Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nismo se ni čuli'

Predsjednica Grabar-Kitarović: Brkić nije tražio moju zaštitu

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: screenshot/UN
1/3
18.10.2018.
u 20:04

- Mislim da zapravo ova koncentracija na afere nije dobra i da utječe na iseljavanje stanovništva iz Hrvatske - rekla je predsjednica.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović konačno se oglasila o aferama koje su u posljednje vrijeme isplivale u javnosti.

- Mislim da zapravo ova koncentracija na afere, koliko god one bile važne kao predmet istrage pravosudnih tijela u javnom prostoru, nije dobra i dalje utječe na iseljavanje stanovništva iz Hrvatske - rekla je predsjednica za Dnevnik Nove TV te dodala:

 - Ako se osvrćete na SMS aferu, nakon povratka iz SAD-a razgovarala sam s onim ljudima s kojima mogu u okviru svojih ustavnih ovlasti, s premijerom, Jandrokovićem i zaključila da nema ugroze za nacionalnu sigurnost i nema potrebe za mojom reakcijom. Politika se u istragu ne treba uplitati ni na koji način. Gospodin Milijan Brkić nije tražio moju zaštitu niti za to ima potrebe, a niti ja imam mogućnosti za to. Mi se uopće nismo čuli, to su sve insinuacije. Poznajem ga iz stranke i imamo korektne odnose. Pomogao mi je prilikom predsjedničke kampanje.

Video - Milijan Brkić u DORH-u

Dodala je kako ju zabrinjava curenje informacija iz državnih institucija.- Ipak, ne pada mi na pamet tražiti informacije od državnog odvjetnika dok istraga još traje. Sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost nisam tražila jer je dogovor da ih održavamo četiri puta godišnje, a ne treba ih sazivati čim se stvori neka fama oko neke afere. A ne mogu vjerovati kako se u Hrvatskoj odnosi prema klasificiranim dokumentima i informacijama.

Osvrnula se i na prosvjed u Vukovaru.

- Nisam ovog puta razgovarala s gradonačelnikom Penavom. No, prije toga smo razgoovarali tisuću puta. On ima jedan od najtežih poslova u državi kad je riječ o gradonačelnicima jer bori se za pravdu žrtava rata. I ja prenesem pravosudnim tijelima pritužbe mnogih koji su bili žrtve no ne mogu utjecati na rad institucija. Prosvjed je bio legalan i nije ga trebalo politizirati. Ljudi imaju pravo tražiti ubrzanje postupaka jer pravda ne zastarijeva. Treba ubrzati rad pravosuđa. Penava pokušava zadržati ljude u Vukovaru, a vjerujem kako on i organizatori prosvjeda ne žele da se stigmatizira srpska manjina u Hrvatskoj. Skup su ispolitizirali oni kojima nije u interesu suživot Hrvata i Srba. Podržavam Penavin rad, a nadam se kako neće doći do narušavanja međunarodnih odnosa - kazala je Grabar-Kitarović.

Dodala je i kako mnogi odlaze iz Hrvatske.

- Gubimo rapidno stanovništvo jer ne koristimo trenutke. Stručnjaci predviđaju da bismo oko 2020. opet mogli ući u recesiju. A što mi činimo? Živimo od afere do afere - dodala je predsjednica.

Jedna od tema razgovora bio je i nedovoljan broj važećih potpisa referendumskih inicijativa. Predsjednica predleže, kako bi se otklonile nedoumice, da se provede revizija nevažećih potpisa.

- Treba imati povjerenja u institucije. One će same dokazati jesu li zaslužile to povjerenje ili ne. U ovom trenutku nemam razloga vjerovati da je itko u tom postupku pokušao ikoga prevariti. Međutim, mislim da bi svima bilo u interesu da je proces bio puno transparentniji i da su u proces provjere potpisa bile uključene udruge koje su to zahtijevale. Pa čak i neke neutralne nevladine udruge koje prate procese vladavine prava i slično. Mislim da bi to pomoglo i Vladi i Ministarstvu da može izaći pred ljude i s većom kredibilnošću reći da je sve bilo legalno. Što sada učiniti? Eventualno se može provesti proces revizije, ako ništa drugo barem onih glasova koji su proglašeni nevaljalim iz bilo kojih razloga. I da se tim udrugama pruži prigoda da se objasni, da se provjeri da li je to stvarno tako - zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Komentara 59

WW
wwwcroxx
19:37 18.10.2018.

Naravno da nema nikakve potrebe. To što je Josipović davao tajne informacije srbijanskom veleposlaniku nema veze. Čak niti to što je Mesić to isto radio pa čak i svjedočio u Haagu protiv vlastite države nema veze. Zašto bi nas onda bilo što drugo uznemiravalo...

LU
lunar777
17:04 18.10.2018.

A ne pitate se otkuda Nacionalu na kile tajnih transkripata?

DO
domoljub91
20:42 18.10.2018.

podrška gospodinu brkicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije