Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumentarac uz igrane scene

Kako smo rekreirali život u Hrvatskoj u doba kralja Tomislava, jednog od najvećih nacionalnih simbola Hrvatske

film o kralju Tomislavu
Foto: BORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST
1/33
27.09.2023.
u 14:16

Večernjak se uspješno transformirao u moderan medijski brend koji nije zaboravio svoju tradiciju već je pametno nadogradio, kaže glavni urednik Dražen Klarić, ujedno i redatelj filma

A4 list papira. Na toliko stanu svi zapisi o kralju Tomislavu. Mnogo je nepoznanica, puno je nagađanja, a ipak, Tomislav se smatra jednim od najvećih nacionalnih simbola, povijesna ličnost čije je ime jedno od najzastupljenijih kada govorimo o imenima hrvatskih trgova, ulica, obala... Prikazivali su ga mnogobrojni hrvatski slikari, pisali su o njemu književnici, a među povjesničarima je još uvijek predmet diskusije. Stoga je novi projekt koji smo odlučili pokrenuti u Večernjem listu prihvatili kao iznimno izazovnu, ali istovremeno odgovornu zadaću. Usto, njegovom pokretanju doprinijela je činjenica da nitko dosad nije snimio film o kralju Tomislavu. Pa smo, nakon uspješnog dokumentarno-igranog filma o žumberačkim uskocima, u Večernjem listu krenuli i sa snimanjem dokumentarnog filma s igranim scenama o prvom hrvatskom kralju.

U tom procesu konzultirali smo brojne stručnjake, povjesničare koji prate hrvatski rani srednji vijek, muzikologe, stručnu literaturu i knjige. Sa snimanjima smo krenuli početkom listopada lani, a prilikom priprema pazi se na svaki detalj, od toga kojim redoslijedom su Tomislav i njegova svita hodali do crkvice u kojoj je krunjen, što se nalazilo na stolu prilikom gozbe priređene u čast srpskog kneza Zaharije koji je od Tomislava tražio pomoć ili kako su točno izgledali, odnosno kako su bili obučeni i opremljeni Bugari s kojima se sukobila Tomislavova vojska u jedinoj poznatoj masovnoj bitki. Na tome inzistira i redatelj filma, ujedno i glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, koji kaže kako je Večernjakova video produkcija danas već na visokoj razini, a glavni lik – kralja Tomislava, glumi urednik Večernjakovog nedjeljnog izdanja Robert Bubalo.

film o kralju Tomislavu
1/33

- Večernji list se uspješno transformirao u moderan medijski brend koji nije zaboravio svoju tradiciju već je pametno nadogradio. I da! Mi Večernjakovci (iz svih odjela; redakcija, prodaja, marketing..) glumimo, vrhunski se zabavljamo i družimo – govori Klarić te dodaje da ćemo, osim priče o samom kralju Tomislavu, ispričati i kako je izgledao svakodnevni život u Tomislavovo doba, život na dvoru, u selu, dotaknut ćemo se granica tadašnje Hrvatske, a na neka dvojbena pitanja odgovarat će povjesničari čija je uska specijalnost upravo doba u kojem je živio kralj Tomislav.

Glazbu će ponovno, kao i za Žumberačke uskoke, skladati Matej Meštrović, koji je autor glazbe za više od 400 dokumentarnih filmova, kazališnih predstava i reklamnih spotova, a osim kao skladatelj, ogledao se i kao redatelj u domeni putopisnog filma, za što je dobio niz nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu. Snimanja podržava i lokalna vlast, turističke zajednice te institucije na čijem području smo dosad snimali, a radi se o crkvici sv. Nikole kod Nina, utvrdi Garić-grad u općini Berek te u Udovičićima, mjestašcu između Trilja i Sinja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije