Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štednja

U Zaprešiću ljekarna više ne dežura noću

11.02.2014., Zagreb - Danasnji dan od 1992. godine obiljezava se kao Svjetski dan bolesnika. Utemeljen od strane Pape Ivana Pavla II., Svjetski dan bolesnika ima za cilj senzibilizirati drustvo na potrebe bolesnika, te im osigurati bolju zdravstvenu skrb.
Sanjin Strukic/Pixsell
13.01.2015.
u 08:30

Analiza je, kako je kazao gradonačelnik Željko Turk, pokazala da ljudi po lijekove na recept dolaze prije same ponoći

Građani Zaprešića i okolice više neće moći u noćnu nabavu lijekova jer je ukinuto jedino noćno dežurstvo u ljekarni na Trgu žrtava fašizma.

– Od 1. siječnja više nema dežurne ljekarne, a radi se o području od 60.000 ljudi. Prva najbliža ljekarna je u Kustošiji – požalio nam se čitatelj.

Razlog ukidanju, naime, jest četrnaest milijuna kuna "kraći" gradski proračun u odnosu na prošlu godinu. Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk najavio je, pak, da će u idućih nekoliko dana razgovarati sa Zagrebačkom županijom i vlasnicima ljekarne i postići da ljekarna radi do ponoći.

– Za nekoliko dana imat ću kvalitetnije rješenje. Imamo manje novca u proračunu i rezali smo po svim stavkama. Noćno dežurstvo ljekarni nije isplativo te im je za rad potrebno davati subvenciju, što je Zaprešić koštalo pola milijuna kuna. Da se razumijemo, u proračunu imamo manje i za hitnu pomoć, no nismo smanjivali broj timova – kazao je Turk.

Cjelonoćno dežurstvo, objasnio je, nisu ukinuli napamet. Prethodila je analiza. Pokazalo se da tijekom noći u ljekarnu dođe šest do osam mušterija, i to uglavnom do pola noći. Oni rijetki koji dođu nakon ponoći uzimaju stvari koje se mogu kupiti bez recepta, a riječ je uglavnom o tabletama za snižavanje temperature ili protiv bolova.

– Tijekom noći nema liječnika koji mogu napisati recept, tako da ih oni kojima treba ta kategorija lijekova podignu prije ponoći. Nakon toga rijetki kupuju ono što bi zapravo svatko trebao imati doma kao prvu pomoć – kazao je Turk kojemu nije drago što se ukinulo dežurstvo, no novca u proračunu nema. Napomenuo je da i u Westgateu postoje ljekarne koje rade do pola noći.

Komentara 1

Avatar gilgameš
gilgameš
11:29 13.01.2015.

Ovakav oblik dežurstva ljekarni treba ukinuti na nivou Hrvatske. Skupo i neprofitabilno. Manje više za spavanje na radnom mjestu dobivaju se prevelike plaće. I sve to plačaju građani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije