Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Avioni ne lete

'Bajiću, što se čeka? Koncesionirajte si Zokija!'

Pleso Štrajk
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
1/20
21.11.2013.
u 13:50

Druga faza štrajka počinje u utorak i traje do 28. studenoga, a treća 2. prosinca i traje do ispunjenja uvjeta

Zračna luka Zagreb od danas u 10 sati do petka u 24 sata zatvorena je za sve komercijalne letove zbog štrajka radnika te tvrtke. Oko podneva na Plesu se okupilo 400-tinjak radnika Zračne luke Zagreb s porukom: Koncesionirajte si Ministarstvo prometa!

Otkazano je oko 60 letova, no putnici i dalje pristižu jer je za njih organiziran autobusni prijevoz prema zračnim lukama u Sloveniji, Austriji te Splitu.

S uzdignutim transparentima radnici su poručili da štrajk nije bio njihov prvi nego jedini izbor uz poruku:

– Bajiću, pljačka je u tijeku, što se čeka?

Nakon što su sindikati održali štrajkaški skup, oglasila se i uprava ZLZ-a. Predsjednik Miroslav Drljača kazao je da se danas već nekoliko puta čuo s ministrom prometa Hajdašem Dončićem i da uprava ima njegovu punu podršku, ali i podršku cijele vlade.

– Nastavit ćemo i dalje pregovarati sa sindikatima, no uprava je stajališta da nema spornih elemenata i kako je štrajk protuzakonit.

Dodao je da od sedam zahtjeva koje su sindikati poslali na mirenje uprava ima ingerenciju samo nad jednim, dok su adrese za ostala pitanja koncesionar i nadležno ministarstvo. Kazao je i da bi francuski konzorcij tvrtku trebao preuzeti u prvom tjednu prosinca.

Sve palo u vodu

Bili smo 99 posto pri kraju s pregovorima, s ministrom smo u tri navrata postigli dogovor, no pao je u vodu. Direktor Miroslav Drljača na sve se to na kraju referirao i kad smo došli do kraja, rekao je da mora pitati ovog ili onog i – odigrao igru, kazao je Mladen Mesić, zamjenik koordinatora koordinacije sindikata.

Kaže da je glavni problem u tome što novi poslodavac ne jamči prenošenje prava iz kolektivnog ugovora.

– Tražili smo da država i budući koncesionar jamče da imaju sredstva za isplatu plaća godinu dana – kazao je Mesić. Za godinu dana potrebno je 13 milijuna kuna za oko 900 radnika jer jedan se dio radnika odlučio za otpremnine.

No, navodi, koncesionar (Međunarodna zračna luka Zagreb d.d.) ima 170.000 kuna, a ostali dio do 760.000 kuna uplatit će u četiri godine.

Neke od aviokompanija koje lete na Pleso i s njega preusmjerile su svoje letove u vrijeme štrajka na druge aerodrome – u Budimpeštu i Ljubljanu, Croatia Airlines preusmjerit će letove koji su trebali ići iz Zagreba ili u Zagreb na Split, a dio će letova otkazati. Još su dvije aviokompanije otkazale svoje letove za Zagreb danas i sutra.

Šteta dnevno 900.000 kuna

Prema procjeni predsjednika uprave ZLZ-a Miroslava Drljače izravna šteta zbog štrajka dnevno će biti oko 900.000 kuna, a neizravna između šest i osam milijuna kuna.

Čelnici Koordinacije sindikata ZLZ-a jučer su ponovili svoje razloge za stupanje u štrajk, a oni se odnose na namjeru novog koncesionara na Plesu, francuskog konzorcija ZAIC, da radnike zaposli u pet tvrtki koje bi onda imale ugovor o djelu s tvrtkom koja je nositelj koncesije – Međunarodnom zračnom lukom Zagreb (MZLZ).

– To se svodi na agenciju za iznajmljivanje radne snage. Gdje je tu sigurnost naših radnih mjesta o kojoj govori i ministar Siniša Hajdaš Dončić? – pitao je sindikalni čelnik s Plesa Ante Dujić.

Sindikalisti su prozvali Francuze i da duguju ZLZ-u novac za troškove režija i uredskog materijala te se pitaju kako takva tvrtka može nuditi nekome sigurnost kad nema novca ni za plaćanje režija. Drljača je potvrdio da MZLZ duguje ZLZ-u oko 200.000 kuna i da su za to fakture isporučene.

U upravi smatraju da je štrajk nezakonit pa su podnijeli tužbu nadležnom sudu za procjenu njegove zakonitosti. Ako se ne udovolji sindikalnim uvjetima, druga faza štrajka na Plesu počinje u utorak i traje do 28. studenoga. Ako se i nakon toga sukobljene strane ne dogovore, treća faza štrajka počinje 2. prosinca, kad bi ZAIC trebao preuzeti ZLZ, i traje do ispunjenja uvjeta.

>> Štrajk u Zračnoj luci Zagreb od četvrtka u 10 sati, nema letova

Komentara 24

Avatar deziderij
deziderij
08:27 21.11.2013.

I ovdje se nešto gadno iza brda valja samo što će biti za sve kasno kada se sazna o ćemu se radi.

ML
m.l
09:24 21.11.2013.

Sve vise to izgleda ko italija.........prakticno ja ti dam 10 za tvoj rad, ti uzmes 2 i das 8 nekom drugom za taj isti posao, a onda taj uzme opet 2 i prebaci odgovornost na nekoga tko ce to napravitii za 6. ...........itd. Tko efektivno obavi posao dobije d... Na schibici., ....mislim da se trba boriti proti takvog nacina iskoristavanja radne snage....... Sve ovisi o zakonima koji postoje, ali......

VL
   
14:55 21.11.2013.

Ma koga vi zazivate?, Bajića? Bajić je lopina, udbaš i mafiozo, kao i Štrok, Linić , Vidošević, Sanader ,Čačić ili Končar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije