Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezaboravni meteorolog

Vakula se na godišnjicu smrti prisjetio dragog kolege: Sijer. Profesor. Šef. Meteo – legenda!

Zagreb: Meteorolog Zoran Vakula
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/10
08.12.2023.
u 08:34

Još dugo će nas podsjećati na nadahnute i duhovite vremenske prognoze – napisao je Zoran Vakula i prisjetio se jedne od posljednjih prognoza Milana Sijerkovića

Prošlo je pet godina otkako je preminuo nezaboravni meteorolog Milan Sijerković čije su vremenske prognoze uvijek bile drukčije i upečatljive. Svog dragog kolege prisjetio se Zoran Vakula i na stranicama HRT-a podijelio nekoliko misli o Sijerkoviću. 

"Prije točno 5 godina – 8. prosinca 2018. – napustio nas je magistar znanosti Milan Sijerković, i danas mnogima jedan od naših najpoznatijih meteorologa, sinonima za vremensku prognozu. Sijer. Profesor. Šef. Meteo – legenda! Premda mr. sc. Milana Sijerkovića vjerojatno mnogi najviše pamte po pučkim izrekama kojima je obogaćivao i činio zanimljivim često suhoparne vremenske prognoze, valja znati da je on bio jedan od pionira "televizijske meteorologije" ovog dijela Europe. Više od tri desetljeća radio je za Radio televiziju Zagreb, zatim i HRT, a medijski aktivan bio je i u mirovini", napisao je Vakula.

Milan Sijerković rođen je 1935. u Crnoj Gori i odrastao je u primorskom mjestašcu Baošiću, s pogledom na bokokotorski zaljev.

– Vrijeme me zanimalo još kad sam bio dječak. Odrastao sam u ribarskoj obitelji, a ribari moraju paziti kakvo će vrijeme biti prije nego što isplove. Kao dječak pratio sam predviđanja starih ribara i tako je spontano nastala moja ljubav prema predviđanju vremena – prisjetio se svojedobno Sijerković. Studirao je geofiziku s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Diplomirao je 1961. godine. Magistrirao je 1977. godine. Od 1963. do odlaska u mirovinu radio je u Državnome hidrometeorološkom zavodu u Zagrebu. Sijerković je, piše Vakula, napisao velik broj stručnih i znanstvenih meteoroloških radova te još više popularno-znanstvenih, a u uredništvu časopisa "Priroda", najstarijem časopisu za popularizaciju prirodnih znanosti u Hrvatskoj, napisao je 24 knjige, od kojih su četiri bile za djecu.

"Još dugo će nas podsjećati na nadahnute i duhovite vremenske prognoze", napisao je Zoran Vakula i prisjetio se jedne od posljednjih Sijerkovićevih prognoza: "Zbog vremena kakvo smo prognozirali – malo tko će skakati od veselja. Može li vrijeme za vikend biti ljepše od prognoziranog. Može, ali nije vjerojatno. Vrijeme, međutim, katkada ne sluša ni sebe, a kamoli prognostičare."

VIDEO Jurica Pađen: 'Štulić je kao Greta Garbo, a ponašao se i kao neurotična starleta'

 

Komentara 2

Avatar rubinet
rubinet
11:38 08.12.2023.

Sijerković..član plejade najboljih hrvatskih meteorologa.Tu su Tomislav Vučetić,Ivo Rupnik i još poneki.

Avatar lasta mala
lasta mala
09:44 08.12.2023.

Nikada više takvog meteorologa. Odmjeren, zanimljiv i profesionalan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije