Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt zelenog prstena

Za gnijezda bijele rode na oštećenom krovu možete dobiti 93 eura naknade

29.07.2023.
u 10:45

Rode svake godine nadograđuju svoja gnijezda, a isto gnijezdo može se koristiti desetljećima pa čak i preko 100 godina, tako da gnijezda dostižu impresivnu težinu.

Vole društvo ljudi pa se gnijezde na krovovima kuća. Bijele rode svoje nastambe nadograđuju i koriste ih desetljećima. Najveća gnijezda mogu biti visoka i široka više od dva metra te doseći masu od čak 1000 kilograma zbog čega dolazi do oštećenja krovišta.

Zbog toga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije projektom "Zaštita i očuvanje bijele rode" isplaćuju oko 93 eura naknade zbog sanacije šteta na krovovima. Pravo na naknadu imaju svi stanovnici Zagrebačke županije koji imaju gnijezdo na krovu kuće ili gospodarskog objekta, a do 25. kolovoza potrebno je dostaviti podatke na mail info@zeleni-prsten.hr. 


>>VEZANI ČLANCI: 


Kako pojašnjavaju iz Zelenog prstena, rode svake godine nadograđuju svoja gnijezda, a isto gnijezdo može se koristiti desetljećima pa čak i preko 100 godina, tako da gnijezda dostižu impresivnu težinu. Najveća zabilježena gnijezda mogu biti visoka i široka preko 2 metra te doseći masu od čak 1000 kg zbog čega dolazi do oštećenja krovišta.

Stoga krovovi na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode imaju kraći vijek trajanja. Rode svoja gnijezda grade od grančica, većih grana, sijena, slame, trave, zemlje te stajskoga gnoja, a u novije doba na gnijezdima, nažalost, često nalazimo plastične vreće i špage.

>>VIDEO: Požar na Čiovu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije