Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kopački rit

Veslima kroz rukavce i tršćake rita

29.11.2019.
u 09:00

U parku se nalaze Kopačko jezero i jezero Sakadaš. Rit je poplavljen oko 99 dana godišnje, a cijela je površina pod vodom oko mjesec dana

Pitate li ljubazne zaposlenike odakle krenuti, sugerirat će vam da je posjet Parku prirode Kopački rit najbolje započeti laganom šetnjom duž šetnice Bijelog lopoča. Na šetnici su postavljene poučne table sa slikama i opisima biljaka, životinja i karakteristikama močvarnog staništa, koje posjetiteljima približavaju i opisuju bogati močvarni ekosustav. Iza prekrasnih slika tršćaka, vrbovih šuma i vodenih biljnih zajednica Malog Sakadaša nazire se pitomo selo Kopačevo. Ukupna dužina šetnice je 2400 m. Odlučite li se prehodati je bez pratnje vodiča Parka, osnovnu ćete ulaznicu platiti samo deset kuna, a u sklopu toga još ćete moći posjetiti multimedijalnu izložbu te se koristiti dječjim igralištem Vidrina igraonica.

Područje Kopačkoga rita pruža optimalne životne uvjete i omogućuje opstanak mnogobrojnim biološkim vrstama. Dosad je na ovome području zabilježeno više od 2300 vrsta, od kojih su mnoge ugrožene na europskoj, ali i svjetskoj razini.

Kopački rit moguće je “istražiti” na dva kotača - sat najma bicikla stoji 30 kuna. Od ožujka do konca listopada organiziraju se izleti kanuom tijekom kojih posjetitelji sami veslaju po posebnom zoološkom rezervatu, a do polovine studenoga organiziraju se izleti brodom uz stručno vodstvo. U Parku prirode Kopački rit omogućen je i rekreacijski ribolov na prirodnim i umjetnim kanalima te na samom Dunavu. Kanite li otići na fotosafari i promatrati ptice, to ćete moći učiniti tijekom cijele godine. Naime, Kopački rit je najočuvanije vlažno stanište u Europi stoga je i njegova biološka raznolikost iznimno velika. Vrijednost Kopačkog rita je i u tome što se krajobraz neprestano mijenja izmjenom godišnjih doba, ali i pod utjecajem dolaska i odlaska vode. Dinamika kretanja vode uvjetuje rasprostranjenost životinjskih vrsta na području Parka prirode.

Plavljenje rita započinje krajem veljače i početkom ožujka, te traje do sredine srpnja i početka kolovoza. Sušno razdoblje traje od kolovoza do veljače sljedeće godine i u tom razdoblju ptice se nalaze na ribnjacima i živim tokovima rijeka. Ukupan broj vrsta najveći je tijekom proljetne i jesenske migracije, a potom ljeti. Iako je zimi broj vrsta koje borave manji, na širem prostoru Parka prirode možete promatrati na desetine tisuća gusaka i pataka koje dolaze iz zapadnog Sibira. Istraživanja su pokazala da se tijekom jednog obilaska vidi oko 70% vrsta koje obitavaju na određenom području, što znači da svaki dan možete vidjeti između 35 i 63 vrste ptica. Maksimalan broj vrsta zabilježen tijekom jednog jednodnevnog obilaska bio je 93 vrste.

U poplavnom periodu u Parku će vam organizirati posjet i vožnju čamcem unutar Posebnog zoološkog rezervata, a u sušnom obilazak starih šuma u poplavnom području. Što se tiče ornitološke vrijednost Kopačkog rita, valja istaknuti da je ondje najveće gnjezdilište orla štekavca u ovom dijelu Europe i da tu obitavaju najveće kolonije kormorana i sivih čaplji u Hrvatskoj. K tome, Kopački rit stanište je europskog jelena, životinje koja izvrsno pliva, ponekad i preko Dunava.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije