Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.11.2018. u 14:28

Iz svega se može zaključiti da je Varga bio angažiran u HDZ-u jer govori o situacijama koje su se zaista događale

Baš sve oko Franje Varge, informatičara iz Belišća pritvorenog zbog izrade lažne SMS korespondencije u slučaju Mamić, povezanog s bivšim vrhom HDZ-a, potpuno je kontradiktorno.

Akteri bivšeg vodstva HDZ-a, iz vremena Tomislava Karamarka, oprečni su u tvrdnjama koja je bila Vargina uloga, no unatoč tome pokušat ćemo razlučiti što bi u slučaju Varga moglo biti istinito, a što neistinito.

Franjo Varga, tvrdi više izvora iz HDZ-a, bio je angažiran u toj stranci 2014., uoči parlamentarnih izbora 2015., kako bi na Facebooku vodio prljavu kampanju. Istovremeno, mediji su objavili kako je Varga bivšem vodstvu HDZ-a služio i za unutarstranačke obračune sa stranačkim neistomišljenicima.

Dio bivšeg vodstva HDZ-a tvrdi da je Varga spretan haker i da je mogao hakirati mobitele i ulaziti u tuđu SMS ili mail korespondenciju. Međutim, lažni SMS-ovi koje je Varga izradio za Zdravka Mamića, a očito i Ivicu Todorića, iznimno su banalni i tvrdnje dovode u debelu sumnju.

Uostalom, on sam tvrdi da nije ništa od naručenog radio nego je igrao – videoigrice.

Izvori bliski Tomislavu Karamarku tvrde da je Vargu u HDZ 2014. doveo Vlado Galić, bivši šef HDZ-ova Odjela za analitiku blizak Milijanu Brkiću, a sada savjetnik predsjednice RH za nacionalnu sigurnost. Isti izvori kažu kako Varga nije fizički dolazio u središnjicu HDZ-a, nego je svoje poslove odrađivao online.

Budući da priču o Varginim poslovima koje je za HDZ obavljao na društvenim mrežama potvrđuje više izvora iz te stranke koji su imali značajne stranačke uloge 2014. i 2015., vrlo je vjerojatno da su te informacije istinite.

S druge strane, Milijan Brkić, koji potvrđuje da poznaje Vargu iz MUP-a i da mu je čak pomagao pronaći novi posao kada je dobio otkaz u policijskom sustavu, tvrdi da Varga nije nikada radio za HDZ. Da nije komplotirao s Vargom, argumentira time da je i on sam bio žrtva Varginih SMS-ova, jer se i on spominje u lažiranoj korespondenciji premijera i bivše potpredsjednice Vlade Dalić u slučaju Agrokora.

Osim toga, Karamarku je Varga bio predočio ili podvalio korespondenciju tobože između Brkića, Galića i Rendulića iz Apisa kojom ga je uvjeravao da je taj trojac dogovarao krađu glasova HDZ-u na izborima 2015.

Iako je i Brkić, zaista, uvaljen u dio Varginih SMS-ova, otegotna mu je okolnost što je baš njegov kum Blaž Curić dojavio Vargi da je pod tajnim policijskim mjerama, nakon čega je prvo uhićen Varga, a potom i Curić.

U Varginu iskazu koji je objavio Jutarnji list navodi se da je Varga za Brkića istraživao neku njemu blisku osobu pa mu je zato Curić dojavio da je pod mjerama kako bi izbrisao sve dokaze iz laptopa. Taj je podatak nemoguće provjeriti, a postavlja se pitanje je li taj izgovor prigodno smišljen kako bi se opravdalo zašto je baš Curić nazvao Vargu.

Kada se analizira što je sve Varga rekao u iskazu koji je iscurio u medije, zbog čega negoduje Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, zaključuje se da se dio iskazanog zaista događao, premda ne sve onako kako je to iznio Varga.

Proizlazi da je Varga bio pri vatrici, odnosno angažiran u HDZ-u, ali ostaje otvoreno pitanje njegove točne uloge. Međutim, otkriveno je dovoljno je da se stvori slika o načinu funkcioniranja bivšeg vodstva HDZ-a pa ne čudi da Plenković kaže kako se afera čini sve gorom.      

Pogledajte izjavu Milijana Brkića o aferi:

Komentara 24

BO
Bojance
15:04 29.11.2018.

Plenki pometi sve to jednom za svagda, tko je čist nema se razloga bojat istine...

LB
lorena.benko2
15:02 29.11.2018.

Očito je netko iz bivšeg vodstva HDZ-a koristio Vargu i sad je nastala frka pa se prebacuje loptica jedan drugome u teren.

TE
tegovdizac
15:07 29.11.2018.

ili karamarko pakira ili karamarku pakiraju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije