Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRO DOŠLI!

Vikend putovanja i obilasci Hrvatske ne prestaju dolaskom jeseni i hladnijeg vremena

Plitvička jezera
Foto: Envato Elements
1/4
12.10.2021.
u 16:08

Krenuo je Mjesec hrvatskog turizma, a u nikada bogatijoj ponudi čekaju nas razni turistički proizvodi, od smještaja, prijevoza, znamenitosti pa sve do ugostiteljskih usluga i različitih doživljaja.

Jeste li u životu pesimist ili optimist? Zanemarite polupraznu ili polu punu čašu, otvorite prozor i razmislite o onom što vidite. Ako vidite kraće dane i niže temperature, onda ste pesimist. Ali ako vidite sve šarenije boje i savršeno vrijeme za odmor ispunjen rekreacijom, dobrom hranom i općenito užitkom, onda ste optimist. U svakom slučaju imamo dobre vijesti za vas jer dolazi godišnje doba koje jednostavno zove na putovanje i avanturu.

Da, došla nam je jesen, a listopad je idealan za kraće putovanje i istraživanje nepoznatih ili davno posjećenih destinacija. Nemojte da vas obeshrabri koji kišni dan ili oblačno jutro, ako je jesen, ne mora značiti da će cijelo vrijeme padati kiša. Događa se da kiša može padati nekoliko dana zaredom, ali to ne znači da morate biti zatvoreni u četiri zida i biti loše raspoloženi. Jesen nam pruža priliku da i dalje uživamo ​​u suncu, ali ne da se kuhamo na +30 temperaturama.

Ponudu različitih turističkih usluga sniženih najmanje 35% možete pronaći u okviru akcije Mjesec hrvatskog turizma koja se provodi tijekom cijelog listopada. Uz to, mnoge destinacije nude razne oblike zabave i događanja kako bi privukli turiste, pa lako moguće da ćete baš po jeseni probati nešto što do sada nikada niste iskusili, bilo da se radi o gastronomiji ili avanturizmu. A ako ste se željeli odmoriti u miru, daleko od gradske vreve i horda turista, jesen je idealna za punjenje baterija ili šetanje gradom bez stotina selfie stickova u zraku. Naravno, tu su i te prekrasne jesenje nijanse boja koje bude umjetničku dušu u svakome. Šareno lišće, duga zelena polja, idealne duge nakon kiše, sve to pruža pogled koji oduzima dah i zbog kojih ćete još više cijeniti prirodu.

Sada kada nemate isprika za odgađanje putovanja, dolaze slatke muke, tj. odabir destinacije za putovanje. Predlažemo da to bude kombinacija više stvari - nešto za vidjeti, nešto za pojesti i pri tome se zabaviti.

Bogata paleta jesenjih boja daje dašak novog života dobro poznatim mjestima
Foto: Envato Elements

Krenimo s onim što možete vidjeti, a srećom, Hrvatska nudi dovoljno toga da nam jedan život nije dovoljan kako bi obišli sve ljepote i znamenitosti Lijepe naše! No prirodne i kulturne atrakcije uvijek su dobar odabir. Većina naših prirodnih ljepota toliko su posebne da svako godišnje doba nosi svoje čari. Možda ste vidjeli Plitvice ljeti ili bili na Risnjaku zimi, ali to nipošto ne znači da ih trebate zaobići u jesen.

Ako ste više za malo manje razvikana mjesta, možete posjetiti i Pećinski park Grabovaču, jedini pećinski park u Europi. Obilazak traje oko 75 minuta (špilja Samograd i poučna staza Fauna), a špiljom Vas vode isklesane kamene stepenice s metalnim rukohvatima, 345 metara u utrobu Zemlje. Pri tome ćete se više osjećati kao da ste u Tolkienovom Middle-Earthu s patuljcima koji traže zlato, a ne u Hrvatskoj, 15ak minuta od autoputa kojim ste prošli stotinu puta na putu prema Dalmaciji. Ljubitelji špilja ne moraju se zaustaviti samo u Lici, Javna ustanova "Nacionalni park Paklenica" nudi mogućnost posjeta špilji Manita peć i razgled Posjetiteljskog centra "Podzemni grad Paklenice”.

Za ovakve prizore vrijedi ustati malo ranije i dočekati zoru na vodi, pogotovo u Kopačkom ritu
Foto: Envato Elements

Za one manje sklone podzemlju i više sklone ravnicama uživanje je zagarantirano u Parku prirode Kopački rit gdje svi posjetitelji u tjednu od 25. do 31.10.2021. u okviru Mjeseca hrvatskog turizma posjetitelji mogu uživati u izletu brodom kroz Posebni zoološki rezervat.  Ovaj močvarni dom tisućama bioloških vrsta je pravi ptičji raj koji se uslijed djelovanja vode stalno mijenja, tako da je svaki dolazak u Kopački rit novo iskustvo.

Kako na svoju destinaciju ne bi došli gladni i umorni, najbolje je na pola puta napraviti pauzu, a gdje bolje nego u jednom od odličnih restorana koji nude sezonska jela i svježe domaće namirnice. Primjerice, ako idete starom cestom od Zagreba do Šibenika jer ste odlučili posjetiti Memorijalni centar ''Faust Vrančić'' i vidjeti po čemu se isticao ovaj velikan hrvatske povijesti među najvećim umovima renesanse, put možete prepoloviti taman oko Plitvičkih jezera i posjetiti Ličku kuću te se okrijepiti okusima tradicionalno pripremljene janjetine i teletine ispod peke, ličkog krumpira, base i ostalim ličkim posjetiteljima.

A nakon planinarenja, špiljarenja, šetanja, skakanja, jahanja, bicikliranja ili što god već odabrali, nema boljeg nego odmoriti tijelo i duh nekim od mnogobrojnih wellness paketa koji se nude. Wellness odmor je puno više od pukog tjelesnog zdravlja, masaža ili kozmetičkih tretmana. To je potpuna integracija tjelesnog, mentalnog i duhovnog blagostanja koja podiže našu kvalitetu života. Srećom, koji god kutak Hrvatske odlučite posjetiti, svugdje ćete naći wellness paket za vas.

Nakon dobre šetnje nema boljeg nego se podsjetiti okusa autohtonih domaćih jela u kojima dugo niste uživali.
Foto: Envato Elements

Ove jeseni pruža nam se prilika da putujmo i upoznajemo druge dijelove Hrvatske uz značajne uštede. Kako bi odabir putovanja bio lakši, cjelokupnu ponudu možete naći na jednom mjestu, ovdje.

Za razliku od popularnog Huga početkom devedesetih, koju god kombinaciju atrakcija, hrane i pića i odmora odabrali, sigurno nećete pogriješiti. Zato mobitel ili olovku i papir u ruke, kako god vam je lakše, sastavite listu što bi sve htjeli vidjeti/probati/upoznati/okusiti i isplanirajte svoj jesenski odmor iz snova.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije