Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje

Ukinite porez na telekome! Nije u skladu sa zakonima EU

\'EU commissioner for Digital Agenda Neelie Kroes gestures during her press conference on Open Data Strategy for Europe on December 12, 2011 at the European Headquarters in Brussels. AFP PHOTO GEORGES
AFP/PIXSELL
06.02.2012.
u 23:28

Izvor iz vlade tvrdi da pritisak još nije prejak, a ako i postane, Vlada ima rezervni plan.

Europska komisija upozorila je hrvatsku Vladu da bi joj bilo pametno ukinuti takozvani SMS porez. Doznajemo da je Neelie Kroes, zamjenica predsjednika Europske komisije i europska povjerenica za digitalni razvoj, Vladu pismeno upozorila da ekstra porez od šest posto koji moraju plaćati naši mobilni operateri nije u skladu s europskim pravilima i zakonima.

Ili harač ili investicije

Pismom je upozorila Vladu da dodatnim porezima samo jednoj industriji ne smije puniti proračun, iako će Hrvatska tek u srpnju 2013. godine postati članica Unije.

U Vladi su nam potvrdili da je europska povjerenica Neelie Kroes pismeno upozorila resornog ministra Zlatka Komadinu kako spomenuti porez nije u skladu s europskim zakonima.

– Upozorila je da pored PDV-a i poreza na dobit Vlada ne bi trebala imati još i ekstra porez na telekomunikacijske usluge – rekao je naš izvor blizak Vladi. Dodao je da pritisak zasad još nije prejak te da Vlada ima "plan B" ako pritisci Europske komisije budu jači. U detalje plana nije želio ulaziti.

– Reći ću vam samo da je Radimir Čačić s telekomima već sklopio džentlmenski sporazum o njihovim investicijama u razvoj 4G mreže – kaže naš izvor.

Inače, trošarine ili "krizni harač" mobilnim operaterima u obliku šest posto od prihoda glasovnih usluga i SMS-a uvedene su još u ljeto 2009. godine, za bivše vlade. Porez je trebao važiti do 1. siječnja, ali ga je nova Vlada odlučila ponovno uvesti od 1. veljače.

Istina, Milanovićeva vlada, u konkretnom slučaju predvođena ministrima financija i gospodarstva Slavkom Linićem i Radimirom Čačićem, odlučila je porezni namet iskoristiti kao svojevrsnu polugu prisile kako bi mobilne operatore natjerala na ulaganja. A dok ne budu pokazali i obećali da će doista ulagati, harač će im ostati.

Jednom su već sjeli za stol svi "uključeni" te najavili da će se ponovno sastati početkom svibnja i pokušati naći rješenje na obostrano zadovoljstvo.

Milijuni od koncesija

Zasad, na stolu su koncesije za mrežu četvrte generacije – takozvani LTE. Iako LTE ne može u punom opsegu zaživjeti još dvije godine, unaprijed plaćene koncesije od barem tristo milijuna kuna, Vladu bi, čini se zadovoljile. Lani se, naime, od "SMS poreza" u državni proračun slilo otprilike 300 milijuna kuna, a isti iznos Vlada planira prikupiti i ove godine.

Maksimalan rok trajanja harača i sama Vlada predvidjela je do pristupanja Europskoj uniji, odnosno 1. srpnja 2013. godine, jer takav oblik oporezivanja industrije nije u u skladu s EU regulativom. Prema zakonima Unije, telekomima je moguće nametnuti dodatne poreze samo ako im je svrha plaćanje administrativnih i regulatornih troškova vezanih za telekomunikacije.

Ključne riječi

Komentara 157

SA
santos008
11:08 07.02.2012.

U bivsoj YUGI je takodjer bilo dobro tj. za vrijeme komunista samo si morao biti trofazni.

DU
Deleted user
12:17 07.02.2012.

I Mirela Holly bi se prepala od ove kolegice.

BB
brle brkić
09:54 07.02.2012.

Treba ukinut europsku komisiju,tko im je dao za pravo dase miješaju u odluke vlade jedne države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije