Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnik se predomislio

Bez obzira na kvart, Grad plaća 80 posto obnove fasade

27.11.2015., Zagreb - Radovi na obnovi studentskog doma Cvjetno naselje usli su u fazu kad se vec vidi buduci izgled paviljona. Zavrsetak radova i useljenje studenata planirano je najkasnije do Bozica.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL
23.02.2017.
u 14:00

Skupštinski zastupnici prisilili Bandića da promijeni odluku o pročeljima

Svima jednako. Nema više podjela u gradu, odlučio je gradonačelnik Milan Bandić, barem što se tiče obnove pročelja. Bez obzira žive li Zagrepčani u Španskom, Sesvetama ili na Trgu bana Jelačića, odluče li se na obnovu fasade uz sufinanciranje Grada, za to će dobiti 80 posto ukupnog iznosa.

Žele i energetsku obnovu

Takav će se prijedlog naći i na stolovima skupštinskih zastupnika na sjednici 21. ožujka, a upravo njihove kritike natjerale su gradonačelnika da promijeni način sufinanciranja za koji se dosad prijavilo gotovo sto tisuća Zagrepčana.

– Zadovoljni smo, ali ne mogu još reći hoćemo li dići ruke za takav prijedlog, s obzirom na to da ga još nismo vidjeli i ne znamo što točno sadrži. Važno nam je bilo otpočetka da se građani ne dijele po zonama, odnosno da jedni dobiju 60, drugi 70, a treći 80 posto sufinanciranja, ali bitno nam je i da se zgrade energetski obnove, a ne samo ušminkaju – rekao je SDP-ov Dominik Etlinger. Dodatni zahtjev ima i HNS, kojem je, osim ravnopravnosti Zagrepčana, važno da se na zgradama srede i krovišta te stolarija.

– Jedino je tako obnova cjelovita – rekao je Tomislav Stojak iz HNS-a, dok je HDZ-ov Mario Župan objasnio da je jednako sufinanciranje jedini način na koji se odluka može provesti, s obzirom na to da svi Zagrepčani plaćaju jednaki prirez.

Premalo u proračunu

S obzirom na broj prijavljenih dosad, muči ga jedino da iznos za fasade predviđen u proračunu neće biti dovoljan.

– To je samo trideset milijuna kuna – istaknuo je Župan znajući da obnova pročelja jedne višestambene zgrade u prosjeku stoji oko milijun kuna, a već sad za obnovu je prijavljeno njih 1700. Osim činjenice da će svi Zagrepčani za fasadu od Grada dobiti isti novac, novost u odluci o pročeljima bit će i antigrafitni premaz, na kojem je inzistirao HSLS-ov Alen Ostojić.

Premaz u visini od tri metra predviđen je još Akcijskim planom za sprečavanje vandalskog grafitiranja 2015. Nema smisla obnavljati ništa, ako se pročelje neće zaštititi – rekao je Alen Ostojić te dodao kako grafiti nisu problem u svim kvartovima, ali u Gradu popis češće “pogođenih” pročelja nemaju. 

Komentara 6

DU
Deleted user
17:22 23.02.2017.

Naravno da građani žele u energetsku obnovu. Ona je u nekim djelovima grada više nego nužna. Za njom prosto vape zgrade u naseljima građenim poslije II. rata: Folnegovićevo, Trnsko, Voltino, Zapruđe.....Stanovnici tih dijelova griju okolicu, a ne svoje stanove jer su zidovi tanki i nema nikakve izolacije.

DU
Deleted user
22:06 23.02.2017.

I kaj, uzalud je to kad većina moje zgrade neće ulaziti u obnovu jer su penzići i nemaju love... To je sve da ne velim kaj... Prisiljavaju mlade da se odsele i onda se čude.

MI
Milkica
14:11 23.02.2017.

Pretpostavljam da stanari dvorišnih zgrada i dalje ostaju "građani drugog reda" što se tiče sufinanciranja obnove pročelja. Mogli bi se novinari povremeno pošteno pozabaviti nekim temama. Postaviti pitanje, dobaviti kakvu informaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije