Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Advent u Slavoniji

Ne propustite ih: Na istoku Hrvatske pregršt događaja u blagdanske dane

Advent u Slavoniji
Foto: Shutterstock
15.11.2019.
u 16:45

Tko advent odluči provesti u Slavoniji, neće pogriješiti. U pripremi je nezaboravan program koji će nas sve podsjetiti na korijene i ispuniti duhom blagdana

Diljem Hrvatske, advent ima snažno tradicionalno i kulturno značenje, a obilježavanje ovih dana uoči Božića, ovisno o lokalnim običajima, ima svoj vlastiti pečat i šarm. Ništa drukčije nije u Slavoniji i Baranji, u kojima se u svim većim gradovima organiziraju adventski sajmovi, koncerti, radionice i gastronomska ponuda u kojima uživaju i odrasli i djeca.

Tako je program u Đakovu prigodno nazvan Čaroliji nema kraja na adventu đakovačkog zavičaja. Većina adventskog programa održava se na Strossmayerovu trgu, a počinje 30. studenoga i traje do 31. prosinca. Uz brojne koncerte i programe za najmlađe te adventski sajam i klizalište, koji će za posjetitelje biti otvoreni od 13. prosinca, na adventskom sajmu vrijedni Slavonci ponudit će rukotvorine i tradicionalne proizvode, autohtone domaće delicije koje su karakteristične za ovaj kraj, a sve to uz zvukove tradicionalnih božićnih pjesama. Tu svakako treba izdvojiti ponos Đakova, "Božićni bal lipicanaca" koji je u đakovačkom kraju tradicija duga više od pet stoljeća, a na rasporedu je 14. prosinca. Na Adventu u Đakovu naglasak je na tradiciji i blagdanskom duhu. Program tako predviđa i puštanje adventskih balona i Đakovačku božićnu utrku koja se održava 21. prosinca, a na sam Badnjak, 24. prosinca, posjetitelji će moći posjetiti i žive jaslice.

U Vinkovcima će u vrijeme adventa sve biti podređeno obitelji i predbožićnom duhu. Adventske manifestacije počinju 29. studenoga koncertom Vanne, kada će se u pješačkoj zoni otvoriti klizalište Ledeni Orion, ove godine još veće nego proteklih. Božićni sajam i adventske kućice u Vinkovcima smjestit će se oko spomenika banu Josipu Šokčeviću, a ugostiteljske kućice u blizini klizališta. U Vinkovcima je pripremljen i bogat glazbeni program, pa će tako nakon Vanne već sljedeći dan nastupiti bend Pravila igre. Na blagdan sv. Nikole 6. prosinca nastupit će Antonija Šola, a u subotu će zasvirati No Jazz Band. I sljedeći vikend na rasporedu je bogat glazbeni program pa će tako Vinkovčane i njihove goste u petak 13. prosinca zabavljati Antonela Doko, a 14. prosinca glazbeni sastav Emanuel. Posljednji vikend prije Božića, 21. prosinca na rasporedu je koncert grupe Buđenje, a u subotu 22. prosinca održat će se božićni koncert na prozorima vinkovačke gimnazije te koncert Alana Hržice.

I u Osijeku će prosinac biti u znaku adventa. Službeni program počinje 1. prosinca, a poseban doživljaj Osijeka moći ćete iskusiti već sljedećeg dana kada se obilježava Dan grada. U poslijepodnevnim satima u Arheološkom muzeju u starom gradu Tvrđi održat će se lampionada, izložba lampiona koje su izradili učenici osnovnih škola, a nakon izložbenog dijela, na ulice će izaći stotine djece koja će pustiti lampione u zrak i svjetlošću označiti početak adventa. Tijekom trideset dana dočekivanja Božića grad će blistati od ukrasa, uz mnoštvo prigodnih izložbi, koncerata u galerijama, muzejima i crkvama. Osim što je poznat kao jedan od gradova Hrvatske s najviše uređenih parkova i perivoja, grad Osijek poznat je i kao prvi grad u Hrvatskoj koji je još davne 1884. godine dobio tramvajski promet. U povodu adventa gradom će voziti specijalni božićni tramvaj kojem će se osobito veseliti najmlađi jer će tijekom vožnje biti organizirana predstava za vrijeme koje će Djed Božićnjak darivati djecu. U gradu će biti organizirani sajmovi i koncerti pa će, osim u dobroj glazbi, posjetitelji moći kupiti autohtone obrtničke proizvode, uživati u lokalnim gastrospecijalitetima i ugrijati se uz kuhano vino, punč, osječko pivo ili vina lokalnih vinara.

Advent u Baranji organiziran je kao božićni sajam koji će se svakog adventskog vikenda održavati u drugom mjestu. Tako će 1. prosinca sajam biti u Petlovcu, sljedećeg vikenda od 8. prosinca u Kneževim Vinogradima, treći adventski vikend sajam se seli u Dardu, u bajkoviti perivoj dvorca obitelji Esterhazy. Posljednji vikend adventa na rasporedu je od 20. do 22. prosinca u Belom Manastiru. Na sajmu će se predstaviti pedesetak proizvođača te prigodan glazbeni program, dječje predstave, prigodne radionice, vatromet te puštanje lanterni s dobrim željama.

U gradu heroju Vukovaru, s početkom 6. prosinca, na Trgu Republike Hrvatske sve će biti u znaku adventskih manifestacija. Program čine glazbeno-scenske priredbe, a spektakularan prizor očekuje sve koji odluče prisustvovati povorci zapaljenih baklji koja će se kretati od crkve sv. Filipa i Jakova pa sve do dvorca Eltz, gdje će se paliti prva adventska svijeća i održavati bogat program tradicijskih običaja. I Vukovar će imati klizalište u kojem će se moći uživati tijekom adventa, ali i u radionicama u Kutku Djeda Božićnjaka, pri posjetu živim jaslicama i puštanju lampiona.

Sadržaj je nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije