Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSTREMNA ZABAVA Turisti na Jadranu poludjeli za opasnim sportovima na moru

Život na kocki radi malo adrenalina

hrv_zivot_tx.jpg
import
10.08.2006.
u 19:26

Doza adrenalina zajamčena vožnjom na gumenom kolutu, vodenom skuteru, banani koju vuče moćni gliser... mnoge tjera da i dalje, unatoč opasnostima od ozljeda, posežu duboko u džep.

S koluta u smrt
Ne zabrinjavaju ih ni stranice crnih kronika koje sve češće pune upravo ljubitelji ekstremnih sportova. Smrt 19-godišnjeg Čeha Jakuba Mrnjka, koji je zbog krvarenja u mozgu, izazvanog padom s gumenog koluta, preminuo sredinom srpnja u splitskoj bolnici, samo je jedan u nizu tragičnih događaja na moru ovoga ljeta.

Zbog neodgovornih turista željnih avanture pune ruke posla ovog ljeta ima i policija. Kod svake nesreće provjerava se ima li iznajmljivač morskih "igračaka" potrebnu koncesiju, jesu li turisti imali sigurnosni pojas u vrijeme vožnje...

 Ovog smo ljeta pet puta morali intervenirati zbog pada turista s gumenih kolutova, banana, skutera... Takvi padovi posebno su opasni ako turisti dobiju udarac u glavu, a zaštitna kaciga, na žalost, ne ubraja se u obveznu sigurnosnu opremu  kaže Ninoslav Ćurić iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Obvezan tečaj
Problema, dodaje Ćurić, imaju i sa zmajevima koje vuku gliseri. Još se sjeća slučaja otprije nekoliko godina kada se jedan strani turist doslovce polomio nakon što je s velike visine pao na oštre stijene i čudom preživio.

Među Hrvatima sve je popularnija i vožnja po morskoj površini na dasci koju vuče zmaj, poznata kao kitesurfing. Ako ne završe tečaj, kajteri se izlažu opasnostima pogubnim za život.
 Jedan se avanturist, ne znajući pravilno upravljati daskom, zabio u morske stijene  kaže Antonija Kolarić iz agencije Žuti mačak koja na Braču već šestu godinu organizira školu kitesurfinga.


Najčešća smrt od unutrašnjeg krvarenja

Najteže ozljede nastaju od snažnih udaraca o kolut, dasku, gliser pa i o morsku površinu pri padu u velikim brzinama. Najčešće su to ozljede koje uzrokuju unutrašnje krvarenje, a njega je u prvi tren teško otkriti. Takve ozljede često završe i smrću. Česti su i lomovi kostiju, kontuzije mišića, istegnuća ligamenata, oderotine kože, ozljede vratne kralježnice... kaže liječnica sportske medicine Nataša Desnica.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije