Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubitelji vina, pozor!

Iznimna vinska priča: Morate posjetiti Vinariju Brič

Emica Elvedji/PIXSELL
22.01.2020.
u 16:36

Brič predstavlja istinsku sinergiju prirode i čovjeka koje na svakom koraku otkriva zašto je od strane struke priznato kao jedan od stotinu najljepših svjetskih podruma

Odmah po dolasku na Posestvo Brič morate zastati pred panoramom kakva se rijetko viđa. S jedne strane pogled seže do Jadranskog mora, a u vedrim danima i do Venecije, dok s druge strane impozantne vizure Triglava ispunjavaju oko promatrača. Razloga za posjet Briču ima napretek, a panorama je uvod u upoznavanje jedne iznimne vinske priče.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

Vinarija Brič u slovenskoj Istri u Parku prirode Dragonja osobni je projekt možda i najutjecajnijeg čovjeka našeg vinarstva, koji je stare vinograde u slovenskoj Istri odlučio maksimalno preobraziti. Enver Moralić potpisuje ovo unikatno mjesto koje je uvršteno među deset svjetskih lokacija na kojima je vinarija gotovo savršeno uklopljena u krajolik i proglašeno jednim od stotinu najljepših svjetskih podruma. U tom postignuću g. Moraliću je pomogao Boris Podrecca, jedan od najcjenjenijih slovenskih, ali i svjetskih arhitekata. Zaista, teško je g. Moralić mogao odabrati boljeg čovjeka da oblikuje taj krasni komad vinogorja ponad Dragonje. Dovoljno je reći kako ga je Denis Kuljiš u velikom tekstu o njemu nazvao knezom arhitekture. Jedino takav um s vizijom koju prezentira već desetljećima po Beču, Napulju, Padovi, gradovima Hrvatske, Slovenije i Srbije, mogao je postaviti Posestvo Brič tako da to bude spoj tradicionalnog, funkcionalnog i posve osobnog.

Velika sala za degustaciju na ulazu u vinariju u cijelosti je ostakljena tako da ne skriva ništa od bogatog pogleda. Upravo kao da ste u nekom srednjovjekovnom dvorcu, ondje je veliki kamin koji služi i za pripremu hrane. Jednostavno je, nema kompliciranja. Stubama se penjete na vidikovac iznad blagovaonice. Ondje se otvara sva ljepota mjesta koje je 1997. kada ga je Enver Moralić kupio bilo zapušteno. Dolazak do Briča gotovo da morate zaslužiti. Vijugav put od Dekana nedaleko od Kopra vodi duž parka prirode, blago uzbrdo i preko rječice Dragonje dok ne dođete do drvenog pročelja s natpisom Vinska klet Brič. To pročelje skriva ulaz u unutrašnjost i budi znatiželju o tome kako doći na taj vidikovac s kojega se doista puno toga vidi. No to je tek početak. Šetnja oko vinarije otkrit će da je sagrađena tradicijskim kamenim zidovima koji su impozantni, savršeno se uklapaju u okoliš, ali i čuvaju ono zbog čega ovo mjesto postoji, a to su, dakako, vina. S produženog mosta, svojevrsnog vidikovca postavljenog iznad degustacijske sale koji gotovo lebdi iznad vinograda, pogled seže na gotovo 40 hektara iznimno kvalitetnih vinograda. I nisu tu samo vinogradi, nego i maslinici, sve na nadmorskoj visini između 270 i 350 metara. – Dva su poštena pokušaja u posljednjih 30-tak godina bila da se oživi posjed, u oba navrata Brič je bio bolji od svojih vlasnika. U doba kada je naš vlasnik kupio posjed ovdje jesu bili vinogradi, uzgajani su desetljećima prije toga, no daleko od toga da bi se moglo kontinuirano praviti kvalitetno vino. Nije bilo izbora, stari su zasadi posječeni, zemlja revitalizirana i posađeni su novi. Trebalo je za to nekoliko godina, negdje 2001. godine počinje ozbiljna proizvodnja vina od nekoliko autohtonih sorti grožđa, priča nam Bojan Brajković (dolje), prokurist Briča. Jasno, u velikoj sali za degustaciju na stol stižu samo vina iz velikog podruma koji se nastavlja na salu s nevjerojatnim pogledom. 

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

Potpuno ekološka proizvodnja je u planu
– Kapacitet je vinarije 560.000 litara vina godišnje. Riječ je o modernom podrumu za preradu grožđa gdje je, primjerice, punilica kapaciteta 2.000 boca na sat. Idemo prema potpuno ekološkoj proizvodnji što ćemo uskoro i ostvariti, kaže Brajković vodeći nas kroz vinariju u kojoj su tankovi kapaciteta deset ili 15.000 litara dovoljno visoki da se protežu na dvije etaže, a tu je i podrum za odležavanje, s bačvama od francuskog, slavonskog i nešto onih od američkog hrasta. Zatim i arhiva s prvim bocama malvazije o čijem godištu i prije negoli uočite datum na boci svjedoči podebeo sloj prašine. U planu je uređenje kolekcijske arhivske vinoteke u ovom dijelu podruma. Podrumom u cijelosti također prevladava tradicijski štih. On jest armirano-betonske konstrukcije, no obložen je kamenim suhozidom, tradicijskim obilježjem jadranske obale. Ovaj je i napravljen od kamena pronađenog u okolini, često među čempresima koji su nekada činili cijele plantaže. I nije moglo drukčije, tada, prije više od 20 godina. Cesta kojom se do Briča stiže nije mogla podnijeti teret kamiona s građevinskim materijalom. Podsjetnik na nekadašnja vremena je i veliko dudovo drvo ispred degustacijske sale koje je za gradnje sačuvano, pa danas u sunčane dane pruža savršen hlad. Ništa u vinariji nije tajna, vrhunsku tehnologiju kojom se koriste u pravljenju vrhunskih vina može vidjeti svatko, jer dio zida gdje je postrojenje zapravo je staklena stijena. U produžetku je rezidencija koja je, kao i ulaz u salu, obložena orahovim drvetom naznačujući tako drugu namjenu prostora. Ipak, briljantnu arhitekturu upotpunjuje doživljaj koji uključuje sva osjetila - vino i gastronomija. Nagrade koje su dobila vina iz Briča teško je prebrojiti. Dovoljno je, rekli bismo, spomenuti one najvrednije. Šest je tu bronci na Decanteru, na londonskom The World’s Finest Glass of Bubbly dvije bronce, četiri zlata na Berliner Wein Trophy gdje je Vinarija Brič proglašena i najboljim proizvođačem mirnih vina. kaže.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

– Sljedeće godine sigurno ćemo uzeti zlato! Optimistični smo, naša su vina već sada jako dobra i kreću se u željenom smjeru, kaže gospođa Dajana Vatovec, voditeljica turističkog i prodajnog odjela i ove degustacije, pružajući nam čašu doista sjajnog pjenušca iz 2017. godine, upravo onog nagrađenog broncom u Londonu. Položaj vinarije na kojem se sudaraju utjecaji mora i kontinenta dobar su preduvjet da se to ostvari. A onda je tu ručna berba i selekcija grožđa u vinogradu te način i brzina prerade grožđa. – Bitno je da je vinograd odmah do vinarije. To nam omogućuje da se pomnije posvetimo ručnom branju, pažljivoj selekciji zdravih grozdova, pa samo pola sata nakon branja ono najbolje što naši vinogradi daju dolazi u preradu. Preduvjeti za vrhunska vina su sjajni, okolina je netaknuta, proizvodnja ekološka, a mikrolokacija odnosno terroir vinarije vinu daje posebnu kompleksnost. Za proizvodnju vrhunskih vina u takvim uvjetima zadužen je jedan od ponajboljih slovenskih enologa Uroš Bolčina.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

– Želimo u sortama od kojih ovdje radimo vina nastaviti dobivati prepoznatljivu voćnost i svježinu koju nam pruža grožđe na čiju kvalitetu utječe i specifičan terroir. Vidjeli ste drvene bačve u kojima vino dozrijeva, a onda i barrique kojima se postiže aroma koja i inače bitno mijenja karakter vina. Ovdje imamo mogućnosti da temeljito proučimo kako na koju našu sortu utječe odležavanje, kaže nam Bojan. 

Maslinovo ulje vrlo visoke kvalitete
Najbolji pokazatelj potvrde Bojanovih riječi i vrhunske kvalitete vina jest degustacija. Kada ostvarite nagrade na događajima kao što su, primjerice, Decanter i Berlin Wine Trophy, to je dobra garancija da je riječ o iznimnom proizvodu. Kada je riječ o nagrađenom refošku, kušate poseban identitet, no očekivana taničnost ovdje je zauzdana do te mjere da vinu želite dati vremena, istraživati ga, kombinirati s različitim zalogajima. Naglasili smo jedno vino sorte svojstvene istarskom poluotoku, no treba si dati truda i vremena pa kušati i vina od drugih sorti koje daju vinogradi na Briču - slatki muškat, malvazija, pinot sivi, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc. Naša bi preporuka uz refošk za ljubitelje crvenih vina bio merlot koji je doista mekan, a istodobno pun, dok je naš izbor kada je o bijelim vinima riječ bila, a što drugo, malvazija, istarski trade-mark. U prošlosti često podcjenjivana sorta danas je daleko cjenjenija, a ovdje je poprimila gotovo plemenite osobine te je opravdala status koji je dobila posljednjih godina kao sorta od koje nastaju vrhunska i u svijetu sve cjenjenija vina.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

Ne zaboravimo, ovdje nastaju još i rosé, u cijelosti napravljen od refoška, pjenušac penina pinot sivi te pjenušac brut penina Brič od sorti pinot sivi, chardonnay i refošk. Sva ta vina rade se od ručno ubranog grožđa, većinom barem jednim dijelom odležanog u bačvama francuskog hrasta, uz izuzetak nekoliko sorti. Oko proizvodnje nema previše tajni, proces se kontrolira kako u vinogradu tako i u proizvodnom dijelu vinarije, a svaki korak u preradi i njezi mladog te odležanog vina konstantno se i pažljivo prati. Međutim, pravu malu senzaciju izazvalo je nešto drugo, doista neočekivano. A to je maslinovo ulje koje se također proizvodi na Posestvu Brič. Jednostavan je, a opet tako jedinstven događaj probati maslinovo ulje na tanjuru s malo svježeg domaćeg kruha i malo malvazije. Čovjek dobije dojam da mu zapravo ništa više ne treba, pogotovo u toplijim ljetnim danima. Naime, uz vinovu lozu na imanju se nalazi i oko 500 stabala maslina koje daju plod od kojega se proizvodi visokokvalitetno ekstradjevičansko ulje. Slično kao i grožđe, i masline su ekološki proizvod koji se tretira bez upotrebe zaštitnih sredstava. Čisto sumnjamo da ste vidjeli maslinovo ulje ovakve gustoće koje u kombinaciji s domaćim pršutom i sirom nabavljenima od lokalnih prozvođača pruža potpuno nov doživljaj Istre kada se pored njega stavi neko od plemenitih vina koja se proizvode u vinariji Brič. 

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

– Čekajte, nije to sve, donijet ću nešto što malo ljudi i zna da imamo, kaže nam naš domaćin Bojan. Iz podruma stiže s malom bocom. 

– Predikatno vino iz 2013. pravljeno od sorti malvazija i žuti muškat, a koje predstavlja pravu desertnu poslasticu, i mene baš zanima kakvo je sada, govori otvarajući bocu koja treba zaokružiti sjajan dan prepun informacija, doživljaja i iznenađenja. Tekućina gusta poput sirupa otkrila je čari vina koje traži zadovoljenje niza preduvjeta kako bi uspjelo na pravi način. Prilično je jasno i površnom poznavatelju da je ovo jedno limitirano, skupocjeno i nezaboravno vino kakvo bi se u restoranima moglo poslužiti kao sjajan tekući desert.

– Što mislite, može li se ovo mjesto popularizirati na neki kvalitetan način? Učiniti da živi barem veći dio godine? Želja nam je ovdje vidjeti prave ljubitelje prirode, umjetnosti, svojevrsne kulture života, grupe ljudi koji će ovdje dolaziti kako zbog kvalitetnog vina tako i autentičnog doživljaja koje nudi ovo mjesto, želimo pružiti posjetiteljima sinergiju doživljaja i sjajnu eno-gastronomiju koja se ovdje proizvodi, kaže Dajana Vatovec. Treba naglasiti da je vinarija Kutjevo glavni uvoznik vina vinarije Brič za tržište RH te kroz svoju veliku mrežu kupaca u ugostiteljstvu bilježi dobre prodajne rezultate i vidljive pozicije u eminentnim objektima čime zaokruživši bogatu ponudu vina kao i filozofiju prema kojoj nastoji zadovoljiti zahtjeve visokog ugostiteljstva (od vrhunskih vina, premium linija De Gotho, Maximo i Rose Premium do ekoloških vina vinarije Brič). Brič je projekt koji je iziskivao trud, viziju  i posvećenost, ali danas nakon 20 godina predstavlja jedno od rijetkih mjesta koja posjetitelju bude emocije te nude potpun i autentičan doživljaj te dokazuje kako je u današnje vrijeme moguće postići i održavati sinergiju prirode i čovjeka koja se potvrđuje uz vrhunsko vino i vrhunsku gastronomiju.

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu prodaje kestene već 47 godina:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije