Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGORČENI I RAZOČARANI

Rudešani: Ne možemo čekati do 2023., agoniju poplava treba zaustaviti hitno

Rudešani traže hitno rješenje
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/17
13.12.2019.
u 17:22

Rudešani su opet na nogama jer je Gradska skupština odbila amandman kojim su tražili sanaciju dotrajale kanalizacije

Ljutiti su stanovnici Rudeša jer je na ovotjednoj sjednici Gradske skupštine odbijen amandman kojim se traži da se u zagrebački proračun za sljedeću godinu uvrsti 5,5 milijuna kuna za sanaciju dotrajale kanalizacije koja ih muči godinama.

Pogođeno 26 ulica

Situacija je, kažu, hitna jer kvart za jačeg pljuska, u prosjeku od dva do tri puta godišnje, naprosto pliva u fekalijama. Iz WC školjki, slivnika, šahtova, zidova i podova poput vodoskoka izbija na kubike vode pomiješane s otpadom iz kanalizacije. Zato su, nakon što ih je rujnu zadesila jedna od najvećih poplava u posljednjih deset godina, zajedno s HNS-ovim zastupnikom Tomislavom Stojakom složili amandman na prijedlog gradske blagajne za 2020. A usto amandman na rebalans ovogodišnjeg proračuna kojim su tražili naknadu štete u iznosu od tri milijuna kuna za sva kućanstva pogođena rujanskom poplavom, njih 76 u 28 ulica.

– I oba su odbijena. Drugi amandman bez ikakva obrazloženja, a prvi zato što je Vodoopskrba i odvodnja navodno počela s radovima na svom velikom projektu pa ne može sad i ovo raditi – objašnjava Stojak.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

Misli pritom na Projekt Zagreb vrijedan dvije milijarde kuna, kojim bi se sagradio ispust kolektora Horvaćanske u Savu. Međutim, dodaje, amandman su i podnijeli kako bi se počelo sa sanacijom infrastrukture kao nekom vrstom privremenog rješenja dok se ne počne provoditi Projekt Zagreb. Bio im je to i posljednji pokušaj da nađu rješenje jer su u rujnu pohodili i Vodoopskrbu i odvodnju kako bi zatražili naknadu štete, ali i da se napokon sanira kanalizacija stara barem 50 godina koja ne može “progutati” obilne oborine.

– No rečeno nam da se strpimo do 2023. godine. Ali mi ne možemo toliko čekati, nama treba pomoć sada – ističe Ljiljana Besednik, koja živi u Draganićkoj ulici.

Pomoći im je obećao i sam gradonačelnik Milan Bandić, koji je kazao da će se ubrzati aktivnosti koji će riješiti njihov problem.

– Ubrzat ćemo posao i duplo, pa makar dubili na trepavicama – poručio je 25. rujna, dva dana nakon poplave.

Cijevi ih muče od 2004.

I zbog toga je obećanja Rudešane neugodno iznenadila vijesti da im je amandman odbijen, posebice jer agonija s poplavama zbog dotrajalih cijevi, ističu, traje još od 2004., a šteta je s godinama narasla na desetke tisuća kuna po kućanstvu, pa im je doista prekipjelo. Kako bi se zajednički borili za rješenje problema, održavaju redovita okupljanja, a jedno je zakazano i za večeras.

– Ne postignemo li uskoro neko konkretno rješenje, sve su opcije za daljnju akciju otvorene. Borit ćemo se svim sredstvima – kaže Ljiljana Besednik.

Rudešani traže hitno rješenje
1/23

Komentara 5

ZO
Zooltan
12:56 14.12.2019.

sve što su naveli je istina ali fontane su bile važnije a oltar domovini je najhitniji posa

DO
dopizdilomi
14:50 14.12.2019.

U Zagrebu se ništa nije radilo od univerzijade. Jedino za spomenuti je tramvaj do prečkog i radovi na Ilici u vrijeme Dropuličke. Sve ostalo je loša šminka a kanalizacija ne može progutati grad a naročito još vanjska naselja. Pa na pročiščavać još nije sve spojeno.

MI
Mia0900
18:31 13.12.2019.

Nestvarno je da ta lopina uzima najveći prirez u državi,plaćaš slivne vode, smeće i sve režije kao da plaćaš režije kraljice Elizabete i njezinog dvora, a kad ti taj isti đubretar koji te pokrao za svu tu silnu lovu treba srediti cestu on kao nešto odbija. Oni kao nešto odbijaju!!?? Bože dragi do kad ćemo mi to trpjeti?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije