Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIPIK - MEDICINSKA REHABILITACIJA I ZDRAVSTVENI TURIZAM

Ljekovita mineralna voda u kojoj su uživali i stari Rimljani

25.10.2019.
u 09:40

Stalna temperatura na izvorištu je 62 stupnja

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik jedan je od najstarijih gospodarskih subjekata u Lipiku, a svoju višestoljetnu tradiciju ima zahvaliti prije svega prirodnim ljekovitim pogodnostima područja u kojem je smješten Lipik. U današnjem obliku bolnica radi od 1971. godine, nastavljajući tradiciju Lječilišta Lipik staru koliko i samo naselje – preko dva stoljeća.

Ljekovita mineralna voda ima stalnu temperaturu izvorišta od 62°C. Na temelju balneokemijske analize izvršene 2010. godine u laboratoriju Odjela za vode ŠNZ “Andrija Štampar” ispitana voda je mineralna, fluorna, natrijeva-hidrogenkarbonatna, kloridna, hiperterma. Kao takva ima jake balneološke karakteristike po temperaturi, količini fluorida te sadržaju dominantnih iona: natrija, hidrogenkarbonata i klorida koji čine balneološku karakteristiku vode. Zdravstveni učinak lipičke termomineralne vode očituje se u smanjenju bolova kod vratobolje i križobolje, osteoartritisa i upalnog reumatizma, neuroloških bolesti, zatim u povećanju pokretljivosti u zglobovima, jačanju mišića, poboljšanju cirkulacije, smanjenju osjećaja umora te poboljšanju općeg stanja. U ovom se lječilištu prije svega nude usluge medicinske rehabilitacije, ali i usluge zdravstvenog turizma.

Najtraženiji su paketi u kojima gosti plaćaju hranu i smještaj, a na terapije idu preko uputnice 

Provodi se rehabilitacija neuroloških stanja i bolesti, prvenstveno stanja nakon moždanog udara i rehabilitacija oboljelih od multiple skleroze, zatim reumatskih bolesti, posttraumatskih stanja, postoperativna rehabilitacija, smetnje kontrole mokraćnog mjehura te se provodi preventivno liječenje. Najtraženiji su zdravstveni paketi, prije svega paket u kojem smještaj i hranu plaćaju sami gosti, a pregled liječnika i fizikalne terapije dobiju preko uputnice, odnosno HZZO-a. Cijene takvih paketa su različite, ovise o zdravstvenom stanju pojedinca, objektu u koji se smješta, radi li se o umirovljeniku ili aktivnom osiguraniku pa se tako kreću od 190 do 350 kuna po danu. Najtraženije usluge su individualne fizioterapijske vježbe, prvenstveno Bobath koji je top terapija u rehabilitaciji neuroloških stanja i bolesti čija je cijena po tretmanu 200 kuna.

O liječenju se brine 12 liječnika specijalista – 10 fizijatara od čega 1 doktor znanosti i 2 supspecijalista reumatologije te 2 neurologa uže specijalizacije iz neuromuskularnih bolesti. U sastavu bolnice je EKG i EMNG kabinet, UZV kabinet, kuhinja s restoranom, konferencijska dvorana i dr. Duljina tretmana ovisi o vrsti i težini oboljenja i traje u prosjeku oko 12 dana. Udio stranih u odnosu na domaće goste je zanemariv, radi se o vrlo malom broju koji u pravilu imaju i hrvatsko i strano osiguranje, no mogu doći na liječenje preko uputnice HZZO-a ili sami snositi trošak boravka u bolnici. Toplice Lipik s perivojem koji je zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture vrlo su cijenjene, kako po uspješnom liječenju tako i kao destinacija za ugodan odmor.

Zdravstveni turizam u Hrvatskoj

Riješite kviz i provjerite svoje znanje o hrvatskom zdravstvenom turizmu

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije