Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snimano u Ninu

Tomislavova krunidba, jedan od najvećih događaja hrvatske povijesti

film o kralju Tomislavu
Foto: BORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST
1/12
27.09.2023.
u 10:15

I Večernji list odlučio je, uz suradnju s povjesničarima, ispričati priču o krunidbi kao jednu od scena u dokumentarno-igranom filmu Kralj Tomislav

Jedni smatraju da se okrunio samostalno, drugi da krunidbe nije ni bilo. Krunidba kralja Tomislava i danas potiče rasprave jer ne postoji relevantan zapis toga vremena koji bi opisao kako je izgledala sama ceremonija, tek izmaštane priče, iako zapisane, kako je krunidba mogla izgledati.

Unatoč tome, krunidba se smatra jednim od najvećih događaja hrvatske povijesti, a kako je to zamislio hrvatski književnik, leksikograf i bibliotekar Velimir Deželić može se vidjeti u njegovom poznatom romanu “Prvi kralj” iz 1903. godine. Deželić opisuje kako je u svečanoj kraljevskoj povorci koračala kraljevska straža i svećenstvo koje su pratili velikaši, banovi, župani i podžupani te dvorski dostojanstvenici. Na kraju povorke Tomislav je jahao na svom bijelom konju, a kada ga je vidio, narod je ničice pao na koljena.

film o kralju Tomislavu
1/12

– Odjeven u grimizne haljine, koje su sjale od dragulja, bio je opasan dragocjenim pojasom, a draguljima mu blistaju i podveze oko goljenica. Visoka čela, vedrih bistrih očiju, jak još i snažan velik i sjajan stupa onaj u kojega se upiru sve oči, radi kojega su svi ovamo došli, onaj kojega je ime drhtalo na ustima čitavog naroda. Na usnama mu lebdi neki ljubazni, blagi posmijeh, a u njegovim očima sjaji plamen dobrote i ljubavi, plamen uzvišena zadovoljstva, koji pokazuje da osjeća ljubav ovoga naroda i da ga ta ljubav veseli. Na glavi još nema krune, a ni kraljevski ga plašt još ne resi. Ali čitava njegova pojava odaje ga kraljem – opisao je Deželić.

Legenda kaže kako je Tomislav tada ušao u crkvicu te ispisao jednu od najvažnijih stranica u povijesti Hrvatske. U dokumentarno-igranom filmu "Kralj Tomislav" u produkciji Večernjeg lista tu je crkvicu "glumila" crkva sv. Nikole u polju Prahulje kod Nina s kraja 11. stoljeća. Upravo tamo se prema narodnoj predaji krunilo sedam kraljeva, a Nin je također jedna od potencijalnih prijestolnica kralja Tomislava.

VEZANI ČLANCI:

I Večernji list odlučio je, uz suradnju s povjesničarima, ispričati priču o krunidbi kao jednu od scena u filmu "Kralj Tomislav", koji snimamo proteklih godinu dana, a stručnjaci će objasniti nedoumice koje se vuku uz taj dio hrvatske povijesti – kako je ceremonija mogla izgledati s obzirom na praksu u drugim dijelovima Europe, i gdje se krunidba mogla odviti. Za scenu krunidbe u realizaciji nam je pomogao i Grad Nin, župa Sv. Anselma u Ninu i župnik don Jerko Vuleta, a puk koji je veselo dočekao Tomislava nakon krunidbe uz povike "Živio kralj!" odglumili su članovi KUD-a Radovin, jedan od najpopularnijih kulturnih društva u Zadarskoj županiji, zbog kojih je UNESCO zaštitio Radovinsko orcanje, poseban oblik pjevanja, kao svjetsku nematerijalnu kulturnu baštinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije