Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA IZBORA

Zoran Milanović pobijedio i među svojim, ali i među susjedima Grabar-Kitarović

Zoran Milanović
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
06.01.2020.
u 21:40

Predsjednica na odlasku u svim županijama je dobila manje glasova nego prije pet godina

Zoran Milanović pobijedio je Kolindu Grabar-Kitarović u netom održanom drugom krugu predsjedničkih izbora s ukupno 104.901 glasom više. Kandidat ljevice tako je osvojio 1,034.389 glasova, a kandidatkinja desnice 929.488. No oboje su dobili manje glasova u odnosu na drugi krug prošlih predsjedničkih izbora 2014. u kojem su se sučelili Grabar-Kitarović i Ivo Josipović.

Tad je i izlaznost bila veća pa je bilo i 233.504 važećih glasačkih listića više nego na ovogodišnjim izborima. Pri tome je Grabar-Kitarović u 2. krugu ovih izbora dobila 185.457 glasova manje nego na izborima 2014. Milanović je pak dobio 48.047 glasova manje u odnosu na kandidata ljevice koji se natjecao u drugom krugu izbora prije pet godina.

Plus samo u inozemstvu

Najveći gubitak glasova Grabar-Kitarović na ovim je izborima imala u Zagrebu gdje je za nju glasalo čak 46.886 birača manje nego 2014. Tako je kandidatkinja HDZ-a u prošlu nedjelju u glavnom hrvatskom gradu dobila 153.687 glasova za razliku od 200.573 glasa koje je dobila u drugom krugu prije pet godina.

Video: Govor Kolinde Grabar-Kitarović nakon objavljenih rezultata drugog kruga, snimila: Stela Lechpammer

Veliki gubitak glasova Grabar-Kitarović je na ovim izborima u odnosu na one prije pet godina zabilježila i u Dalmaciji i to 44.174. Pri tome najveći dio tih glasova otpada na Splitsko-dalmatinsku županiju u kojoj je kandidatkinja desnice prije pet godina u drugom krugu dobila 149.531 glas, dok je u nedjelju u toj županiji za nju glasalo 121.975 birača. Osim Dalmacije, podbacio je i drugi bazen birača na koje računaju na svakim izborima u HDZ-u – Slavonija.

Ondje je Grabar-Kitarović u drugom krugu ovih izbora dobila 38.979 glasova manje nego prije pet godina. A njezinu svrgavanju s Pantovčaka pridonio je u znatnoj mjeri i sjever Hrvatske. Tako je u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji Grabar-Kitarović u drugom krugu ovih izbora dobila 32.238 glasova manje nego 2014.

Njezina kampanja znatno je podbacila i u Primorsko-goranskoj županiji gdje je ubrala 10.362 glasova manje u odnosu na prošle izbore. Predsjednica na odlasku u svim županijama je dobila manje glasova nego prije pet godina, a samo je u inozemstvu ostvarila plus i to od 11.574 glasa.

Video: Pobjednički govor Zorana Milanovića

Milanović je pak u odnosu na Josipovića dobio više glasova u Zagrebu, Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji i u inozemstvu. Kandidat ljevice je na ovim izborima u županijama u kojima je dobio manje glasova nego prije pet godina imao ipak znatno manje minuse nego što je to u slučaju desnice.

Izabrani predsjednik je tako u drugom krugu ovih izbora u Slavoniji dobio 29.399 glasova manje nego Josipović 2014. Minus ljevice u Dalmaciji iznosi 10.344 glasa, a u Primorsko-goranskoj županiji 5496 glasova. Milanović je pak na sjeveru Hrvatske dobio samo 1371 glas manje nego Josipović u drugom krugu prije pet godina.

No zato je izabrani peti hrvatski predsjednik u Zagrebu na ovim izborima dobio 11.315 glasova više nego kandidat ljevice prije pet godina. U drugom krugu predsjedničkih izbora 2014. Josipović je u hrvatskoj metropoli dobio 216.290 glasova. što je bilo samo 15.717 više od njegove protukandidatkinje s desnice. Milanović je pak Grabar-Kitarović u Zagrebu porazio s razlikom od 73.922 glasa. U inozemstvu je pak Milanović u drugom krugu dobio 6222 glasa, za razliku od Josipovićevih 3291 glas prije pet godina.

Uvjerljivo u pet županija

Osim u Zagrebu Milanović je najuvjerljivije pobjede nad Grabar-Kitarović ostvario još i na sjeveru Hrvatske s razlikom od 84.334 glasa, zatim u Istri gdje je osvojio 58.699 glasova te u Primorsko-goranskoj županiji u kojoj je za kandidata ljevice glasalo 39.025 birača više nego za kandidatkinju desnice.

Grabar-Kitarović je pak u Dalmaciji dobila 59.510 glasova, a u Slavoniji 39.683 glasova više od Milanovića. U inozemstvu je pak kandidata ljevice pobijedila s razlikom od 39.089 glasova.

No, njezinu prednost u tim HDZ-ovim utvrdama Milanović je anulirao uvjerljivim pobjedama u pet županija na sjeveru Hrvatske te u Istri i u Primorju. Tako se za njegovu konačnu pobjedu kao ključan grad, što su mnogi i najavljivali, pokazao Zagreb, u kojem je izabrani predsjednik stekao veliku i presudnu prednost koja je kandidatkinju desnice na kraju izbacila iz Predsjedničkih dvora.

Kako su glasali susjedi

I susjedi Zorana Milanovića i susjedi Kolinde Grabar-Kitarović glasali su za lijevog kandidata u drugom krugu predsjedničkih izbora. Tako je na Milanovićevu biračkom mjestu u Krajiškoj ulici izabrani predsjednik dobio 917 glasova, a njegova protukandidatkinja 435.

Na biračkom mjestu Kolinde Grabar-Kitarović u ulici Matka Laginje također je pobijedio Milanović i to s 504 glasa dok je predsjednica na odlasku dobila 253 glasa svojih susjeda.

Na biračkom mjestu predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića, na Trgu Francuske Republike također je pobijedio Milanović. Plenkovićevi susjedi su mu dali 499 glasova, a kandidatkinji HDZ-a je pripalo 197 glasova na tom biračkom mjestu

Komentara 15

Avatar partner
partner
21:53 06.01.2020.

i ovo je kao neko iznenadjenje, pa kolinda uopce nije trebala biti predsjednica ni prvi put, jedva je jednog josipovica pobijedila i to za koliko, za 10 glasova vise. ni onda ni sada da joj nije bilo te takozvane dijasporee i bosanaca i hercegovaca kolinda ne bi prosla izborni prag, ni ona ni hdz. pa oni iz mostara su tri puta glasali. jednom u mostaru, drugi put na adresi u dalmaciji i treci put u zagrbu, na adresama na kojima ne zive. pa u zupi dubrovackoj svi su hercegovci glasali i u zupi i u hercegovini, samo sto se o ovome javno ne govori.

DU
Deleted user
11:42 07.01.2020.

Koji smo mi jadan narod.... I kako kratko pamtimo!!! Ali bitno je da glasamo protiv nekoga a ne za nekoga.... E pa narode eto vam lijenčine i bahatog neradnika za predsjednika "slučajne" države. Valjda nismo za drugo.... Fakat se sramim!

DU
Deleted user
22:53 06.01.2020.

Ljevica pobjeduje u samo dva slucaja - slaba izlaznost i podijeljena desnica. Ovog puta je bila kombinacija oboje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije