Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snimali smo u Trilju

Alkarski vojvoda: Ovo je jedna od masovnijih scena bitke na konjima u novijoj povijesti hrvatskog filma

film o kralju Tomislavu
Foto: BORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST
1/20
27.09.2023.
u 14:34

Hrvatsko-bugarska bitka iz 927. godine jedna je od igranih scena u dokumentarno-igranom filmu Kralj Tomislav u produkciji Večernjeg lista

Odrezane šake, odsječene glave, lažna krv, mrtvi Bugari koji leže u travi... Prava bitka u kojoj je sudjelovalo stotinjak vojnika odvila se jedne subote na Bilokapića gradini u Udovičićima, mjestu smještenom na pola puta između Sinja i Trilja.

Zapravo, radilo se o rekonstrukciji hrvatsko-bugarske bitke, koja će biti jedna od igranih scena u dokumentarno-igranom filmu Kralj Tomislav u produkciji Večernjeg lista. Bizant je u to doba zbog opasnih bugarskih prijetnji sklopio savez sa Tomislavom i za uzvrat mu je predao dalmatinske gradove. Povod toj bitki bio je događaj koji se desio ranije, kad su Bugari napali Srbiju i porazili srpskog kneza Zahariju, koji je potom sklonište našao kod Tomislava u Hrvatskoj.

To se nije svidjelo bugarskom kralju Simeonu, koji na Hrvatsku potom šalje bugarskog vojskovođu Alogobotura. Bitka je bila pogubna za Bugare, a piše o tome i Konstantin Porfirogenet: "Sada, u tom vremenu ti isti Bugari pod Agoboturom uđu u Hrvatsku za rat, i tamo bivaju svi pobijeni od Hrvata". Konjanike su glumili Sinjski alkari, koji su za potrebe ove scene stigli konjima iz Sinja...

- Dokumentarno igrani film Kralj Tomislav nije moje prvo filmsko isustvo, naime u studenskim danima, radio sam u ulozi dublera i horse master asistenta na snimanju filmova "Konjanik" u režiji Branka Ivande, “Žena mušketir” američke produkcije, u kojima su glumili Michael York, Gerard Depardieu i Nastassja Kinski, "Družba Isusova” u režiji Silvija Petranovića... Također, povodom 300. obljetnice Sinjska alke sniman je dokumentarno igrani film Alka, u režiji Dražena Žarkovića, u kojem su, između ostalih, sudjelovali i alkari i alkarski momci – govori o svom iskustvu alkarski vojvoda Mario Šušnjara te dodaje da je Viteškom alkarskom društvo bila je čast i zadovoljstvo sudjelovati u snimanju dokumentarno-igranog filma o kralju Tomislavu.

GALERIJA Snimanje filma Kralj Tomislav

film o kralju Tomislavu
1/20

- Viteško alkarsko društvo u svom radu, uz samu organizaciju Sinjske alke, posvećeno je i održanju kulturno-povijesne građe te drugim aktivnostima vezano za kulturno-edukativan rad. Stoga biti aktivni sudionik ovako važnog djela za nas predstavlja obavezu ali i ponos. Samo snimanje filma bilo je zanimljivo, ali ujedno i dosta kompleksno jer smo snimali s ukupno 30-ak konja, što predstavlja jednu od masovnijih scena bitke na konjima u novijoj povijesti hrvatskog filma. Zahvaljujući tome što je filmska ekipa na čelu s Draženom Klarićem odlično odradila pripremu snimanja, sama bitka uspjela je biti kvalitetno snimljena u samo jednom danu – govori Šušnjara te dodaje da je i alkarima bilo zanimljivo odjenuti stare kostime, opasati se mačevima i starim oružjem te se na jedan dan vratiti 1100 godina u povijest i pokazati snagu hrvatskog naroda u najtežim trenutcima njegove povijesti.

- Dakako, bilo je i jahački zahtjevno, trebalo je dosta vještine i uigranosti konja i alkara, ali smo svi na kraju bili prepravljeni osjećajem zadovoljstva i ponosa jer smo uspjeli snimiti jedan važan dio hrvatske povijesti, koji će ostati i u filmskom formatu sačuvan za generacije koje dolaze – ističe Šušnjara. U bitki su glumili i lokalni stanovnici Trilja i okolice, ali i Večernjakovci koji su vježbali još u Zagrebu, s replikama koje je izradio savjetnik na filmu za akcijske scene, logistiku i rekvizite Marin Matijević. Glavnu ulogu kralja preuzeo je urednik Večernjakove Nedjelje Robert Bubalo, glumili su i zamjenik glavnog urednika Mislav Šimatović, glavni snimatelj je Matej Pavelić, glumila je i ekipa iz video odjela Antonio Tatar, Zoran Pajić, koji je digao i dron, a za rane su bile zadužene i šminkerice. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije