Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jelo dostojno blagdana

Imamo najbolji recept za sočnu, trganu svinjetinu – poslužite je i samo čekajte oduševljene reakcije sa svih strana!

Shutterstock
11.12.2022.
u 07:00

Naš izbor broj jedan za novogodišnju trpezu ove godine je “pulled pork” kod nas poznatije kao “trgana svinjetina”. U pitanju je sjajan primjer tradicionalog jela teksaške kuhinje gdje se svinjska plećka peče 8 h u marinadi, a onda praktično raspadnuta natrga.

Veliko društvo zahtijeva bogatu i raskošnu blagdansku trpezu, a najbolje ideje za to ima Tatjana Miletić na svom blogu MyTastyPot. Volite li ugađati dragim ljudima oko sebe, potrudite se oko ovog famoznog jela, a imamo i varijantu za gledanje polufinala u utorak – samo ubacite u briche pecivo i dobit ćete najbolje navijačke sendviče na svijetu!

Foto: Shutterstock

Trgana svinjetina

Sastojci:

svinjska plećka oko 2 kg

2 žlice soli

3 žlice dimljene paprike

3 žlice smeđeg šećera

1 žlica cimeta

1 žlica kumina

1 žlica pimenta

Marinada:

2 glavice crvenog luka

4-5 režnja češnjaka 

120 ml jabučnog octa

120 ml soka od jabuke

2-3 kapi worchestera može i soja umak

2 žlice pirea od rajčice 

2 žlice smeđeg šećera

1 žlica ljutog chili umaka

2 žlice maslinova ulja

2 žlice meda

žličica čili pahuljica ili tucane paprike

1 žlica pimenta

2 žlice dimljene paprike

500 ml vode

Priprema:

Svinjsku plećku dobro natrljajte sa svim navedenim začinima i ostavite u hladnjaku preko noći da odstoji. Marinadu napravite tako što ćete izblendati crveni luk i češnjak, zatim dodati sve ostale navedene sastojke i na kraju sve to zalijte vodom. Meso prelijte s pripremljenom marinadom, prekrijete folijom i pecite u pećnici 8 sati na 150 stupnjeva. Ono šta je zgodno kod pripreme ovog jela jest što ga možete ostaviti tijekom noći da se peče i ujutro imate sve spremo. Pomoću dvije vilice natrgajte meso, jer poslije toliko sati pečenja postaje mekano kao putar. Na kraju tako natrgano meso zapecite na grillu nekih petneastak minuta. Preporuka je da u meso pred kraj ubacite krumpir koji će biti savršenog okusa jer će upiti sokove iz marinade. Svinjetinu možete služiti i uz pire krumpir ili rižu, a ukoliko vam preostane mesa možete od njega napraviti izvrsne sendviče.

Foto: Shutterstock

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije