Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Adventski ugođaj na jugu

Split i Dubrovnik omiljeni su gradovi na Jadranu, a evo što nude tijekom blagdana

Adventski ugođaj na jugu
Foto: Shutterstock
06.12.2019.
u 07:00

U Splitu se već tradicionalno održava Zimski akvarel, a u Dubrovniku kreće Zimski festival s raznovrsnim glazbenim i zabavnim sadržajima

Advent stiže i u Split, u kojem će se glavnina predblagdanskih sadržaja u obliku božićno-novogodišnjeg sajma smjestiti na Rivi. Na dan svečanog otvaranja 30. studenog, advent će Split obojiti bojama predbožićnih blagdana. Pod šarenilom lampica i božićnih ukrasa na Rivi će posjetitelji moći ukrasom za bor, suvenirom, komadom nakita razveseliti sebe ili kupiti dar za svoje najbliže. Za dobru zabavu na Rivi pobrinut će se glazbeni nastupi Gustafa, Giuliana i diktatora, Alena Nižetića i mnogih drugih, a na sam Božić pravi božićni koncert održat će Tedi Spalato. U Splitu će se i ove godine tijekom adventa održavati Zimski akvarel, koji će uz mnogo glazbe i zabave probuditi emocije nekih minulih vremena. Koncept Zimskog akvarela zamišljen je kao vremeplov u kojem ćemo se podsjetiti nekih zaboravljenih stihova, mirisa i okusa. Na Vidilici i Matejuški bit će postavljeni i fotokorneri, a Marmontova ulica će u adventskom predbožićnom duhu biti centar dječje igre i zabave, pa će na nekoliko mjesta biti iscrtana za igranje igre zoga odnosno školice, jer organizatori žele potaknuti roditelje, djecu, djedove i bake da ponovno zaigraju tu već pomalo zaboravljenu igru.

U splitskom Đardinu ili Strossmayerovu perivoju bit će postavljen ledeni park s klizalištem, a za subotu je pripremljen poseban glazbeni i dramski program za djecu. Najavljeni su i nastupi crkvenih zborova, kulturno-umjetničkih društava, a sam advent službeno će biti otvoren 23. međunarodnim zborskim festivalom CRO PATRIA 2019. U adventskim nedjeljama u Splitu uživat ćemo uz klasičnu i duhovnu glazbu koja će biti na rasporedu od 11 sati. Tijekom adventa na Trgu Gaje Bulata bit će postavljena izložba fotografija uglednog splitskog fotografa Feđe Klarića, a na Trgu će nastupiti i zbor i orkestar HNK Split.

Već tradicionalno, u Dubrovniku će se i ove godine posljednjeg mjeseca u godini održati Zimski festival koji počinje 30. studenoga i završava 1. siječnja 2020. U sklopu festivala organizirane su sve božićne i novogodišnje manifestacije, pa tako i Advent u Dubrovniku. Na Stradunu će biti postavljen Božićni sajam s izloženim rukotvorinama, božićnim ukrasima i igračkama. Glavno je odredište za najmlađe Dječja božićna oaza Luži, gdje će raditi Stanica Sjeverni pol, a tamo će se djeca slikati s Djedom Božićnjakom, peći kolače s Bakom Božićnjak i sudjelovati u različitim zabavnim igraonicama. I ove će godine u uvali Lapad djeca i mladi uživati u klizanju i voziti se u besplatnim adventskim vlakićem.

Na samom otvorenju Zimskog festivala u subotu 30. studenoga na Stradunu će nastupiti Frajle, a danima do dočeka Nove godine posjetitelji će na Stradunu uživati u koncertima Gibonnija, Zorice Kondže i mnogim drugima. U Sportskoj dvorani u Gospinu polju u utorak, 10. prosinca, Ukrajinski klasični balet izvest će Orašara, a na Božićnom koncertu 21. prosinca nastupit će Dubrovački simfonijski orkestar, sopranistica Valentina Fijačko, tenor Tomislav Mužek, Vanna i gosti. U ponedjeljak 30. prosinca na Stradunu će svirati Urban & 4, a na samu Staru godinu pripremljen je cjelodnevni program koji će kulminirati koncertom Parnog Valjka. Zimski festival zatvorit će 1. siječnja nove 2020. godine klapa Iskon. Gdje god se odlučili provesti dane uoči blagdana, prepustite se ugođaju i blagdanskom raspoloženju i uživajte u svemu što vam advent može pružiti.

Sadržaj je nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije