Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Split dobio prvi brendirani wine&tasting room: “Ono što nudimo još nije viđeno u Dalmaciji”

Markus vinarija
Foto: Markus vinarija
1/14
21.05.2024.
u 14:26

Riječ je o prvom realiziranom projektu prestižne vinarije Markus iz područja ugostiteljstva

Krajem prošlog tjedna s radom je u splitskom Varošu krenuo Markus wine&tasting room. Riječ je o prvoj vinskoj kušaonici u Splitu koja je otvorena od strane nekog brendiranog proizvođača vina, a što ovaj objekt čini ekskluzivnim. Tim više što je kaštelanski Markus brzorastuća i jedna od najvažnijih hrvatskih boutique vinarija.

Markus wine&tasting room otvoren je u samom srcu Splita odmah pored “Marjanskih skala” na adresi Marasovićeva 2, a odakle se pruža spektakularan pogled na panoramu centra grada. Smješten je u renoviranoj kamenoj kućici dok je interijer spoj suvremenog minimalizma, novih tehnologija i dalmatinske tradicije čime se evocira moderna filozofija stare splitske konobe u kojoj su se za “marende” jele autohtone delicije uz gutljaje dobrog vina. Gdje se družilo, pjevalo i sviralo.

Foto: Markus vinarija

Iz Markusa kažu kako su htjeli postići dosad neviđeno korisničko iskustvo u Splitu i Dalmaciji i to na način da povežu gastronomiju, vinarstvo i edukaciju u smislenu cjelinu kao izraz poštovanja prema vinu uz potpuni hedonizam i raj za istinske ljubitelje vrhunskih vina.

Voditeljice Markus wine&tasting rooma su sommelierka Blanka Čabrić i Chloé Papalia s diplomom wine and spirits business s istoimenog fakulteta u Bordeauxu. Papalia je, dodajmo, u Split došla raditi iz Kalifornije nakon što ju je priča o ovom vinskom projektu oduševila.

Ideja je bila stvoriti glamurozno mjesto gdje će strani i domaći gosti moći uživati u vrhunskim vinima i finim zalogajima. Trenutno u ponudi imamo tri wine tastinga s domaćim i ručno rezanim pršutom, ovčjim, kozjim i kravljim sirom koji su oplemenjeni umacima, maslinama, dekorativnim salatama i orašastim plodovima. Uz svaki wine tasting dolaze i određena Markus vina. Ipak, ono što se gostima osim naših vina najviše sviđa je domaći pečeni kruh odnosno focaccia od kiselog tijesta sourdough”, kaže Čabrić.

Foto: Markus vinarija

Glavni enolozi Markusa i dobro poznata imena iz svijeta vinarstva, Slaven i Ivona Jeličić, gostima ću pružati edukacije o vinima što je posve novi moment na splitskoj gastronomskoj i vinskoj sceni.

Markus je brend koji iza sebe ima ozbiljne etikete i ovaj wine&tasting room praktički je jedino mjesto gdje će se svakom gostu pristupiti personalizirano u smislu preporuke vina, degustacije ali i edukacije o proizvodnji vina i uparivanju s određenim jelima. Mi imamo strast prema vinima i smatramo da vino zaslužuje najviše moguće poštovanje. Prema tome ovo će biti jedna posebna vinska oaza za sve one koji su istinski posvećeni dobrom zalogaju i kvalitetnom vinu. Bilo da je riječ o druženju, domjenku, poslovnom sastanku…Svakog gosta educirat ćemo o porijeklu grožđa, procesu branja, fermentacije, maceracije, odležavanja, okusa, uparivanja i vrstama”, istaknuo je Jeličić dodavši kako je ovo tek početak realizacije ambicioznih planova Markus vinarije.

Foto: Markus vinarija

Inače, Markus je do prije nekoliko godina bio garažni brend koji je proizvodio ekskluzivna vina u ograničenim količinama. Međutim, nakon snažnog investicijskog procesa kojeg je proveo novi vlasnik Robert Young, u Kaštelima je izgrađena najmodernija hrvatska vinarija, a na Šolti se upravo podiže petnaestak hektara ekoloških vinograda slijedeći najsuvremenije tehnologije. Uz vinariju u Kaštelima najavljeno je i otvorenje restorana u kojem će raditi svjetski poznati chefovi dok bi šlag na kraju trebala biti spektakularna kušaonica na Šolti.

Dodajmo da iza Ivone i Slavena Jeličića stoje neke od trenutno najprestižnijih vinskih etiketa iz portfelja bijelih, crvenih i rose vina.

Foto: Markus vinarija

Najpoznatije Markus etikete crvenih vina vrijedne svake preporuke su Babić, Pepejuh (Plavac mali) i Fetivi (Crljenak i Babić). Tu je i kultni Franz Ferdinand (Babić) koji se proizvodi u limitiranoj seriji i slovi kao jedno od najcijenjenijih i teško dostupnih hrvatskih vina. Kad je pak riječ o bijelim vinima ističu se Pomalo (Maraština i Grk) te Dan po dan (Pošip). Apsolutni proljetno-ljetni hit je i Markusov rose intenzivno ružičaste boje proizveden od Syraha i Grenachea.

Markus vina kao i svaki premium proizvod nije moguće pronaći u trgovinama široke potrošnje već isključivo u specijaliziranim shopovima, vinariji ili restoranima. Važna novost je i to da će se u novootvorenom Markus wine&tasting roomu vina moći i kupiti”, dodaje Jeličić.

Foto: Markus vinarija

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije