Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VODIČ

Festival svjetla uz 33 atrakcije na 28 lokacija, evo što nikako ne smijete propustiti

Festival svjetla Zagreb - Instalacija Odd Dynamics na pročelju muzeja Mimara
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/58
17.03.2023.
u 08:00

"Duh prirode" probudio se i na pročeljima na Jelačić-placu, a u Kurelčevoj je talijanski umjetnik Emmanuele Panzarini oslikao zastavu svoje zemlje

Imaginarne ptice iznad Tomislavca, meteoriti i lipicanci na Ribnjaku te laser show na Tuškancu samo su neke od 33 atrakcije petog Festivala svjetla, koji organizira gradska Turistička zajednica, a obići se može do nedjelje, svakim danom od 18 do 23 sata.

15.03.2023., Zagreb - Festival svjetla Zagreb 2023. na lokaciji Odd Dynamics / Muzej Mimara. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Divovsko jaje i "Duh prirode"

Uz glazbu iz "Kuma" ili "Nemoguće misije" na Ljetnoj pozornici Tuškanac uživat ćete u laserskom spektaklu. Show je svakih pola sata, a klinci se mogu i igrati uz neonske instalacije u obližnjem parku. Ne propustite otkriti ni "Tajni život šuma", kako je svjetlosnu priču na Vrazovu šetalištu nazvala udruga Umjetnost za grad. Njime možete stići i do Muzeja grada Zagreba, u čijem vas atriju očekuje polarna svjetlost, a prolaskom kroz igralište na Opatovini zakoračit ćete u "Dancing simetrix" koji spaja pokret, zvuk i svjetlo. A kad ste već ondje, prošećite se i tunelom u kojemu je neonske boje zakrivio Dean Skira.

16.03.2023., Zagreb - Otvoreno peto izdanje Festivala svjetla Zagreb u organizaciji Turisticke zajednice grada Zagreba. Ovogodisnji Festival svjetla obiljezava se na 28 novih lokacija sa sveukupno 33 svjetlosne atrakcije u Gornjem i Donjem gradu. Instalacija Twisted na Opatovini Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Svratite i do Ribnjaka, gdje su mjesto pronašle čak četiri atrakcije, među kojima i svjetleći primjerci svjetski poznate pasmine konja, lipicanaca. Stotine svjetlećih kugli na travnjak su pak smjestili francuski umjetnici Collectif coin, a ljubitelje svemira u blizini će oduševiti šareni meteoriti. U parku je i "EggOtrick", divovsko jaje u kojemu se isprepliću laserske niti.

Dolac je jedna od novih lokacija, a ondje se s dolaskom proljeća tope Anooki, divovske figure inspirirane Inuitima, koji se ljube i na Europskom trgu. Hodajući istočnim dijelom Strossmayerova šetališta, naići ćete na klupu na kojoj sjede tri osobe kojima ekrani pametnih telefona obasjavaju lica dok "prelistavaju" društvene mreže. Dizajnirala ju je britanska umjetnica Gali May Lucas, a izradila berlinska kiparica Karoline Hinz kako bi osvijestile činjenicu da smo više prisutni u digitalnom svijetu nego u realnosti.

15.03.2023., Zagreb - Festival svjetla Zagreb 2023 na Gornjem gradu. Absorbed by light / Strossmayerovo setaliste. Tri figure sjede na klupi jedni pored drugih i izgledaju kao tipicni korisnici pametnih telefona: glave su im pognute, prstima tipkaju i prelistavaju sadrzaje, a svjetlo ekrana obasjava im lice. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Produžite i do crkve sv. Katarine, čije je pročelje zahvaljujući Proteamu zabljesnulo "Novim sjajem", a doživljaj upotpunjuje epska elektronička glazba. Gordana i Zorislav Šojat pobrinuli su se pak za šarenu vizuru kule Lotrščak, koja je postala i "Svjetionik" koji obasjava put prema Donjem gradu.

No, prije nego što se spustite, primjerice uz "Procvat" i zvuke ptica prolazom Lovački rog, prođite zapadnim dijelom Strossa, čije je drveće ukrašeno "Promenadom boja", a svratite i do platoa garaže Tuškanac, gdje šibenski umjetnici kombinacijom tehnika prikazuju revitalizaciju tvrđave Sv. Ivan. "Glitch garden", koji navodi na razmišljanje o suživotu s prirodom, u Dežmanov je prolaz smjestio Ivan Marušić Klif, a Zagrebački plesni centar osvijetlili su krugovi Mirjane Vodopije. "Duh prirode" probudio se i na pročeljima na Jelačić-placu, a u Kurelčevoj je talijanski umjetnik Emmanuele Panzarini oslikao zastavu svoje zemlje.

Od Stare Vlaške do HNK

Vizurama poznatih zagrebačkih kadrova zasjala je Stara Vlaška, na Zrinjevcu se podno oblaka zaljuljate dok vas obasjavaju "Neonski krugovi" iz paviljona, na Trgu hrvatskih velikana je svjetlosno cvijeće, a "Anti-meandar" na Džamiji odaje počast Juliju Kniferu. Pomoću svjetla transformirala se i zgrada HNK, svakih deset minuta efekti na Mimari odvest će vas na putovanje od kamenog doba do umjetne inteligencije, a na Mažurancu ćete naići na razlomljeni LED zid na kojemu se vrte arhivski primjerci iz Školskog muzeja. Čaroliju igre svjetla uz zvučne efekte iskusit ćete na Strossmayerovu trgu, a iznad Umjetničkog paviljona "Nošene vjetrom" svakih 15 minuta uzdižu se ptice. 

15.03.2023., Zagreb - Festival svjetla Zagreb 2023. Instalacija Zasto, ali zasto moram u skolu? / Mazuranicev trg. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije