Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inovacija

ZET-ovi tramvaji napokon 'propjevali' slijepima

Zastoj tramvaja
Foto: Patrik Macek/VLM
1/2
13.12.2013.
u 15:29

Zvuk se čuje neposredno nakon što se vozilo zaustavi i otvore vrata kako bi se slabovidne i slijepe osobe mogle lakše kretati

ZET-ovi tramvaji od ovog tjedna na svakom stajalištu "govore" gdje su stali i kamo idu. Naime, na molbu udruga slijepih i slabovidnih osoba ZET je uveo i vanjski razglas kako bi njima, ali i ostalim građanima olakšali prepoznavanje tramvajske linije.

– Zvuk se čuje neposredno nakon što se vozilo zaustavi i otvore vrata kako bi se slabovidne i slijepe osobe mogle lakše kretati. No, on će olakšati kretanje i građanima kojima često promakne vidjeti broj tramvaja – kazao je Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a.

Dodao je da je riječ o prvoj fazi te kako se krenulo u postavljanje uređaja i na ZET-ovim autobusima. Građani će informacije o stajalištu i odredištu doznati iz glasa spikerice Mirele Matković koja stajališta već najavljuje i u unutrašnjosti vozila.

Tko radi, griješi

Na predstavljanju novog sustava Goran Denis Tomašković, tajnik Udruge slijepih Zagreb, zahvalio je Gradu i ZET-u što su tramvaji napokon "propjevali" te slijepi mogu čuti koje linije dolaze.

– Nadam se da ćemo i dalje uspješno nastaviti zajedno raditi za dobrobit svih osoba s invaliditetom u Zagrebu – rekao je Tomašković.

>>'Kad uđe čovjek u ZET-ovoj jakni, pola ljudi izađe iz tramvaja'

Ključne riječi

Komentara 11

2X
2Xgeneral
08:39 13.12.2013.

Naj jeftinija demagoška priča!!!!! A što se nemaš za što uhvtiti u tranvaju ( Banbinjinom )nnikom ništa!!!! Ili što nema grafički ispisan put autobusa, nikome ništa!! Ispada da su NY, SF, Parižani, Londončani ograničeni i invalidi kad im moraju nacrtati put, stanice i omogučiti da se uhvate ( drže za postavljene rukohvate - vertikalne šipke u sredini prevoznog vozila ) za vrijeme vožnje!!!

Avatar zabi_001
zabi_001
08:32 13.12.2013.

besposlen pop i jariće krsti-samo se tako nešto glupo mogu zet-ovci mogu sjetit.

2X
2Xgeneral
16:52 13.12.2013.

Svaka čast!!!! Već sam ćuo da NY, Pariz i London uvode Banbinjinu izmišljotinu!!!!! Poludjeli su kako se toga nisu sjetili!!!! Zbog toga je San Francisco od cca 1970 uveo elektronskog ( automatskog ) vozača!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije