Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA STRAHA za budućnost

Baby boom u Jaski: Svaki treći dan ovdje stiže jedna beba

bebe Jastrebarsko
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/2
21.01.2016.
u 16:07

Za prvo i drugo dijete u obitelji ovdje daju 2500, za treće 6000 kuna. Lukas Špigelski prva je beba u 2016. u Jastrebarskom, a Bartol Dimnjaković zadnja, 137. lanjska. Novi članovi obiteljima su najveća sreća

Gnijezda na svega nekoliko dimnjaka, a posjet rode svakog trećeg dana! Ne dolaze one u Jasku prezimiti ili tražiti hranu, već mladim parovima donose društvo, ali i malu, slatku brigu. Prošle godine Jastrebarsko je postalo bogatije za 137 stanovnika, a prosječno tri bebe tjedno tamo se rađaju tradicionalno pa svojevrsnim “baby boomom” grad zaključuje svaku godinu.

Klinci već znaju “trikove”

Čast da bude upravo 137. beba rođena u 2015. pripala je Bartolu Dimnjakoviću, rođenom 29. prosinca 12 minuta poslije ponoći.

– Jako je dobar i vrlo je mirna beba. Noću se budi samo dvaput pa se možemo i naspavati – pohvalio je svoga prvorođenca Danijel Dimnjaković, ali priznao je kako on i supruga Valerija povremeno zatraže pomoć baka i djedova. Kako je objasnio, iskustvo je u pitanju, a nitko ne rješava dileme mladih roditelja kao što to čine “baba i deda”.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Znaju to i u kući Špigelski, gdje je 4. siječnja dočekana prva jaskanska beba u 2016., maleni Lukas. Živahno prvo dijete Štefice i Dražena pozorno je pratilo goste u svojoj kući, a da pokaže da bi se i on družio, Lukas se povremeno i glasno javio.

– Ne plače on, tako povremeno daje do znanja da mu je dosadno samom ležati. Još je dobro kad je u nosiljci, čim ga stavimo na krevet, ne želi ni ležati, kao da mu smeta biti na ravnom – objasnili su roditelji Špigelski gotovo uglas, već potpuno upoznati s “trikovima” svog mališana, starog tek nešto više od dva tjedna. Najmlađi, ali trenutačno najvažniji član obitelji centar je svijeta i baki i djedu, koji već planira kako će Lukas postati lovac, baš poput njega i tate.

– Uskoro će on s nama raditi najbolje kobasice od divljači – šalili su se Lukasovi ukućani dok ih je on u čudu promatrao, kao da je znao da govore upravo o njemu.

U vrtićima 600 mališana

Zasad će ipak ostati na mliječnoj prehrani, rekla je Štefica, Lukasova mama. Obitelj su prekjučer posjetili i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel i njegov zamjenik Stipe Bučar. Gradski čelnici, objasnili su, već tradicionalno obilaze prvu i stotu bebu u godini, a sad su odlučili posjećivati i posljednju.

– Od 2003. godine Grad daje naknade za novorođenčad, a dosad je za to izdvojeno gotovo pet milijuna kuna – objasnio je gradonačelnik Novosel, čiji grad za prvo i drugo dijete u obitelji daje 2500 kuna, dok se za treću bebu na račun roditeljima isplaćuje šest tisuća kuna.

Najviše su to naknade od gradova u Zagrebačkoj županiji, a Jasku u stopu slijedi susjedna joj Sveta Nedelja, u kojoj se za svakog mališana dobiju dvije tisuće kuna.

– U vrtićima trenutačno imamo više od šesto djece, mislim da se, što se tiče mladosti u Jaski, uopće ne moramo brinuti – zaključio je Zvonimir Novosel, koji i sam, s troje mališana, pomaže natalitetu svoga grada.

Komentara 6

SS
sinisa.sruk
18:50 21.01.2016.

Za pohvalu...

BL
Blomberg
17:05 21.01.2016.

Idemo sad i mi zagorci na posel , noci su duge na televiziji nista dobrog pa malo hopa, cupa nebi skodilo, a bome i u Slavoniji treba poceti .

DU
Deleted user
17:48 21.01.2016.

Samo štancaj rođo! Nek nas ima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije