Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tradicionalna fišijada

Veliko slavlje u Svetoj Nedelji: Iz najvećeg kotla u Hrvatskoj podijeljeno je više od 1200 porcija fiša

Svetonedeljska fišijada
Foto: WAVES KOMUNIKACIJE
1/9
04.09.2023.
u 14:15

Najbolji fiš ove godine skuhala je ekipa MK Iron Ghost, neobični natjecatelji bajkeri koji su sakupili 94 boda

Svetonedeljska fišijada tradicionalna je kulinarsko-turistička manifestacija i natjecanje u pripravljanju fiša koja se jučer održala na jezeru Rakitje. Natjecanje je započelo pucanjem iz kubura Kuburaškog društva Gromovnik te podjelom pregača.

-Ovo je krovno okupljanje zaljubljenika u ribolov, sport i rekreaciju. Jezera Rakitje iznimno su atraktivna brojnim ribičima tijekom cijele godine. Ribolovno društvo ulaže maksimalne napore u zaštitu, čuvanja i uređenja obale i voda jezera, u cilju očuvanja prirodnih ljepota, a mi ćemo i dalje poticati njihov razvoj i održavanje ove manifestacije- rekao je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Direktorica svetonedeljske turističke zajednice Renata Vlahović dodala je kako je ove godine zabilježeno dvostruko više posjtitelja. Izgledno je, stoga, dodaje ona, da će sljedeće godine manifestaciju morati proširiti.

-To samo za sebe govori o njezion kvaliteti. Fišijadom se produžuje sezona i povećava broj ljudi koji dolaze na svetonedeljsko područje. Povećanjem natjecatelja povećava se i broj posjetitelja- istaknula je Vlahović.

>>VEZANI ČLANCI: 

Na natjecanju je sudjelovalo 48 ekipa iz cijele Hrvatske, a na manifestaciju je došlo nekoliko tisuća posjetitelja. Ekipa koja je prošla najviše kilometara da bi došla na Fišijadu je ekipa Prosecco iz Donjeg Miholjca. Ukupno je potrošeno više od osam  tona ribe, a iz najvećeg kotla Limarije Sebastijan od 600 litara podijeljeno je više od 1200 porcija fiša.

Svi natjecatelji slažu se da je za recept potrebna dobra riba, luk i paprika, a tajni sastojci su ti koji odlučuju o pobjedniku. Teške odluke donosio je stručni žiri u sastavu Dubravko Šeketa kao predsjednik Komisije, zajedno sa Žarkom Popovićem i Antunom Vrčkovićem. Najbolji fiš ove godine skuhala je ekipa MK Iron Ghost, neobični natjecatelji bajkeri koji su sakupili 94 boda. Drugo mjesto osvojio je Kristijan Katušić iz Babine Grede sa 93 boda, a treće mjesto Vatrogasna zajednica Grada Svete Nedelje sa 90 bodova. 

Posjetitelji su besplatno degustirali fiš i šarane s rašlji, a zabavljao ih je zabavljao Tamburaški sastav "Od sumraka do zore“. Tijekom programa održala se prezentacija i prodaja domaćih proizvoda i rukotvorina. Organizatori manifestacije bili su Turistička zajednica Grada Svete Nedelje i ŠRD RAK Rakitje uz pokroviteljstvo Grada Svete Nedelje, Svenkoma i Zagrebačke županije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije