Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumentarac o kralju Tomislavu

Šminkerice: San svakog maskera je raditi ovakve povijesne scene s puno krvi

film o kralju Tomislavu
Foto: BORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST
1/16
27.09.2023.
u 14:45

Vesna Matulić i Dolores Žanko na stotinu glumaca rekonstruirale su niz rana, uboda, odsjecanje glave, ruke, prerezani trbuh... krvi je bilo "do koljena"

Puno krvi. Takva je bila uputa redatelja dokumentarno-igranog filma Kralj Tomislav kad smo počeli organizirati sve za snimanje rekonstrukcije velike bitke između Hrvata i Bugara, koja se odvila prije više od tisuću godina. Redatelj, ujedno i glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, želio je da scene budu što realističnije pa je naći šminkera koji će u kratkom vremenskom roku, jer planirali smo sve snimiti u jedan dan, bila jedna od najvažnijih zadaća pred nama.

Zbog velikog broja ljudi koji su glumili, a radilo se o njih stotinjak, među kojima su bili i Sinjski alkari na svojim konjima, taj su zadatak preuzele dvije šminkerice iz Splita – Vesna Matulić i Dolores Žanko, svaka s puno "utakmica" u nogama.

Vesna je radila na HRT-u te za razne produkcijske kuće poput Constantin Entertainment ili AVA Produkcija, šminkala je i za seriju “Počivali u miru”, razne talent showove i show programe za televiziju RTL, kratke filmove, reklame, videospotove, a najnovije za seriju Vikinzi, koja se snimala u Dubrovniku. Dolores je majstor masker u HNK Split, predaje filmsko šminkanje na jednoj privatnoj školi mode i dizajna, a radila je također niz spotova, među ostalim, i s Tončijem Huljićem i Petrom Grašom. Raditi na ovakvom povijesnom snimanju s puno krvi, slažu se, san je svakog maskera jer na taj način mogu izraziti svu svoju kreativnost.

- Svakom maskeru je pravi izazov raditi ovakav povijesni spektakl s puno krvi. Kolegica i ja za snimanje smo se pripremale više od tjedan dana. Morali smo napraviti bezbroj rana i uboda te odsijecanje glave, ruke, prerezani trbuh, krvi je bilo "do koljena" – govori Vesna Matulić te opisuje na koji način su osmislile scenu u kojoj je urednik fotografije Večernjeg lista Boris Ščitar trebao glumiti vojnika kojem je prerezan trup te drži svoja crijeva u rukama.

GALERIJA Šminkerice na snimanju filma Kralj Tomislav imale su pune ruke posla

film o kralju Tomislavu
1/10

- Umjesto crijeva ili životinjskog mesa, crijeva su "glumile" banane koje smo umočile u umjetnu krv – govori Vesna. S obzirom da su scene bitke iz davnog stoljeća, glumce i statiste su matirale i promijenile im ten, jer u doba kralja Tomislava seljaci i ratnici nisu imali fina, blijeda i njegovana lica.

- Također smo im morali požutiti zube ili ih obojati u crno jer je u ono doba više bilo krezubih nego onih sa zubima – govori Vesna, a upravo je taj njihov potez donio najveće oduševljenje među glumcima, koji su tako krezubi "puknuli" cijeli niz fotki. Ekipa je, kažu šminkerice, bila fantastična, kao i čitava organizacija, sve se odvijalo u dogovorenim terminima.

- Izvrsno iskustvo – zaključila je Vesna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije