Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARADA PONOSA

Zeleni: Swoboda i Pack "trivijaliziraju homofobiju"

kosor (1)
Patrik Macek/PIXSELL
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
16.06.2011.
u 21:37

Nasilje u Splitu pokazuju da europske vrijednosti nisu u hrvatskome društvu raširene koliko bi se očekivalo od zemlje koja bi upravo trebala pristupiti u EU, kažu Zeleni.

Europska stranka Zelenih u posebnome se priopćenju u četvrtak navečer obrušila na socijaliste i na pučane jer "pokušavaju umanjiti nasilne napade protiv parade ponosa u Splitu". Zastupnica Marije Cornelissen, članica Izaslanstva Europskoga parlamenta za odnose s Jugoistočnom Europom, koja je sudjelovala u splitskoj paradi, "štetnima" je nazvala ocjene socijalista Hannesa Swobode i pučanke Doris Pack, u kojima su događaje u Splitu nazvali "izdvojenim izgredima koji se mogu desiti u bilo kojoj državi članici Europske Unije".

- Apsudrno je odnositi se prema šokantnim i nasilnim događajima u Splitu kao prena izdvojenome izgredu. Kada se za jednu uru okupi 10.000 protuprosvjednika i napadne mirne sudionike parade kamenjem, vatrometom i napadačkim govorom mržnje poput 'Ubij pedera!', ne možete govoriti o izdvojenome izgredu koji se može dogoditi u bilo kojoj državi članici EU. To nije izgred, nego simptom duboko usađene homofobije u Hrvatskoj. Smiješno je kada članovi EP-a to trivijaliziraju - rekla je Cornelissen i dodala:

- Swobodina oštra kritika nizozemske veleposlanice nije u redu.Veleposlanica je hodila uz mene u paradi ponosa. Bila je dovoljno hrabra suočiti se s 10.000 huligana i iskusila je iz prve ruke  da policija nije odgovarajuće osigurala sudionike i da je jedva održala nadzor. Posve je u pravu kritizirati hrvatske vlasti i pozivati na motrenje od sada do priključenja.

Austrijska zelena europarlamentarka Ulrike Lunaček bi "očekivala od Swobode, kao izvjestitelja o Hrvatskoj, da kritizira te napade i da objasni da u EU nema mjesta homofobiji".

- Prosvjedi u Splitu pokazuju da provedba europskih vrijednosti, poput slobode okupljanja i nediskriminacije, nije toliko raširena u hrvatskome društvu koliko bi se očekivalo od kandidatske zemlje koja bi upravo trebala dobiti pristup u EU. Nužno je stoga da se prije kraja pregovora održi motrenje između vlade, građanskoga društva i Sabora. Pristupni postupak može uspjeti samo ako hrvatska vlada preuzme odgovornost da pogura trenutačno nedostajuću provedbu na području pravosudnih i ljudskih prava - zaključila je Lunaček.

Komentara 13

Avatar broz
broz
22:14 16.06.2011.

\"Evropske vrojednosti nisu u Hrvatskom društvu raširene bla.bla.bla.bla....Takve \"vrijednosti\"koje vi promičete i bolje da nisu Bogu hvala.

BE
besliciv
22:18 16.06.2011.

@broz nisu oni mislili na pedere pod \"vrijednosti\" ,vec na to da ih se ( ako vec postoje) ne dira (ne sora) ! ...ogromna razlika ! A sto se homoseksualaa tice...oni postoje , jedan nam je cak i premijer bio ...

BE
besliciv
22:07 16.06.2011.

a sta ce tek biti kad ivo (jos jedan dalmatinski derpe) propjeva !? hehehehe ...oce li \"zeleni\" i njega stititi monitoringom cekerasice ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije