Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Advent u Dalmaciji

Ova dva dalmatinska bisera itekako se isplati posjetiti zimi

Advent u Dalmaciji
Foto: Shutterstock
06.12.2019.
u 09:00

Duh Božića zavladat će i ulicama jadranskih bisera Zadra i Šibenika, pa je vrijeme da doznate kako će to izgledati

I na ulicama Zadra građani i posjetitelji moći će osjetiti pravo predblagdansko uzbuđenje. Advent u Zadru ove godine počinje 22. studenoga i traje do 2. siječnja 2020. Studeni je ujedno i mjesec kada Zadar slavi Dan grada, pa će se u petak 22 studenoga u 11 sati održati svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će se uručiti javna priznanja Zadrankama i Zadranima u Hrvatskom narodnom kazalištu. U 20 sati održat će se svečani koncert Zbora Hrvatske televizije koji će izvesti Misu Dalmaticu, a nakon koncerta u katedrali na Trgu Petra Zoranića počinje koncert Prljavog kazališta kojim se i službeno otvara manifestacija Advent u Zadru.

Najživlje će biti na Trgu pet bunara i Trgu Petra Zoranića, na kojima će se moći kušati ukusne autohtone blagdanske delicije. U sklopu Adventa i ove godine otvara se i klizalište na Višnjiku, na kojem će biti organizirane škole klizanja i hokeja te tematske večeri za djecu i odrasle. Na adventskom sajmu u ponudi će biti rukotvorine, unikatni nakit i razni drugi ukrasi i predmeti zadarskih kreativaca, pa je možda upravo sajam idealna destinacija za kupnju božićnih darova najmilijima. Kao i svake godine, organizatori su se pobrinuli i da se na ulicama Zadra za vrijeme trajanja adventa posjetitelji mogu odlično zabaviti, pa su tako i ove godine na rasporedu brojni koncerti popularnih glazbenika i mnoge kulturne i umjetničke aktivnosti i radionice koje će zadovoljiti sve ukuse. Ove godine adventska zbivanja proširit će se i na Forum, a novost je i Kampo KAdvent, program koji će se odvijati na sjeverozapadnom dijelu poluotoka koji se zove Kampo Kaštelo. KAdvent će biti u Perivoju Gospe od Zdravlja, a posjetitelje očekuju brojni koncerti, gastronomske večeri i posebni programi za djecu.

Advent u Šibeniku, poznat i kao Adventura, iz godine u godinu širi se i u predblagdansko vrijeme oživljava staru gradsku jezgru. Tako osim u Đardinu i ulici Jurja Barakovića, prigodno prozvanoj Adventurin Trgić, Adventura ove godine stiže i u Malu ložu. Nova tura Adventure ove godine kreće 6. prosinca uz odličan glazbeni program. U mediteranskom okruženju ukrašenom božićnom čarolijom posjetitelji će moći uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi s posebnim naglaskom na domaće proizvode. I ove godine najmlađi će uživati na adventskom klizalištu, a u Galeriji Matija i ove je godine u planu i Adventurica, program osmišljen za najmlađe posjetitelje, koji će se i ove godine sastojati od mnoštva kreativnih radionica, predstava, zabave i druženja.

Adventura će u božićno ruho zaogrnuti perivoj Roberta Visianija i druge dijelove stare gradske jezgre, pa će se na pješačkoj ruti od Parkića do nove pozornice u Ulici Jurja Barakovića – Adventurina trgića, na trgu ispred crkve sv. Frane organizirati Sajmić namijenjen udrugama i malim obrtnicima koji će svojom ponudom mnogima olakšati kupnju darova za predstojeće blagdane. Mnogi se vesele tradicionalnoj frituladi, jedinstvenom natjecanju u spravljanju fritula, u kojem će brojne ekipe odmjeriti snage u spravljanju ove omiljene mediteranske slastice po bakinim recepturama. Organizatori su se pobrinuli i za odličan glazbeni program koji će se odvijati na pozornicama na tri lokacije: Ispred katedrale Sv. Jakova, u Parkiću i na Maloj loži, a kulminacija će biti za doček Nove godine kada će ispred katedrale nastupiti britanske electrolegende Stereo MC's. Valja istaknuti i da je šibenska Adventura jedini božićni sajam bez plastičnih masa u Hrvatskoj, što znači da uopće nema plastične ambalaže.

Sadržaj je nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije