Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMO ZA ADVENT

U danima iščekivanja Božića, vrijeme je za zajedništvo, druženje i upoznavanje zagorskih običaja

Advent
Foto: Shutterstock
06.12.2019.
u 10:00

Posjet Hrvatskom zagorju za vrijeme adventa izvrstan je izbor jer objedinjuje povijest, kulturnu baštinu, glazbu, program za djecu i lokalne delicije uz koje ćete zaboraviti na zimu

Advent, odnosno pripreme za dolazak Božića, u svim se dijelovima Hrvatske obilježavaju paljenjem svijeće na adventskom vijencu svake nedjelje uoči Badnjaka. No svaka regija njeguje svoje tradicionalne običaje i šteta ih je ne doživjeti u punom sjaju. Oko sat vremena vožnje od glavnog grada i možete stići u Hrvatsko zagorje, gdje će se svakog vikenda adventa na različitim lokacijama održavati bogat i zanimljiv program, prožet glazbom, tradicijom, lokalnom kuhinjom, a za odrasle i dobrom kapljicom. U zagorskim brežuljcima može se uživati u svako doba godine jer, osim u čudesnoj prirodi, od svakodnevice se možete odmoriti u Termama Tuhelj i Stubičkim toplicama te uživati u bazenima i wellnessu u Zagorju, posjetiti čarobne dvorce i ponešto naučiti u muzejima Hrvatskog zagorja.

Upravo je ovo vrijeme adventa izvrsno za posjet zagorskim dvorcima. Tako u baroknom dvorcu Oršić, u kojem je smješten Muzej seljačkih buna, možete dobiti uvid u jedinstveni u život plemića i seljaka te pogledati predmete iz kulturne, povijesne i umjetničke baštine Hrvatskog zagorja. Advent u dvorcu Oršić održat će se u nedjelju, 1. prosinca, a u kapelici Franje Ksaverskog, koja se nalazi u sklopu dvorca, bit će održana sveta misa.

Ove se godine ponovno održava adventski program Božićna priča u muzeju Staro selo u Kumrovcu. Posjetitelji i njihovi najmlađi, osim upoznavanja tradicionalne arhitekture, kulturne baštine i starih zanata, 8. prosinca moći će sudjelovati u radionici nematerijalne baštine, koja uključuje izradu božićnih ukrasa i čestitki.

Bilo bi šteta propustiti advent u nedjelju 15. prosinca u dvoru Veliki Tabor u Desiniću, koji je jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova kod nas i proglašen je spomenikom nulte kategorije. A uz mnoge druge sadržaje koje muzej nudi, u pripremi su i muzejske edukativne radionice.

Advent u Hrvatskom zagorju zaista je poseban jer u nama budi pravi duh adventa i Božića, potiče na zajedništvo i njeguje tradicionalne običaje i vrijednosti. Svečano otvorenje Adventa u Mariji Bistrici počinje u subotu, 30. studenoga, koncertom Luke Nižetića. Sljedećeg dana, u nedjelju 1. prosinca, u našem nacionalnom Marijanskom svetištu Mariji Bistrici na rasporedu je koncert duhovne glazbe Božja slava benda i Petra Buljana.

Za vrijeme adventa organiziran je Bistrički adventski sajam na kojem se mogu kupiti autohtoni božićni ukrasi i igračke izrađene onako kako su to radili naši stari. Posjetitelji će imati priliku razgledati jedinstvene jaslice s motivima drvenih igračaka koje su pod zaštitom UNESCO-a. Naime, drvene dječje igračke Hrvatskog zagorja uvrštene su na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a uz drvene igračke tu su i licitari, koji se tradicionalno u ovim krajevima izrađuju još od srednjeg vijeka i koriste se za iskazivanje ljubavi. Uz malo truda, možete ih izraditi i sami.

U Mariji Bistrici sprema se prekrasna Adventska noć svjetla 14. prosinca uz puštanje lampiona s duhovnom porukom i koncertom Begina. U adventskoj bajci moći će se uživati i na ledu, jer se otvara i klizalište Bistrička ledena bajka. Sve to bit će začinjeno jedinstvenom gastroponudom bistričke kuhinje, čiji će vrhunac biti na Tradicionalnom adventskom (do)ručku 22. prosinca, uz nastup Saše Lozara. Tu je i neizostavni kuhani gvirc i vino koje će posjetitelji ove godine moći popiti u adventskim šalicama. Advent u Mariji Bistrici završava tradicionalnim dočekom Nove godine u podne na središnjem bistričkom trgu uz koncert Kumova i Ljubavnika, a posjetitelji će moći sudjelovati u velikoj Bistričkoj božićnoj tomboli.

Sadržaj je nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije