Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova istraga

Mamić: Dinamu ni lipa ne fali... Tužitelji: Uzeo si je 2,5 milijuna €

Zdravko i Zoran Mamić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
28.12.2017.
u 19:31

Mamić je sredinom prosinca teatralno najavio da će biti uhićen oko Božića. Uhićen nije, no tužiteljstvo je pokrenulo još jednu istragu.

– Predsjednik Barišić jučer je bio u USKOK-u jer sada istražuju račun Dinama iz 2004. u Austriji. Tada smo imali taj račun da bismo plaćali igrače. Bilo je to u vrijeme Račanove Vlade, kada su Dinamo, Hajduk, Rijeku i Osijek optužili za milijardu kuna poreznog duga. I zbog toga su bila suđenja, svih 11 optuženih iz tih klubova pravomoćno su oslobođeni. Ali, nemojte se začuditi ako mi za Božić prirede novo uhićenje. No vjerujete, Dinamo ni za lipu nije oštećen, stvorili smo klub koji sad ima ovakav elaborat s revizijom petogodišnjeg poslovanja, s planovima za puno godina unaprijed. Nitko nema ovako transparentno poslovanje, a sotonizira nas se – kazao je 11. prosinca Zdravko Mamić, Dinamov savjetnik iz sjene i još uvijek najmoćnija figura hrvatskog nogometa.

Dobro informiran

Izrečeno je izgovorio na skupštini najdražeg mu kluba, očito želeći pokazati da je dobro informiran kada su procesi protiv njega u pitanju. Doduše, Mamićeva predviđanja da će biti uhićen do Božića, nisu se obistinila, no on se bez obzira na to našao u novim pravnim problemima. Jer Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, jučer je priopćilo kako je protiv Mamića, pokrenulo novu, treću istragu.

Zdravko i Zoran Mamić
1/7

Dvije prethodne okončane su optužnicama, u kojima se Mamića i njegove suoptuženike teretilo za izvlačenje novca iz Dinama, kluba za koji se Mamić javno kune da mu je svetinja, dok ga tajno, kako tvrdi tužiteljstvo, oštećuje za stotine milijuna kuna. Ovaj put tužiteljstvo Mamića sumnjiči za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju kojom je Dinamo oštetio za 2,5 milijuna eura. Konkretnije, Mamić se sumnjiči da je od početka veljače 2004. do 7. ožujka 2007., kao izvršni dopredsjednik Dinama i poslije član uprave Dinama bio ovlašten za raspolaganje novcem Dinama koji je bio položen na račun u jednoj austrijskoj banci.

Sumnja se da je u tom periodu, Mamić bez stvarne pravne osnove s računa podigao najmanje 2,5 milijuna eura u gotovini. Podignuti je novac, tvrdi tužiteljstvo, Mamić s računa Dinama, prebacio na svoj račun, a dio i na račun svog brata Zorana. Konkretnije, sumnja se da je Zdravko Mamić sebi pribavio imovinsku korist od 2,5 milijuna eura odnosno 19 milijuna kuna, dok je Zoranu Mamiću pribavljena korist od 58.807 eura odnosno 448.626 kuna. Istovremeno, Dinamo je oštećen za 2,6 milijuna eura, odnosno 19,5 milijuna kuna. Dinamov novac braća Mamić su, tvrdi tužiteljstvo, potrošila na svoje osobne potrebe.

Na putu u inozemstvu

Što stariji Mamić misli o najnovijoj istrazi pokrenutoj protiv sebe, jučer se nije moglo doznati, jer je, navodno na putu u inozemstvu. Vjerojatno na putu prema Dubaiju, gdje, ako je suditi po novinskim izvještajima, već tradicionalno čeka Novu godinu. Razgovorljiviji nisu bili ni njegovi odvjetnici, koji su također bili izvan Zagreba.

Inače, najnovija istraga protiv Mamića pokrenuta je u suradnji USKOK-a i poreznog USKOK-a, te zahvaljujući podacima pristiglim preko međunarodne pravne pomoći. Kada se prije dvije godine Mamić našao na meti istražitelja, oni su odlučili doslovno raskopati njegov poslovni život. Istrage koje su se vodile i vode se protiv njega, otkrile su da obitelj Mamić diljem svijeta ima niz tvrtki, registriranih bilo na nekog od članova obitelji, bilo na osobe bliske obitelji Mamić. Otkriveno je i da imaju niz bankovnih računa, na koje se slijevao novac izvučen iz Dinama preko transfera brojnih igrača koji su proteklih godina prošli kroz Dinamo. 

    

Komentara 35

MI
misho32
20:04 28.12.2017.

nije mi jasno zar to Dinamo tuži Mamića i u ime koga to tužilaštvo pokreče te silne postupke protiv Mamića

IV
ivto22
20:32 28.12.2017.

U Dinamu samo trebaju reči da Dinamo nije oštećen i istraga pada u vodu. Pazite samo koliko uskok brine o Dinamu koji je financijski jak jer ga takvog Mamić stvorio, a ne vi u DORH partijski uhljebi. Brinite vi o o SDP-u koji dobiva novac iz proračuna, a koji je u minusu jer je Milanović izvlačio novac iz SDP-a. Svjedok pokanik Hrgarek je sve opisao kako se to radilo i gdje su Cvitan i dorh? Ne priznaju svjedoka pokajnika koji je opisao kako je Milanović izvlačio novac iz SDP-a, pa u kakvoj to mi državi živimo. Sa jedne strane imamo svjedoka pokajnika kojeg DORH ne priznaje, a sa druge pa strane dorh konstantno kopa po Dinamovoj dokumentaciji, traže krivi zarez i pletu izopačene konstrukcije oko Mamića što na sudu ne prolazi.

KA
karlodrago
19:50 28.12.2017.

Mamiću najolje bi bilo da ovim ljevim novinarčićima daš koju kunu a Hajduku prepusti prvo mjesto i kup i nitko te neće dirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije