Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Vrhovnog suda

I najnovija se istraga protiv Zdravka Mamića sa suda u Zagrebu seli na Županijski sud u Osijek

Zdravko Mamić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
23.01.2018.
u 11:02

Zdravka Mamića sumnjiči se da je s računa Dinama u Klagenfurtu bez osnove podigao 2,5 milijuna eura i dio zadržao za sebe i brata

Za istragu pokrenutu potkraj 2017. protiv Zdravka Mamića bit će nadležan Županijski sud u Osijeku. Odlučio je tako Vrhovni sud, usvojivši prijedlog glavnog državnog odvjetnika za delegaciju tog spisa sa zagrebačkog na osječki Županijski sud. U prijedlogu za delegaciju spisa glavni državni odvjetnik poslužio se istom argumentacijom koju je koristio pri prijašnjim zahtjevima za izmještanje spisa iz Zagreba u Osijek.

“Iz javno dostupnih podataka proizlazi postojanje okolnosti koje kod opće javnosti mogu izazvati sumnju u nepristranost pojedinih sudaca Županijskog suda u Zagrebu, a kako te okolnosti i dalje egzistiraju, da bi se osiguralo neometano i objektivno vođenje postupka u navedenom predmetu, predlaže se da se spis delegira na Županijski sud u Osijeku pred kojim se već vode dva postupka protiv Zdravka Mamića”, navedeno je u prijedlogu glavnog državnog odvjetnika.

Vrhovni sud smatrao je prijedlog osnovanim, pa će tako i treći Mamićev spis završiti na sudu u Osijeku. To znači da će taj sud biti mjerodavan za odlučivanje o Mamićevoj žalbi na rješenje o provođenju istrage. S obzirom na sadašnji razvoj situacije, ako nakon okončane istrage bude podignuta optužnica, Mamiću će se u Osijeku vjerojatno suditi i zbog sumnje da je Dinamo oštetio za 2,5 milijuna eura.

Mamića se sumnjiči za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju jer je, tvrdi tužiteljstvo, od početka veljače 2004. do 7. ožujka 2007. s Dinamova računa u Klagenfurtu, bez stvarne osnove, podigao 2,5 milijuna eura u gotovini. Sumnjiče ga i da je na svoj bankovni račun te na račun svoga brata Zorana Mamića prebacio 153.181 euro. Sebi je, tvrdi tužiteljstvo, neosnovano prebacio 94.373 eura, od čega je zadržao 36.857 eura. Bratu je prebacio 58.807 eura, što je Zoran Mamić iskoristio za plaćanje rata leasinga, a novac mu je prebačen s Dinamova računa iako Zoran Mamić u to vrijeme nije bio njegov zaposlenik. Dinamov račun u Austriji otvoren je 10. rujna 2002., a zatvoren 8. ožujka 2007., a osobe ovlaštene za postupanje po računu bili su Mirko Barišić i Zdravko Mamić. Mamić iskaz tek treba dati, a Barišić je kazao da nikada nije podizao novac sa tog računa. Na taj je račun 31. kolovoza 2006. sjelo i 166.805 eura iz tzv. fonda solidarnosti, nakon što je Niko Kranjčar iz Hajduka otišao u Portsmouth. Kranjčar je bio najmlađi kapetan Dinama, čiji je transfer u Hajduk bio senzacija. Nakon odlaska u Englesku, prema ugovoru i Dinamu je pripadao dio od tog transfera, a plaćanje je provedeno pod opisom plaćanja “Niko Kranjčar solidarity”. No Dinamo nije znao da je taj novac uplaćen, a po evidenciji uplata i isplata, nakon što je engleski nogometni savez novac uplatio, u gotovini ga je podigao Zdravko Mamić.

Zdravko Mamić
1/20

Komentara 10

DU
Deleted user
11:33 26.01.2018.

Jedini pravi i sposobni menager u Hrvata. Zato ga crvena banda i nemože podnijeti jer oni nemogu zamisliti da čovjek nije partija. Nedaj se Maminjo Care

2X
2Xgeneral
14:04 23.01.2018.

maminjo nema ti spasa u osijeku. tam one prolaze tvoji marifetluci

AL
alf
11:14 23.01.2018.

Koliko dugo ce trajati njegovo sudjenje? Dok ne umre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije