Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužno vijeće

Osječki sud: Dokazi iz druge istrage protiv Mamića su zakoniti

Optužno vijeće odlučuje o potvrdi druge optužnice protiv Mamića i drugih
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
05.02.2018.
u 15:19

Nakon što zaprime pismeno sudsko rješenje, obrane imaju rok od tri dana za žalbu. Budu li se žalili, cijeli predmet koji, slikovito, stane u jedan malo veći kombi, bit će proslijeđen na Vrhovni sud, koji će izreći konačnu odluku.

Ni iz trećeg pokušaja, još nije odlučeno je li i druga optužnica protiv braće Zdravka i Zorana Mamića osnovana i slijedi li im novo suđenje u Osijeku. Braća Mamić, Zdravkov sin Mario, zatim Damir Vrbanović, Nikky Arthur Vuksan, Igor Krota i Sandro Stipančić terete se, podsjetimo, za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su iz Dinama izvukli najmanje 144 milijuna kuna.

Optužno je vijeće u ponedjeljak, pak, tek odbilo sve prijedloge obrana za izdvajanje iskaza svjedoka u istrazi. Branitelji su, naime, stava kako su doslovno svi iskazi nezakoniti jer obrana nije bila prisutna pri ispitivanju svjedoka, no osječki se sud s njima ne slaže. Tražili su, nadalje, i micanje iz spisa nalaza vještakinje Ksenije Špoljarić, koja je vještačila i u prvom predmetu protiv Mamića, jer smatraju kako bi mogla biti pristrana. Sud je i to odbio. Nakon što zaprime pismeno sudsko rješenje, obrane imaju rok od tri dana za žalbu. Budu li se žalili, cijeli predmet koji, slikovito, stane u jedan malo veći kombi, bit će proslijeđen na Vrhovni sud, koji će izreći konačnu odluku.

Optužno vijeće odlučuje o potvrdi druge optužnice protiv Mamića i drugih
1/8

- Sudska je praksa pokazala kako su takvi iskazi svjedoka, po sadašnjem Zakonu o kaznenom postupku, zakoniti, ali branitelji imaju pravo prigovora – pojasnio je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku. Sjednica vijeća o potvrđivanju optužnice odgođena je, tako, do pravomoćnosti rješenja o zakonitosti dokaza.

Samo se Zdravko Mamić pojavio na sudu u Osijeku, no nije bio raspoložen za izjavu. Razgovorljiv je bio odvjetnik mu Veljko Miljević.

- Pretežan dio posla obavili smo zadnji put, jer sam tada predao podnesak na osam stranica s priloženim mišljenjima tri fakultetska profesora, koji podržavaju naš prijedlog za odbacivanje optužnice i obustavu postupka. Imamo i nove dokumente koje ćemo priložiti ako bude potrebno – kazao je Miljević prije sjednice. No, tri sata kasnije, naveo je kako ono na čemu on inzistira "nije ni odbijeno ni prihvaćeno".

- Ono što nas sve zanima je ostavljeno za kasniju odluku. Moramo čekati redoslijed stvari, a o tome odlučuje optužno vijeće. Čekamo poziv kada sazru uvjeti za drugu odluku. Na ovo što je danas odlučeno netko tko je nezadovoljan će se žaliti. Možda i ja – izjavio je on.

Komentara 18

GU
Gustirna
16:30 05.02.2018.

Da je cvitan prebacio proces u rijeku ili split bio bi mu to pun pogodak...

AR
Artukovic
16:04 05.02.2018.

Znaci drugim rijecima ili kako bi to svojedobno rekao drug Tito: Mamicu napakovati ....ista komunisticka bratija,isti nacin,isto sudstvo,vjerojatno i ista sudcka odluka kao i nasem muceniku kardinalu Stepincu.Kriv je, iako ga sad proglasavaju svecem.

SM
san.martino
20:08 05.02.2018.

Daj zatvorite ga vec jednom...minimalno deset godina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije