Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola

Galebar Jure zaustavljen u vječnom zagrljaju sa strankinjom

Makarska (1)
Foto: Marina Borovac
1/3
31.07.2013.
u 14:05

Za svakoga - 
Odlično prometno povezana, Makarska danas nudi za svakog gosta ponešto.

Nije tu trebao neki poseban recept da galebari svakog ljeta u Makarskoj imaju pune ruke posla. Besprijekorno čisto more i plaže u hladu borova koji su svoje grane pružili iznad savršenih oblutaka bili su “pokretač”. Okoliš je i dalje isti, ali kao uspomena na dane kada su domaćini zavodili turistkinje ostao je samo Spomenik turistu na tamošnjoj rivi – galebar Jure zaustavljen u vječnom zagrljaju sa strankinjom, najvjerojatnije Čehinjom, koja je ovamo došla provesti ljeto.

– Nema ovdi više galebova. Makarani danas rano nalaze cure, mladi se žene ili piju pa ih ženske i ne zanimaju – sa sjetom u glasu govori sredovječni domaćin dok sjedimo na rivi kojom uvečer odjekuje glazba s brodova što vraćaju vesele turiste s jednodnevnih izleta. Nema više toliko ni Čehinja, gosti iz Poljske sada su najbrojniji. Ipak, odlično prometno povezana Makarska i danas je jedno od poželjnijih odredišta za godišnji odmor jer ovdje svatko može pronaći sve što ga zanima.

Mladima se nude noćni provodi u nekom od barova u kojima često nastupaju zvijezde domaće estrade pa se može birati od lakoglazbenih nota do žestoke svirke. Pregršt je zabavnih sadržaja za djecu, ugostiteljska ponuda je vrhunska, a oni stariji, kada se umore od vreve, mogu uživati u nekom od obližnjih manjih mjesta poput Krvavica i Bratuša s jedne te Podgore, Drašnica, Igrana... s druge strane. Jedna od turistima najdražih manifestacija ribarske su noći koje se održavaju na rivi. Ulice tada budu u oblacima dima i mirisima vatre, ribe i maslinova ulja, a Makarskom šeću gusari s kojima se “slikavaju furešti”. Ta manifestacija ribu i ugođaj Dalmacije donosi i onim gostima koji ne mogu platiti nekoliko stotina kuna za riblje specijalitete u konobama i restoranima.

Gradska plaža u Makarskoj u samom je samom srcu grada i tu se mogu unajmiti pedaline, provozati se na banani, dići se u zrak padobranom... Želite li imati svoje mjesto na plaži, ručnik rezervacije morate donijeti već prije sedam sati. Iznajmljivači ležaljki već dulje vrijeme u ponudi imaju više plažnih rekvizita od onih za koje imaju dozvolu pa zauzmu mjesta u hladu borova. Taj bi problem trebao biti riješen do sljedeće sezone. Za one koji se žele kupati u Makarskoj, ali ne u gužvi gradske plaže, idealan je Nugal. Do te plaže dolazi se pješice ili biciklom šetnicom iza Osejave. Ili s mora plovilom. To je službeno nudističko odredište, ali dolaze se i drugi.

>>Mjesto gdje se Skandinavcima mogu prodati majice dugih rukava

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije