Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumentarno-igrani film Kralj Tomislav

Kako je srednjovjekovni Garić-grad na jedan dan postao dvor kralja Tomislava

film o kralju Tomislavu
Foto: BORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST
1/35
27.09.2023.
u 12:12

Scenom kraljevske gozbe i života izvan dvora uz sokolara, kovača, lončara i košarašicu oživjeli smo Tomislavovu svakodnevicu

Dok su svirači puhali u srednjovjekovnu frulu i svirali na liri, uzvanici su rukama trgali meso s bogatog stola. Vino se točilo, jelo se grožđe, trgala pogača, a sve to nadgledao je kralj Tomislav sa svog povišenog trona. Do njega sjedi Zaharija, srpski knez u čiju čast je organizirana gozba. Nakon što ga je iz njegove zemlje protjerao bugarski kralj Simeon, Zaharija je zaštitu potražio kod Tomislava. To je tek jedna od scena u dokumentarno-igranom filmu o kralju Tomislavu koji se ovih dana snima u produkciji Večernjeg lista.

Scenom kraljevske gozbe željeli smo ujedno pokazati kako je mogao izgledati život na dvoru kralja Tomislava, a kao kulisa nam je poslužila utvrda Garić-grad u Podgariću, malom moslavačkom mjestu koje je desetljećima odredište brojnih izletnika koji posjećuju Moslavačku goru. Garić-grad kao jedan od najstarijih srednjovjekovnih utvrđenih gradova u sjevernoj Hrvatskoj, sagrađen sredinom 13. stoljeća, tako je na jedan dan postao dvor kralja Tomislava, a prostor oko utvrde poslužio je da bismo prikazali dvorsku svakodnevicu.

film o kralju Tomislavu
1/34

U pretvaranju Garić-grada u dvor kralja Tomislava pomogla nam je Općina Berek na čelu s načelnikom Matom Tonkovićem, koji su "dali ruku" za sve što nam je zatrebalo – bilo je potrebno da montiramo grede kako bismo dobili efektan prostor, oni su omogućili ekipu koja ih je dopremila i podigla, trebale su nam drvene sjenice ispod kojih su sjedili kovač i lončar, ista ekipa ih je sagradila u nekoliko sati, pa i kad smo rekli da je nužno stepenište kako bismo svu logistiku digli u utvrdu, jer ulaz se nalazi na četiri i pol metra visine, oni su organizirali montiranje skele. Čak su dvije plemkinje odglumile zaposlenice Općine Berek - pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Berek Ivana Cindrić i administrativna tajnica te referentica za društvene djelatnosti Sanela Oručević, a Filip i Ena, osnovnoškolci iz iste općine, stavili su se u uloge djece koja su se igrala oko dvora drvenim mačevima.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list

- Suradnja s Večernjim listom omogućila je da pokažemo bogatstvo koje ima naša općina. Radujemo se i potencijalnim suradnjama u budućnosti – rekli su iz Općine Berek. Kovač, lončar i gospođa koja plete košare stigli su iz Koprivnice, a pridružio nam se na snimanju i sokolar Almir Kubat, uz čiju pomoć je sokol sletio i na ruku samog kralja Tomislava, odnosno urednika Večernjakove Nedjelje Roberta Bubala. Sve se odvija pod redateljskom palicom glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića, a Večernjakovci također glume u filmu...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije