Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sveta gera

Ljetno hodočašće i proštenje na blagdan Svetog Ilije

Sveta Gera: Godišnja proslava i proštenje sv. Ilije na Žumberku
Marko Prpic/PIXSELL
20.07.2022.
u 17:50

Prema Papinoj želji, slavi se nedjelja baka i djedova

Hodočašće na najviši vrh sjeverozapdne Hrvatske, Svetu Geru na Žumberku tradicionalno se održava na blagdan Svetog Ilije već više od 30 godina, a ta se tradicija nastavlja i ove nedjelje. Misno slavlje u kapeli Sv. Ilije počinje u 12 sati, a predvodit će ga vlč. Mladen Mikić.

Prema Papinoj želji bit će to nedjelja posvećena bakama i djedovima, koji se pozivaju da povedu svoje unuke na hodočašće i svetu misu, a nakon koje ih ispred kapelice očekuje proštenje u organizaciji vatrogasnog društva iz Radatovića. 

Do 1990. kada se počela obnavljati, a mnoštvo vjernika počelo hodočastiti, na Svetoj je Geri 350 godina stajala ruševna crkva sv. Ilije. Hodočašća se održavaju dva puta godišnje, zimi posljednje nedjelje u siječnju te ljeti prve nedjelje poslije blagdana Svetog Ilije, zaštitnika Žumberka.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije