Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA GORICA EBRD poništio natječaj

Picula: Šuker me stalno opstruira

31.03.2009.
u 22:38

Ništa od 37 crvenih autobusa koji su u Veliku Goricu trebali stići uoči lokalnih izbora u svibnju.

Pogreška konzultanta
Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) poništila je natječaj za kupnju tih buseva, iako je on već bio u fazi odabira najboljeg ponuđača, a raspisan je još jesenas, jer je britanski konzultant fulao tzv. tehničke sepcifikacije tendera. Dotični je konzultant, kako doznajemo, dobio otkaz, a osim što je u prilično nezgodnu situaciju doveo EBRD, koji se i Gradu Velikoj Gorici i Holdingu ispričao opsežnim pismom, uspio je upropasti glavni predizborni adut gradonačelnika Tonina Picule.

– Konzultant je natječaj skrojio tako da se na njega javio Volvo iz Mađarske, Iveco iz Češke..., odnosno proizvođači autobusa čiji servisi u nas uopće ne postoje – tvrdi naš dobro upućeni izvor. EBRD će ponovno raspisati natječaj, a kako bi se iskupio, odobrit će niže kamate na kredit od devet milijuna eura, koji će podići Zagrebački holding, a otplaćivat će ga Grad Velika Gorica.

Taj je model odabran kako bi se za to zaduženje izbjegla suglasnost Ministarstva financija koju Gorica možda ne bi dobila zbog visine kredita u odnosu prema proračunu, a možda i zbog rivaliteta HDZ-a i SDP-a. Kada se napokon ugovori kupnja autobusa, do isporuke će proći još šest mjeseci, pa bi crveni autobusi u Goricu mogli stići tek potkraj godine. Picula je potvrdio da će EBRD ponoviti natječaj, ali je i istaknuo kako ta banka u potpunosti preuzima odgovornost za novonastalu situaciju.

– Projekt obnove voznog parka se nastavlja, a deset zglobnih i pet autobusa za brze linije počet će prometovati već u početku svibnja – poručio je Picula.

ZET spašava stvar
Međutim, riječ je o busevima koje će u Goricu poslati ZET jer je kao koncesionar javnog prijevoza dužan obnavljati vozni park. Makar i pred izbore, dobro je što se ZET sjetio novih buseva jer se Velikogoričani voze u najstarijim i najlošijim autobusima. Ipak, vjerojatnije je da gradonačelnik Milan Bandić spašava svog stranačkog kolegu kako Picula na izborima ne bi baš mahao praznih ruku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije