Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vjerovanja i običaji

Donosi li nam svinja sreću u novoj godini i kako pripremiti najslasnije blagdansko svinjsko pečenje?

31.12.2022.
u 07:00

U narodu oduvijek vlada vjerovanje da će nam svinja koja ide prema naprijed dok jede osigurati napredak na svim životnim poljima. Također, svinja je debela i masna, zbog čega bi se i naš novčanik trebao 'udebljati'. Ako ste dosad živjeli u blaženom neznanju i na Silvestrovo jeli drugo meso ili ribu vrijeme je testirate ima li u ovome istine. Mi vam možemo garantirati da će vas jelo za koje vam donosimo recept sigurno usrećiti, makar na jednu noć.

Glavna zvijezda ovog recepta je svinjska lopatica s kožicom koja se puni posebnim nadjevom od čvaraka, masti i vina, sve dobro začinjeno i lagano pečeno u pećnici oko 4 sata. Rezultat je meso toliko mekano da će se topiti u ustima, a kožica hrskava kao da je tek skinuta s ražnja. Dodatak mesu je krumpir koji se peče oko sat vremena. Još jedan izvrstan blagdanski recept s bloga MyTastyPot

Pikantna svinjska lopatica

Sastojci:

Svinjska lopatica težine 3,5-4 kg (s kožicom)

200 ml bijelog vina

dosta šarenog papra

200 g čvaraka

200 g masti

mala glavica češnjaka

sol

Priprema:

Čvarke, šareni papar, češnjak, mast i vino dobro sjedinite, najbolje sa štapnim mikserom. Lopaticu posolite, zarežite ispod kože i napravite džepove na više mjesta. Premažite je nadjevom sa svih strana, džepove dobro napunite i pospite šareni papar preko svega. Nadjeveno meso prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku preko noći (ako morate pripremati meso isti dan ostavite da se odmara barem nekoliko sati).  Ujutro sve dobro posolite i stavite u pećnicu na 230 °C oko 15 minuta. Zatim prekrijte folijom, smanjite temperaturu na 160 °C i pecite oko 3,5 h. Maknite foliju, dodajte krumpir i pecite još sat i pol na 200 °C. Po želji možete zapeći na grill programu još 5 minuta. Odmah poslužite, a ukoliko vam preostane mesa, možete ga drugi dan staviti u baget i napraviti pikante sendviče ili njime puniti tortilje koje ćete zagrijati na tavici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije