Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Puknuo Bandićev 'new deal'

Na obnovu čeka 2247 fasada, a novac je osiguran za samo 30

08.03.2018.
u 09:10

Za ovu godinu osigurano je 20, a obnova pročelja jedne zgrade stoji 1,3 milijuna kn.

Godina dana, a rezultat – nula. Broj je to obnovljenih gradskih pročelja u sklopu pompozno najavljivanog “new deala” gradonačelnika Milana Bandića, kojim je obećao u deset godina novo ruho podariti više od pet tisuća fasada. Projekt vrijedan četiri milijarde kuna trebao je startati prošle jeseni, ali skele na zgradama ipak se ne očekuju do ljeta.

Sve je zapelo još prije zime, kad je Grad objavio da je od Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva (GSKG) dobio dokumentaciju za samo pet od prijavljenih 3713 zgrada. U Holdingovoj podružnici tada su objasnili kako s Gradom imaju sporazum po kojem su do kraja 2017. dužni dostaviti dokumentaciju za 50 zgrada, a do konca veljače za njih još 25. Ipak, objasnili su, zadržali su se na broju 50.

1/6

– Od ukupno 75 zgrada, Gradu smo do danas dostavili cjelokupnu dokumentaciju za njih 50, dok za preostale zgrade još nismo zaprimili odluku suvlasnika i projektnu dokumentaciju – objasnili su nam jučer u GSKG-u, pa usput i pozvali stanare zgrada koji žele obnovu da dokumente što prije dostave jer rok za to im je do kraja ovog mjeseca. Na listi prioriteta trenutačno se nalazi 2247 višestambenih zgrada, dok je sporazum s Gradom potpisalo njih nešto manje od 300. “Krivci” za to, govore u gradskoj upravi, djelomično su stanari koji si uzimaju previše vremena za dostavu dokumentacije, a djelomično i rok od devet mjeseci koje je postavio sam Grad.

– Na Skupštini u siječnju donijeli smo odluku da se rok smanji na tri mjeseca i nadamo se da će sad sve ići nešto brže. Gradonačelnik je dao nalog da se od svibnja svaki mjesec postave skele na pedeset zgrada, čemu se nadamo, ali mislimo da je to ipak malo preoptimistično – kažu nam u Povjerenstvu za utvrđivanje prioriteta u sufinanciranju obnove pročelja, u kojem kažu kako su, unatoč činjenici da Grad obnovu sufinancira s 80 posto, tri zgrade od radova odustale nakon što su predale potpunu dokumentaciju.

Zašto, ne znaju, ali kako kažu, činjenica da su predali papire, a na redu bi mogli biti tek za nekoliko godina, mogao bi biti posve logičan razlog. Kako stoji “najveći projekt u povijesti Zagreba”, kako ga naziva gradonačelnik, još krajem prošle godine krenuli su se raspitivati i gradski zastupnici, budući da je Bandić pola godine prije toga pored skela na Britancu najavio njegov početak. Skele su nekoliko mjeseci nakon presice na nekadašnjem Iličkom trgu maknute, a pročelja ostala derutna.

– Cijela ta priča bila je predizborno obećanje i nije to jedini projekt koji je propao. U proračunu novca za obnovu svih prijavljenih fasada nema i teško da će se išta realizirati – rekao je SDP-ov Matej Mišić, s kojim se složio i Renato Petek iz Naprijed Hrvatska, koji je objasnio kako je za ovu godinu fasadama osigurano tek 20 milijuna kuna. Tridesetak zgrada uvrh glave tim se sredstvima može obnoviti, kaže Sandra Švaljek, pa dodaje kako program nije napravljen za masovno korištenje.

– Dok dođu na red svi koji su predali zahtjev za obnovu, neke će se zgrade već srušiti. Realizacija se može očekivati za sto godina, a ne u sljedećih deset – rekla je Švaljek, dok je Tomislav Stojak iz HNS-a istaknuo kako je projekt od početka bio osuđen na propast. Osiguranih sredstava za pročelja nema, kaže, a najave gradonačelnika i stvarnost dijametralno su suprotne.

– Grad treba pomoći u obnovi, ali ovo je očito pogrešan model – kaže Stojak. 

Komentara 10

VI
Vito
13:11 08.03.2018.

Besmislen uvjet za (ne)rad - dopušteno je obnavljati, ali ne smijete dirati ukrase. __ A ukrase ne možete ne dirati, jer su baš ukrasi oštećeni. __ A tko će raditi ukrase??? __ "specijalni" restauratori" - i onda ti dođe balavac, student koji radi vidljivo nepoznat posao, dok stvarno kvalificiran restaurator "nema vremena" za te zidarske poslove koje mogu raditi i obični zidari, ali ne smiju, jer je to "zaštićena zona". __ Da, možda je bila zaštićena dok su gradili, ali 100 % nije bila zaštićena između 1940. i i 1945. pa sve do 1992.g. kad su "dopustili" otkup vlasnicima uništenih zgrada, a da ih prije toga nisu "vratili u stanje prije oduzimanja". __ Danas postoje radionice ukrasa, a mogu se i nabaviti putem interneta, uslikaš ukras i nađeš radionicu izvan Hrvatske puno jeftiniju. __ Samo je pitanje "plaćanja" "zaštitaru" i "gradonačelniku". __ Da nema tog plaćanja EU bi davno odobrio sredstva.

HE
herojulice
10:44 08.03.2018.

Svi građani se trebaju žaliti u onaj tzv. "911" pozivni ured koji je koštao milijune. Oh, pardon, pa toga isto više nema.

VI
Vito
13:24 08.03.2018.

Svjetioniku Veli Rat na Dugom otoku je 1849. godine fasada izrađena i izmješana sa 100.000 žutanjaka. __ Sad je samo pitanje bi li današnji zidari fasaderi htijeli koristiti žumanjke za "moju" fasadu da se budući stanari ne moraju brinuti oo postupcima budućih "gradonačelnika" __ Na žalost nemam podataka o obujmu tornja visokog 42m da bih izračunao koliko je potrebno žumanjaka za "moje" pročelje 17 X 19 metara. __ "naručio" bih žumanjke, a bjelanjke prodao slastičarnicama za šampite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije