Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
etno fletno

Ovi ljudi običaje samoborskog kraja čuvaju od zaborava: Želimo mladima dočarati to negdašnje veselje

storyeditor/2023-07-10/PXL_080723_101387339.jpg
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/40
11.07.2023.
u 11:30

Tradiciju samoborskoga kraja čuva udruga Etno Fletno, koja je 13. put organizirala košnju žita na starinski način, a dobro obavljen 'posel' na imanju u Gornjoj Dubravi popraćen je pjesmom i težačkom okrjepom

Ljepotu tradicije, osim na sačuvanim starim fotografijama i u povijesnim knjigama, stanovnici samoborskoga kraja imaju prilike iskusiti i uživo, za što se već četrnaest godina brine udruga Etno Fletno. Daleko od vrućine asfalta, u Gornjoj Dubravi u samoborskim bregima, u njezinoj su organizaciji održane 13. žetvene svečanosti. Domaćini, obitelj Rešetar, vješto su iskoristili svaki metar svojih ledina, vrtova i šuma jer grad je daleko, a za dugih zima trebalo je prehraniti obitelj.

– Nije nam cilj vratiti se u 16. stoljeće i žeti ručno, već prenijeti tu atmosferu, ushit i sreću kakvu je u prošlosti donosila prva žetva. Kad dođe prva zlevanka, pa belo brašno, pa kad se nosila pšenica u mlin u vrećama, to želimo prikazati mladima koji to nikada nisu iskusili – govori organizatorica Marija Lindić.

Pa kad dođe prva zlevanka...

Kosci i žetelice tako su se i ovaj put prvo okupili pa uz veselu pjesmu krenuli prema polju jer "posel nemre čekati".

– Vrućina ne smeta, žeti se mora, ali na bregu smo daleko od vrućine pa se odmah lakše dela – dodaje Marija Lindić.

A gdje se puno radi, dobro se i jede. Prava tradicijska "južina" spremala se danima: mrzli sir i vrhnje, kiselo mleko, ocvirke, kuhano suho meso, kuruzni kruh i neizostavni demižon s vinom.

GALERIJA:

storyeditor/2023-07-10/PXL_080723_101387339.jpg
1/40

– Dođu nam težakine, prikaže se i težačka hrana, a Samoborci ne bi bili Samoborci da ni finoga gemišta i uz marijanske pjesme da se sve proslavi – govori organizatorica. Pripremaju se i kolači i samoborska kuruza, a najviše se pak naradi gazdarica ledine koja se za ovaj događaj priprema i tijekom godine. Tri su župe samoborske, a žetvene svečanosti svake se godine odvijaju na drugoj lokaciji kako bi po cijelom kraju prenijeli tradiciju i očuvali sjećanje.

– Već smo obišli cijeli kraj, a sada već tražimo lokaciju kamo ćemo dogodine. Svi su kod nas dobrodošli, a česti su nam gosti i iz drugih tradicijskih i zavičajnih udruga – dodaje Marija Lindić.

Stiže i Aninovsko proštenje

Za samoborsku udrugu Etno Fletno nema godišnjeg odmora, već se planovi pripremaju za jedan od važnijih blagdana krajem ovoga mjeseca. Velika fešta i cjelodnevni program priprema se za 30. srpnja, kada će se pri kapelici sv. Ane obilježiti Aninovsko proštenje. Tradicija je to koja bilježi više od 150 godina postojanja, a uz svečano misno slavlje, Etno Fletno pobrinut će se da provod bude od jutra do mraka uz uobičajeno finu hranu, ali i tradicionalni tanc i muziku, baš kao u dobra stara vremena.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije