Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šminkaju ga od ožujka

Prvo na Most slobode stižu lampice, a onda će nastaviti sanaciju

Most slobode
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
18.12.2019.
u 18:26

Dekorativnu rasvjetu postavljat će na proljeće, a četvrta faza obnove još čeka da raspišu natječaj

Brezove metle za čistu su milinu na mostu jučer upregnuli djelatnici Čistoće mičući s puta i najmanje listiće koji su na nogostup pali s okolnog drveća. Ima da blista jer završila je napokon prva faza sanacije Mosta slobode, započeta još u ožujku, a kraj je radova, naravno, uveličao i gradonačelnik Milan Bandić.

Zadnja etapa vijadukti

– Sanirane su pješačke staze, vijenci i ograde, a riješen je i sustav oborinske odvodnje te ugrađena hidroizolacija na spojevima kolnika s pješačkim stazama. Sve je koštalo 27 milijuna kuna – kazao je Bandić, koji će se na Most slobode još morati vraćati. Jer obnova cijelog prijelaza u Novi Zagreb zahtijeva još tri faze radova. Na njih će se, međutim, “baciti” sljedeće godine jer natječaji za projekte, odnosno tvrtke koje će odraditi “fizikalije”, tek se provode.

– Druga faza sanacije, odnosno zamjena prijelaznih naprava na mostu, počet će nakon završetka javnog nadmetanja za izvođača radova, a nabava za to predviđena je u sljedećoj proračunskoj godini – kaže nam pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić, koji objašnjava i da je “pri završetku” natječaj za treću fazu sanacije. Kako ističe, etapa je to s istražnim radovima kojima se planira “izrada potrebne projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju čeličnog mosta iznad Save i upornjačkih prostorija”, što će se izvoditi u koordinaciji s Vodoopskrbom i odvodnjom.

– Posljednja, odnosno četvrta faza sanacije, radovi su na održavanju pristupnih vijadukata mosta – kaže pročelnik Bilić. Koliko će točno koštati sve faze radova, znat će se nakon završetka svih natječaja.

Neće to ništa smetati

Ono što je, međutim, kristalno jasno jesu 17,3 milijuna koja će se dati za rasvjetu Mosta slobode. Kako kaže Dinko Bilić, “početak radova na javnoj i dekorativnoj rasvjeti očekuje se u proljeće 2020.”, a tko će je i zašto raditi, objašnjava nam pročelnica Gradskog ureda za javnu nabavu Danijela Habijanec.

– Poziv na nadmetanje objavljen je 21. kolovoza 2019. godine, a zaprimljene su četiri ponude. Nakon provedenog postupka odabrana je ponuda Elicoma – ističe Danijela Habijanec, čiji će ured za most pokraj Bundeka raspisati još nekoliko natječaja.

Kad bi cijeli trebao zasjati kao nov, ovisit će upravo o tijeku javne nabave, ali i prije nego što se to dogodi, zabljesnut će u raznim bojama koje je za njega osmislio pulski dizajner svjetla Dean Skira. Zašto osvjetljenje prije nego cijeli most bude obnovljen, pitali smo također u Gradu.

– Dekorativna rasvjeta može se početi postavljati jer će se ostale faze radova zapravo izvoditi praktički ispod samog mosta pa montiranje svjetala neće smetati – ističu u Gradu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije