Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki odron smeća

ANKETA Kako komentirate incident i klizište na Jakuševcu? Čija je odgovornost?

Pogled iz zraka na odron smeća na Jakuševcu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/16
16.11.2023.
u 12:25

Iz Grada kažu da prema podacima na mjernoj postaji Jakuševec, u razdoblju nakon klizišta do danas, nisu zabilježena prekoračenja satnih niti dnevnih vrijednosti parametara mjerenja, no oporba i dio javnosti zabrinut je

Najnepopularnije zagrebačko brdo, ono na Jakuševcu ponovno je u fokusu javnosti. Naime, na odlagalištu otpada dogodio se veliki odron otpada te se aktiviralo klizište širine nekoliko desetaka metara. Stanovnici u neposrednoj blizini odlagališta kazali su kako se počeo širi nesnosan smrad, a aktivist Ratko Bedeković, koji 50 godina živi na Jakuševcu, da nikada nije doživio ništa slično. 

Iz zagrebačke Gradske uprave su tek nakon pisanja medija izvijestili da je djelomično urušen zapadni dio odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec, no nitko nije ozlijeđen, nema povećane koncentracije odlagališnih plinova i odlagalište uredno funkcionira.

VIDEO Aktiviralo se klizište na Jakuševcu

"Odmah su poduzete sve mjere sigurnosti što uključuje zabranu pristupa plohi na kojoj se djelomično urušavanje dogodilo i mjerenje odlagališnih plinova na lokaciji. Rezultati mjerenja nisu pokazali povećane koncentracije istih te zdravlje građana ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo", izvijestili su iz Gradske uprave.

Kažu da prema podacima na mjernoj postaji Jakuševec, u razdoblju nakon klizišta do danas, nisu zabilježena prekoračenja satnih niti dnevnih vrijednosti parametara mjerenja. Sva mjerenja obavljaju akreditirane tvrtke u skladu s ishođenim dozvolama. Ističu i da prilikom djelomičnog urušavanja nije bilo ozlijeđenih, a Zagrebački holding  je odmah po nastanku događaja obavijestio Državni inspektorat. Prve procjene ukazuju na velike količine oborina kao mogući uzrok djelomičnog urušavanja.

POVEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, gradonačelnik Tomislav Tomašević kao jednu od glavnih poruka u kampanji za lokalne izbore 2021., ali i one 2017. navodio je zatvaranje zagrebačkog odlagališta otpada na Jakuševcu na kojemu se desetljećima gomila otpad, a Grad Zagreb jedna je od rijetkih europskih prijestolnica koja nema uređen model odlaganja otpada, odnosno sortirnicu, spalionicu ili neki drugi objekt takve namjene.

No, Tomašević je nakon pola mandata povukao ručnu i priznao kako svoj cilj o zatvaranju Jakuševca neće ispuniti do kraja ovoga mandata, već ga prolongira, a za to kao glavni razlog navodi magnitudu problema za čije rješavanje je, kako je više puta istaknuo, potrebno oko 400 milijuna eura što Grad ne može financirati sam.

 

 

Komentara 8

JU
Jure1991
14:45 16.11.2023.

Senf je mislio da može al vidimo da ne može. Što prije ode, to bolje za Zagrepčane.

BS
Blue_shirt
12:57 16.11.2023.

Najlakse je u zivotu reci, krivi su ovi prije mene ! Jos ako taj nije medju zivima, nista ljepse za politicara.

Avatar bure
bure
13:05 16.11.2023.

kak veli TT-ac klimatske promjene - čestitke zagrebčanima na izboru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije