera, ni lijevog ni desnog. A reprezentacije koje su na ovom SP-u među prve četiri imaju šutera na izvoz. Pogledajte samo ovaj niz – Lauge, Hansen, Mensah, Markussen, Olsen (svi Danska), Remili, Mem, Richardson, Mahe, N’Guessan (svi Francuska), Wiede, Weinhold, Fath, Bohm, Drux, Strobel (svi Njemačka), Sagosen, Rod, O’Sullivan, Johannessen (svi Norveška). Da nam je samo jedan igrač s ovog popisa, mogli bismo komotno razmišljati o medalji.

Foto: HRS

Dajemo kraljevstvo za šutera... Moramo pod hitno naći lijevog vanjskog. Sve reprezentacije koje su došle u završnicu SP-a došle su jer su imale vanjski šut, brzu tranziciju i odlične vratare. Nešto lošiju igru u obrani nadoknadile su napadom. Hrvatska je od svega toga imala samo dobru obranu i dobre vratare. Mamić, Mandalinić, Jaganjac ili netko četvrti, peti, šesti. Tu treba tražiti rješenje na lijevom vanjskom i to će biti prvi zadatak Červara do travanjskih kvalifikacija sa Srbijom.

Evo, na kraju, i malo analize učinka naših igrača na ovom Svjetskom prvenstvu. Vratari Šego i Stevanović bili su bez prigovora i konačno smo imali tandem vratara za visoke domete. Šteta što ih ostali nisu uspjeli popratiti. Lijeva krila Štrlek i Mandić zadovoljili su. Mandić je otkriće prvenstva i veliki zalog za budućnost. Desna krila bili su Horvat i Vida. Zlajo je igrao jedan od svojih boljih turnira, ali je imao malo previše promašenih sedmeraca. Vida je igrao premalo za neku konkretnu ocjenu. Kružni napadači bili su Musa, Kozina, Šipić i Bećiri. Musa i Šipić za pohvalu, Kozina dosta nedorečen, Bećiri igrao premalo. Musa je sazrio u igrača koji je jako pouzdan u obrani, a sve efikasniji u napadu, dok smo u Šipiću dobili modernog pivota, ali za sada samo u fazi napada. Obranu mora jako popraviti.

Červaru ocjena dobar

Što se tiče vanjske linije, Duvnjak i Karačić sigurno imaju prolaznu ocjenu. Stepančić je dobro igrao samo protiv slabih suparnika, protiv onih jačih nije ga bilo. Vranković je bolji u obrani nego u napadu, Slišković se, nažalost, pogubio i stanka zbog bolesti i ozljede ostavila je prevelik trag da bi igrao na istoj razini kao, primjerice, 2016. na Europskom prvenstvu u Poljskoj. Cindrić igrao premalo zbog ozlijede.

Lino Červar? Ocjena dobar. Ocjena bi sigurno bila mnogo viša da nije bilo onog poraza od Brazila.

>> Pogledajte što o nastupu naših rukometaša na SP-u kaže naš novinar Mladen Miletić

Komentara 40

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
13:09 28.01.2019.

Bez panike .... šta da kažu Francuzi do juče nedodorljivi a sad sasvim prosječna ekipa koju smo uzgred rečeno pobjedili ?

MI
Mikiboy
14:06 28.01.2019.

Treba ju prepustiti novinarima i zlato je tu ☝️☝️☝️☝️☝️

DU
Deleted user
13:22 28.01.2019.

Prije svega, treba joj kvalitetan izbornik koji zna što radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije