Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GSKG SPORIJI OD PUŽA

Od 3713 prijavljenih zgrada, predali papire za pet fasada

Sve zgrade u Boškovićevoj ulici prijavljene na gradski natječaj za obnovu fasada
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/6
11.11.2017.
u 13:46

Nastave li ovi tempom, Bandićev plan o obnovi pročela trajat će tisuću godina

Papire nisu poslali – sami sebi. U najkraćim crtama objašnjenje je to činjenice da će se, od prijavljenih 3713 zgrada za obnovu pročelja, fasade raditi na njih – pet.

Podaci su to koje je objavio Grad, objasnivši usput da su sa 6. studenim složene prioritetne liste s 1550 višestambenih zgrada, koje novu fasadu ne mogu dobiti dok god upravitelji zgrada u gradsku upravu ne dostave propisanu dokumentaciju.

Ostvarenje New Deala

– Potpune papire zaprimili smo za dvije zgrade u Nazorovoj te po jednu na Britanskom trgu, Ulici Ivana Kukuljevića te u Palmotićevoj – nabrojili su u Gradu zgrade čiji je upravitelj Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG), koje također upravlja većinom od 3713 zgrada prijavljenih za obnovu.

Trgovačko je to društvo, podsjetimo, u stopostotnom vlasništvu Holdinga, čiji je pak vlasnik Grad. A njihova je zadaća bila, između ostalog, sklopiti sporazum s Gradom o “makeoveru” zgrade, a nakon toga dostaviti dokumentaciju, odnosno imena suvlasnika, adresu zgrade, izvadak iz zemljišne knjige, ugovor o upravljanju zgradom, glavni projekt, izjavu da sustanari raspolažu s dovoljno novca za obnovu, ali i nacrt postojećeg i budućeg stanja s fotodokumentacijom trenutačnog.

Sve to, čini se, GSKG-u bilo je teško skupiti za tisuće zgrada, unatoč tome što je prvi natječaj za iskazivanje interesa za nova pročelja raspisan lani u prosincu. Najavio je tada gradonačelnik Milan Bandić “svoj new deal i najveći projekt”, kojim je obećao u šest do osam godina pet tisuća novih pročelja. Nastavi li se, međutim, tempom “pet po pet”, neće mu trebati osam, već pet tisuća godina. Ipak, za prvih pet pokreće se javna nabava kako bi se našao izvođač radova, a na dvije od njih, one u Nazorovoj 1 i 2 već su postavljene i skele.

– Ništa vam to ne znači, pa već smo ih imali od ožujka do kolovoza, kad su ih maknuli, a da se ništa nije taknulo – prisjetili su se ovog ljeta stanari u neposrednoj blizini Britanca, koji je čitav, kad ga je obnovljenog prije osam mjeseci otvarao gradonačelnik, bio pod skelama. Vidi skele, a vidi već i fasade, ustvrdio je tada Bandić, koji ih, baš kao i ostatak Britanca, za nekoliko mjeseci više nije vidio. Iz GSKG-a tada su objasnili da su skinute na zahtjev stanara, i to zbog sigurnosti tijekom ljeta, kad su odlazili na more, dok u zgradama kažu da to “nije baš tako”.

Stavljali, pa skidali skele

– Skelu smo plaćali sami, a to nije jeftino. Štoviše, riječ je o nekoliko desetaka tisuća kuna. Radovi nisu počinjali i zahtijevali smo da se skine – kažu stanari, kojima sad nije posve jasno zašto su skele još u ožujku postavljene na zgradu Britanskog trga 5, ako je za izvođača radova na obnovi fasade tek planiran natječaj. A upravo u ožujku o obnovi pročelja odluku je donijela Skupština, a na temelju nje su, objašnjavaju u GSKG-u,

1.srpnja s Gradom potpisali sporazum te se obvezali u roku sljedećih devet mjeseci dostaviti dokumentaciju za 75 zgrada koje su prve na listi prioriteta.

– Do kraja godine planiramo dostaviti projektnu dokumentaciju za oko 50 stambenih zgrada, a kontinuirano radimo na pripremi potrebnog i za ostale zgrade – rekli su u GSKG-u. Podsjetimo, pročelja Zagrepčanima sufinancira grad, i to s 80 posto ulična te 60 posto dvorišna.

 

Komentara 18

LA
like_a_boss
14:01 11.11.2017.

Milanova kriminalna hobotnica je postala nesavladiva. Mreža uhljeba i njihovih obitelji dosegla je brojku od 20% posto građana + svi primitivni bosanci koji su ispuzali iz hercegovine i sada glasaju za banditića jer se i oni nadaju ući u hobotnicu ( Holding, građevinski radovi kumova i rodijaka, milijun raznih antifa udruga ). Zagreb je pao. Herceg banda ga je otela...Nekada je bio lepi Zagreb grad. Sada je grad gdje bosanci u ZET-u ne daju posla nikome ko nije došao iz bosanske pripizdine...

Avatar maxist
maxist
16:48 11.11.2017.

Pinokio i njegova ekipa ? "papiri" nisu u redu a krivci su stanari ??? ....kao i za žičaru ?..Jedino fontane su popraćene propisanom procedurom ??

VI
Vito
10:11 12.11.2017.

– Skelu smo plaćali sami, a to nije jeftino. Štoviše, riječ je o nekoliko desetaka tisuća kuna. ::: "Ova vam je dobra" __ Meni su, kao predsatvniku suvlasnika, dali za potpis račun od 10.000 kuna za radove od tvornički normirano jednog sta, a kojeg su radili više od osam sati. __ Jednostavno sam odbio potpisati. __ Da su radove napravili za jedan sat, razmislio bih i moožda potpisao, ali oni su se zafrkavali cijeli dan i sve napravili na kraju radnog vremena - za to su i bili plaćeni četiri puta manje - uzalud su se žalili, sve sam fotografirao s vidljivim vremenom i nadnevkom na slikama. __ Više se ne zafrkavaju kad rade "kod mene" - posao koji po drugim zgradama rade danima, kod mene to naprave najdulje za dva dana, ovisno o "završnim zidarskim radovima" __ Samo je potrebno nadgledati ih __ A "prazna skela"ide na naplatu onima koji su skelu postavili, a radfove nisu završili - nikako iz pričuve zgrade __ Zato pitajte svog predsatvnika: zašto je platio, a nije ništa rađeno??? - skela nije korištena u građevinske svrhe, nego je korištena za pljačku pričuve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije