Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAJE JOŠ danas

Na 41. izdanju "Kaj su jeli naši stari" gušta se u "Obedu z bakinog lonca" ali i torti od graha

Vrbovec: Tradicionalna manifestacija "Kaj su jeli naši stari"
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/18
27.08.2023.
u 08:00

Tradicijska jela na osam punktova spremaju domaćice iz udruga žena te lokalni ugostitelji, a bogat je ondje i kulturno-umjetnički te zabavni program, u sklopu kojeg će vam HKUD Petar Zrinski, prikazom običaja za stolom, pokazati "Kak su Zrinski blagovali"

Ambijent starinskih hiža posljednjih nekoliko dana krasi ulice Vrbovca i to u povodu 41. izdanja mnogima omiljene manifestacije "Kaj su jeli naši stari". Nostalgija će vas uhvatiti čim kročite u okolicu Gradskog parka, kojeg krase, među ostalim, starinski kredenci i veliki limeni kotlovi iz kojih se šire mirisi jela koja se spremaju prema tradicionalnim recepturama, baš kao što su nam nekad kuhale bake i prabake.

Starinska tradicionalna jela nude se tako na osam punktova, spremaju ih udruge žena te lokalni ugostitelji, a mogu se kušati, među ostalim, sočne štruce domaće orahnjače i makovnjače, bučnice, pite i štrudle, a poželite li nešto konkretnije, na nekoliko se štandova nude i jela poput domaćeg ragua s njokima, špek fileki, domaći gulaš s njokima te, dakako grah, koji je i glavna namirnica ovogodišnje manifestacije. 

VEZANI ČLANCI: 

Posjetiti Vrbovec, a ne probati Vrbovečku Peru, kažu tamošnji stanovnici, bio bi grijeh. Slana je to pita s nadjevom od svježeg kravljeg sira, a koja nosi i oznaku tradicionalnog specijaliteta. Kušati ju možete na nekoliko štandova na manifestaciji, a najveća gužva stvara se na onom gdje svježe domaće kolače prodaju članice Sindikata umirovljenika. U ponudi su tako razne pite, poput one od sira i oraha te rogača, makovnjača, orahnjača, sitni kolači od prhkog tijesta, bučnica i kiflice.

– Kako bi u petak sve bilo svježe, kolače smo pekle dan ranije. Svaki dan festivala naše domaćice spremaju nove ture i kolači nam stižu još topli. Brzo planu, posebice Pera, gibanice, suhi kolači i bučnica, ali nema da nema, uvijek svega mora biti – kažu domaćice koje se, dodaju, drže one dobre, stare izreke "ako gladan odeš i Vrbovca, kao da ondje nisi ni bio". 

26.08.2023., Vrbovec - Tradicionalna manifestacija "Kaj su jeli nasi stari" u Vrbovcu Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

U skladu s temom festivala, vrećama i staklenkama raznih vrsta graha, svoju su kućicu uredile štićenice Udruge žena Dubrava, a jedino kod njih možete kušati i posebnu festivalsku deliciju – tortu od graha

– Grah se uvijek nekako nađe u loncu pa smo pomislile, zašto ne bi bio, primjerice, i u torti. Okusi specijaliteta koje ovdje nudimo svakog će vratiti u djetinjstvo jer smo se držale starih tradicionalnih recepata – kažu. Na njihovoj kućici, među ostalim, možete guštati i u torti od maka s džemom od naranče s dodatkom limuna, torti od oraha i višnje, kuglofu s cimetom pa i torti od bijelog vina s cimetom. 

Svratite li danas, od 9 do 11 sati, na "Rani ruček" možete se počastiti primjerice jetricama na saftu, prežganom juhom, krvavicama s dinstanim krumpirom te mesom iz banje s krumpirom. Od 16 do 20 sati u okolici Gradskog parka, poslužuje se pak "Obed z bakinog lonca"

VEZANI ČLANCI: 

Bogat je ondje i kulturno-umjetnički te zabavni program, u sklopu kojeg će vam HKUD Petar Zrinski, prikazom običaja za stolom, pokazati "Kak su Zrinski blagovali". Susresti se možete i s Marijom Jurić Zagorkom koju utjelovljuje Natalija Šustek iz Udruge Ružin krug, a ne propustite ni razgledati izložbu zidnjaka u Dvorcu Patačić što su je postavile Ljiljana Stanko i Zdenka Bartol. 

Grad možete razgledati i tijekom vožnje konjskim zapregama koje polaze s livade pokraj Doma zdravlja. Izložbu Oldtimera možete razgledati u Ulici poginulih branitelja, a u 14 sati na Trgu Petra Zrinskog, chef Tomislav Špiček ocjenjivat će jela od graha. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije