Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKUPLJANJE VATRENIH

Cvitanović: Po sadašnjoj formi uz Mandžu mora zaigrati Kramarić

Reprezentacija
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/8
28.08.2017.
u 18:39

– Hrvatska ima kvalitetu i po meni mi smo favoriti skupine. Imamo odličnu reprezentaciju i nemamo se čega bojati – istaknuo je Cvitanović.

Nogometna reprezentacija Hrvatske okupila se u Zagrebu. U subotu 2. rujna Hrvatska će u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji ugostiti Kosovo (stadion Maksimir), a potom ćemo 5. rujna u goste Turskoj. Ta utakmica igra se u Eskişehiru.

– Teško da će naš izbornik Ante Čačić mijenjati sustav igre pa je se može očekivati da će u špici zaigrati Mario Mandžukić i da će kao druga špica vjerojatno igrati Nikola Kalinić. Nikola još nije u natjecateljskom ritmu, tek je potpisao za Milan, no poznato je da Čačić nije sklon mijenjanju igrača – rekao je Igor Cvitanović, bivši reprezentativac Hrvatske koji je za nacionalnu selekciju u sedam godina, od 1992. do 1999. godine, odigrao 27 utakmica i postigao četiri pogotka.

Pozvan Santini

Za razliku od Kalinića, Mandžukić je u odličnoj formi...

– Bez obzira na to što je tek počela sezona u ligama petice, Mandžukić se već nametnuo kao sjajan napadač u Juventusu. Na početku sezone odličan je i Andrej Kramarić u njemačkom Hoffenheimu. Kad bi se samo gledala trenutačna forma, onda bi Kramarić trebao igrati u špici, odmah iza Mandžukića. Lijevo i desno bi trebali biti Perišić i Brozović, a u veznoj liniji Modrić i Rakitić – istaknuo je Cvitanović.

Od napadača tu su još Duje Čop koji igra za Cagliari, a izbornik je naknadno pozvao i Ivana Santinija, napadača francuskog Caena.

– Za Santinija nije čudno. Dečko je jako dobar u Caenu, zabija pogotke, a i pokazao se u onoj prijateljskoj utakmici u Los Angelesu protiv Meksika. Vjerujem da će čak netko od njih dvojice dobiti priliku protiv Kosova čija reprezentacija ne bi trebala predstavljati veći problem za našu izabranu vrstu – misli Cvitanović.

Dobra je stvar što prvo igramo jednu ipak lakšu utakmicu?

– Gledajte, Hrvatska ima kvalitetu i po meni mi smo favoriti skupine. Imamo odličnu reprezentaciju i nemamo se čega bojati. U redu, možda nismo stopostotni favoriti u gostima kod Turske ili Ukrajine, ali daleko od toga da ne možemo u gostima iznenaditi i odnijeti sva tri boda – istaknuo je Cvitanović.

Turska će biti puno jača nego u prvom ogledu kada smo u Zagrebu odigrali s njima 1:1.

– Da, novi izbornik Mircea Lucescu pozvao je Ardu Turana, igrača Barcelone koji u zadnje vrijeme nije igrao kod bivšeg izbornika Fatiha Terima. On će sigurno biti velika pomoć domaćinu na sredini terena, samo je pitanje u kakvoj je trenutačno formi – kaže Cvitanović.

Treba se čuvati Yilmaza

Od turskih napadača najopasniji će biti Burak Yilmaz koji se iz Kine vratio kući i igra za Trabzonspor. U prva tri kola postigao je tri pogotka. U domaćem prvenstvu od napadača igra i Tusun Cenk (Beşiktaş).

– U HNL-u trenutačno nema napadača koji bi mogao konkurirati za hrvatsku reprezentaciju. U vodećim klubovima naše lige napadači su uglavnom stranci. U Dinamu su to Hodžić i Hernandez, u Rijeci Gorgon i Gavranović, u Hajduku Said, Ohandza i Futacs, a u Osijeku Ejupi. Nakon prvih sedam kola jedini hrvatski napadač koji mi se nametnuo je Vlatko Blažević iz zaprešićkog Intera – rekao je Cvitanović.

Ništa novoga. Godinama unatrag u reprezentaciji su igrali napadači koji su u to vrijeme igrali u inozemstvu. Primjerice, na Svjetskom prvenstvu u Brazilu špicu su tada igrali Nikica Jelavić, koji je igrao za engleski Hull, Ivica Olić, tada član njemačkog Wolfsburga, Eduardo, član Šahtara, Mario Mandžukić, član Atletica, i Ante Rebić, tada član Fiorentine. Prošle godine na Europskom prvenstvu u Francuskoj svi napadači također su u to vrijeme igrali u inozemstvu (Mandžukić, Kalinić, Kramarić).

– Bitno je da svi budu zdravi i spremni za Kosovo i Tursku. Uvjeren sam da će Hrvatska na kraju izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji bez obzira na onaj kiks na Islandu kada smo izgubili u posljednjim trenucima. Opet, do kraja kvalifikacija ima još dosta utakmica i puno se toga može preokrenuti. Eto, već ove prve utakmice možda ponude pokoje iznenađenje s obzirom na to da su igrači iz liga petice tek počeli s natjecateljskim ritmom – rekao je Cvitanović koji pomno prati učinak najboljih napadača njemačke, talijanske, španjolske, francuske i engleske lige.

– Do sada mi se najviše dopao Cavani. On je prava mašina za pogotke – zaključio je Cvitanović.      

Komentara 8

DU
Deleted user
18:46 28.08.2017.

Lijepo je kad od toliko dobrih igrača neznaš koga stavit.

DU
Deleted user
18:56 28.08.2017.

Po kvaliteti, znanju i formi prvi napadač je N.Kalinić

IK
Ikonoklast
21:46 28.08.2017.

Nema u HNL napadaca za "repku"? A Ante Erceg? Da je u Dinamu nebi se zvalo ko zna koga a on bi tu. Da ne govorim o Vlasicu. Cop? Tu je samo zato jer je jos Dinamov, u Calgariu je jos od pocetka na posudbi. Treba samo biti inforimiran i sve je jasno...nazalost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije