Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obratio se Plenkoviću

Zmajlović poziva na smjenu ministra Dobrovića: Hrvatska više ne može biti talac nesnalaženja jednog čovjeka

Mihael Zmajlović, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/3
13.12.2016.
u 11:15

- Ovdje nije riječ o problemu jednog čovjeka i jednog resora koji nam se pred očima urušava, već o problemu cijele Vlade na što nas upozorava Europska komisija - upozorio je Zmajlović

SDP-ov saborski zastupnik Mihael Zmajlović pozvao je u utorak premijera Andreja Plenkovića da smijeni Mostovog ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića, kojega proziva za nesnalaženje u svom resoru, te najavljuje da će, ako ga premijer ne smijeni, SDP pokrenuti njegov opoziv u Saboru.

"Hrvatska više ne može biti talac nesnalaženja jednog čovjeka. Sustav zaštite okoliša upao je u nezamislivu financijsku rupu, Fond je minusu od 750 milijuna kuna u samo godinu dana i gdje to vodi? Rezultat je to apsolutnog nesnalaženja jednog čovjeka. Koalicijski partner HDZ bježi od odgovornosti i 'buši' ministra iz svoje Vlade preko medija. Gospodine Plenkoviću, gospođo Žalac, pozivam vas da prestanete sa spletkarenjem i preuzmete odgovornost. Ovdje nije riječ o problemu jednog čovjeka i jednog resora koji nam se pred očima urušava, već o problemu cijele Vlade na što nas upozorava Europska komisija", istaknuo je Zmajlović, bivši ministar zaštite okoliša, nakon stanke koju je po toj temi zatražio u Saboru.

Zmajlović traži i očitovanje premijera o tome što se događa u njegovoj Vladi.

Stanku je, kaže, zatražio zbog ugrožavanja povlačenja 6,8 milijardi eura iz operativnog programa Kohezija i konkurentnost, koje treba ispuniti do 31. prosinca ove godine. "Nalazimo se na kraju godine koju građani, što se tiče zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, neće pamtiti ni po čemu", poručio je taj SDP-ovac i upozorio kako su 'penali' koje će Hrvatska platiti "gotova stvar".

HDZ-ov Branko Bačić kazao je kako je ministar Dobrović napravio plan gospodarenja otpadom na koji je i HDZ imao određenih primjedbi. "Te smo primjedbe iznijeli u samoj raspravi oko izrade Plana, što je rezultiralo da je ministarstvo nakon takvih primjedbi, a i nakon primjedbe koja je došla od Europske komisije, izmijenilo Plan gospodarenje otpadom. Plan je upravo završio javnu raspravu i očekujem da će ga Ministarstvo zaštite okoliša u tom smislu i doraditi", rekao je Bačić.

Europska komisija se, tvrdi, ne protivi Planu, nego u svom dopisu navodi kako je potrebno napraviti temeljitu analizu postojećeg sustava gospodarenja otpadom i dati cjelovitiji okvir za prelazak na novi sustav, koji podrazumijeva izgradnju više reciklažnih dvorišta i reciklažnih centara, te koji nije u suprotnosti s donesenom strategijom, koja predviđa izgradnju 13 centara.

"Mi u HDZ-u očekujemo da Vlada nastavi s izgradnjom centara za gospodarenje otpadom, pogotovo onih koji su u visokoj fazi realizacije, a da se za ostale centre razmisli o njihovim kapacitetima i njihovoj predimenzioniranosti", naglasio je Bačić.

Komentara 10

S9
slavonac.90
11:46 13.12.2016.

Što nisi tako pozivao na smjenu onoga volovsko- okog najnesposobnijeg ministra u povijesti politike koji nije znao ni svoju poljoprivrednu apoteku sa svojom partnericom voditi!? Znao je tuđe novce podjeliti sebi i svojima prijateljima, a ona njegova je htjela predsjednicu države smjenjivati! Kako ovi iz Zokanove krajinske brigade vode brigu o državi koju nikada nisu htjeli, izašli iz Hrvatskog sabora kada se glasovalo za samostalnost, a sada bi tom istom državom vladali! Neće moći drugovi iz SKH! I nije nikada stari hrvatski pozdrav bio "zdravo" drugovi i drugarice!

MA
malinac_
12:15 13.12.2016.

Zmajlovic je imao 3 godine i nesto vise da uradi po pitanju gospodarenja odpadom sta je on uradio nista ali sad je glasan kad treba kritizirati neciji rad ili nerad trbo je te kritike prepustiti nekom drugom licemjerno ali sta se moze i ocekivati od ovakvih kao sto je on.

KO
korisnik6
12:16 13.12.2016.

Pitanje je da li se Europska komisija protivi Dobrovićevom planu (NE), ili se protive Zmajlović i slični političari kojima nije cilj EKOLOŠKI SUSTAV koji je ISPLATIVIJI građanima i domaćem gospodarstvu, nego im je primarni cilj PUNJENJE PRIVATNIH DŽEPOVA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije