Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASILJE NA ULICAMA

Gruzijska policija sukobila se s prosvjednicima zbog prijedloga zakona o stranim agentima

Protesters in Georgia rally against 'foreign agent' bill
Foto: IRAKLI GEDENIDZE/REUTERS
1/6
01.05.2024.
u 01:00

Gruzijski kritičari nazvali su ga "ruskim zakonom", uspoređujući ga s moskovskim zakonodavstvom o stranim agentima, koji se koristio za slamanje tamošnjeg otpora. Mnogi Gruzijci ne vole Rusiju zbog njezine potpore odcijepljenim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji. Gruzija je izgubila kratki rat s Rusijom 2008. godine.

Gruzijska policija ispalila je suzavac i upotrijebila vodene topove kasno u utorak kako bi rastjerala prosvjednike ispred parlamenta koji su prosvjedovali protiv zakona o "stranim agentima", koji su oporba i zapadne zemlje osudili kao autoritaran Reutersov svjedok vidio je kako policija bez upozorenja ispaljuje suzavac i dovodi vodene topove. Policajci su opetovano udarali prosvjednike koji su uzvraćali gađanjem jajima i bocama.

Nakon što su se povukli pred policijskim napadom, neki prosvjednici su se vratili i ostali, unatoč naredbama da se raziđu. Prijedlog zakona produbio je podjele u duboko polariziranoj zemlji južnog Kavkaza, postavljajući vladajuću stranku Gruzijski san protiv prosvjednog pokreta koji podupiru oporbene skupine, civilno društvo i predsjednik Gruzije.

Parlament, koji je pod kontrolom Gruzijskog sna i njegovih saveznika, vjerojatno će odobriti prijedlog zakona, koji mora proći još dva čitanja prije nego što postane zakon. Zastupnici su završili sjednicu u utorak bez glasovanja, a rasprava će se nastaviti u srijedu.

Zakon bi zahtijevao od organizacija koje primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inozemstva da se registriraju kao "strani agenti".

GALERIJA Prosvjed u Gruziji

Protesters in Georgia rally against 'foreign agent' bill
1/6

Gruzijski kritičari nazvali su ga "ruskim zakonom", uspoređujući ga s moskovskim zakonodavstvom o stranim agentima, koji se koristio za slamanje tamošnjeg otpora. Mnogi Gruzijci ne vole Rusiju zbog njezine potpore odcijepljenim regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji. Gruzija je izgubila kratki rat s Rusijom 2008. godine.

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija, koja je Gruziji u prosincu dodijelila status kandidata, kritizirale su prijedlog zakona. Dužnosnici EU-a rekli su da bi to moglo zaustaviti napredak Gruzije u europskim integracijama.

 

Ključne riječi

Komentara 27

SE
Serengeti
09:38 01.05.2024.

Ne vidim ništa loše u tom zakonu. Po njemu sve organizacije koje primaju više od 20% svog budžeta trebaju to javno objaviti. Znači ako imate neku organizaciju koju financiraju Rusi onda će to svi znati. Svi vidimo kako se razne organizacije i stranke po Europi prozivaju za suradnju sa Rusima. Nakon ovog zakona će to biti transparentno i svi će moći to vidjeti. Problem je očito jer Rusi ne financiraju organizacije po Gruziji i ostalim ne EU zemljama već EU i SAD financiraju organizacije pa su zato protiv tog zakona. Licemjerje zapada nema granice!

PL
plotto
06:39 01.05.2024.

Globalisti ne daju da se njihovi plačeni špijuni koji rade kontra svoje države ,građana i njihovih interesa,proglase za strane agent,što oni jesu.Dobro da ne traže da im se daje dodatak na stres,beneficirani radni staž i neplaćanje poreza.Svakako bi tako vrijedne veleizdajnike trebalo dodatno nagraditi.

RA
ranko75
22:38 01.05.2024.

Sergej Koroljov je rodjen 1907 godine u Ruskoj imperiji, 2 godine nakon sto su se poijavili tek prvi pisani tragovi o ukrainskoj naciji (prvi pisani tragovi su iz 1905 godine), otac mu je bio issto Rus, profesor ruskoga jezika. On je Ukrainac koliko i Tesla Hrvat, ili ti Rus.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije