Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privlači ulagače

Nova obveznica Zagrebačkog holdinga uvrštena na Zagrebačku burzu

Upravna zgrada Zagreba?kog holdinga
Borna Filic/PIXSELL
12.07.2023.
u 14:36

Obveznica je izdana u ukupnom nominalnom iznosu od 305 milijuna, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 4,9 posto, s dospijećem od pet godina

Nova obveznica Zagrebačkog holdinga, vrijedna 305 milijuna eura, uvrštena je u srijedu na Zagrebačku burzu (ZSE) kao prva "održiva" obveznica na domaćem tržištu kapitala iz javnog sektora u Hrvatskoj.

Ugovor o uvrštenju u burzovnu kotaciju potpisali su predsjednica uprave ZSE-a Ivana Gažić i predsjednik uprave ZG Holdinga Ivan Novaković, u prisustvu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića te predstavnika aranžera izdanja i banaka.

Obveznica je izdana u ukupnom nominalnom iznosu od 305 milijuna, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 4,9 posto, s dospijećem od pet godina.

Zanimanje ulagatelja tijekom razdoblja upisa premašio je 480 milijuna eura, a pritom su sudjelovale i Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) i Međunarodna financijska korporacija (IFC) ostvarivši udjel od 47,5 posto u izdanju. Udjel komercijalnih domaćih banaka iznosi 34 posto, a obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova 15,6 posto.

Aranžeri izdanja obveznica bili su banke Erste, PBZ i ZABA. 

ZG Holding ranije je izvijestio da je će neto prihod od ovog izdanja obveznica koristiti za otplatu postojećih obveznica nominalnog iznoda 2,3 milijarde kuna, koje dospijevaju na naplatu 15. srpnja, a eventualno preostali iznos iskoristit će se za financiranje općih potreba Holdinga.

U slučaju neispunjenja obveza Zagrebačkog holdinga povezanih uz ispunjenje zadanih ciljeva uspješnosti u pogledu održivosti, Holding će o dospijeću obveznica platiti imateljima obveznica jednokratnu dodatnu naknadu (penal) u visini od 0,25 posto od ukupnog nominalnog iznosa izdanih obveznica.

Kao ciljeve uspješnosti u pogledu održivosti Holding je odredio povećanje udjela odvojeno prikupljenog komunalnog otpada (tj. uklonjenog s odlagališta) na 58 posto u 2027. godini u odnosu na baznu 2021. godinu te povećanje udjela obnovljive električne energije u ukupnoj potrošnji električne energije na 70 posto za period od 12 mjeseci koji završava 31. ožujka 2028. godine.

Gradonačelnik Tomašević izjavio je da je to prva "održiva" obveznica na domaćem tržištu kapitala iz javnog sektora te da je tijekom upisa privukla znatno veći interes od očekivanog, tj. iskazan je 60 posto veći interes.

Ivan Novaković rekao je da je Holding dugo pripremao to izdanje kojim refinancira postojeće obveznice, a definirao je pritom brojne projekte održivosti uz obveznicu, prije svega za veće korištenje obnovljivih izvora energije i postizanje većeg postotka odvajanja otpada.

–Zadovoljni smo što su se osim domaćih ulagača uključili i međunarodni, poput EBRD-a i IFC-a i što je postignut bolji prinos nego u projekcijama u pripremi izdanja. Nadamo se da će to pridonijeti i trgovini na burzi - rekao je Novaković.

Ivana Gažić je istaknula važnost jamstva Grada Zagreba za obveznicu, pa je to i službeno korporativna, ali i municipalna obveznica, a dodala je i da bi na ZSE-u voljela vidjeti i obveznice drugih gradova.

–Zagrebačka burza želi biti aktivni sudionik ideje o Zagrebu kao središta održivosti u regiji, ali i tržišta kapitala te biti vodeća burza u regiji - rekla je Gažić.

Gradonačelnik Tomašević vjeruje da će se planovi vezani uz obveznicu i ostvariti, odnosno da će se time pridonijeti većoj uporabi obnovljivih izvora energije i odvajanju otpada.

–Zadovoljan sam i čestitam svima koji su u tome sudjelovali, a drago mi je i da je kamatna stopa manja nego su govorili da će biti odnosno iznosi 4,9 posto, a mislilo se da će biti iznad šest posto - rekao je Tomašević.

Zadovoljan je što je obveznica privukla i međunarodne banke EBRD i IFC, koje su, kazao je, upisale svaka po oko 70 milijuna eura. Poručio je i da će Grad Zagreb uvijek podržavati ZG Holding, kao i da sve što su u Gradu radili zadnje dvije godine sve više prepoznaju investitori, institucije i građani.

Komentara 1

Avatar R2D2
R2D2
00:19 13.07.2023.

Znači, još jedno uenfovo zaduženje.... Šteta što vijest o o njemu nisu na naslovnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije